Yksinäinen – tule lätkämatsiin!

Yksinäisyys on aikamme suurimpia tragedioita, eikä siihen ole yhtä selkeää ratkaisua. Jääkiekko-otteluissa käyminen voi kuitenkin olla merkittävä askel kohti yhteisöllisyyttä ja uusia ystäviä.

Sain ymmärtää yksinäisyyden laajuuden noin vuosi sitten, kun Englannin silloinen pääministeri Theresa May  käynnisti strategian yksinäisyyden vähentämiseksi ja nimitti yksinäisyysministerin. Se mitä olen saanut yksinäisyydestä oppia, on ollut äärimmäisen järkyttävää, aikamme suurimpia tragedioita, kuten May totesi.

Yksinäisyys on ihmiselle vaarallisempaa kuin tupakka tai ylipaino. Yksinäisyys altistaa sydän- ja aivoinfarkteille, se heikentää immuunipuolustusta ja nostaa verenpainetta, puhumattakaan ahdistuneisuudesta ja mielenterveyden ongelmista.

Chicago Blackhawksin kannattaja Kalley Steward kirjoittaa yksinäisyydestä blogissaan. Hän kertoo, kuinka sosiaaliset tilanteet ovat aiheuttaneet hänelle koko elämän ajan ahdistusta ja hän oli viettänyt aikaansa pääosin yksin. Yliopistossa hänen tilanteensa paheni ja hän huomasi miten yksinäisyys alkoi vaikuttaa hänen terveyteensä.

Kalley ei ilmeisesti päässyt peleihin, mutta laittoi pelipaidan päälleen ja kulki se päällään yliopiston kampuksella. Vähitellen muut lätkäfanit tulivat hänen juttusilleen. Pian kaveripiiri laajeni ja asiaa riitti myös jääkiekon ulkopuolelta.

Suomessa jääkiekkohalli löytyy lähes jokaisesta kaupungista ja sinne on helppo tulla – eikä kukkarokaan rasitu liikaa, jos valitsee edullisimmat paikat. Voin lämpimästi suositella noin tuhannen pelin kokemuksella!

Miten yksinäisyys helpottuu lätkäpeleissä? Ihan ensimmäinen on yhteisöllisyyden tunne. Itse käyn katsomassa Jokerien pelejä Hartwall Arenalla. Yleensä siellä on runsaat 9000 ihmistä katsomossa ja melkein jokainen kannattaa Jokereita. Kun kaikki 9000 huokaisee yhteen ääneen tilannetta, josta melkein tuli maali, tai puhkeaa raivoisiin aplodeihin maalin synnyttyä, tai tulistuu tuomarin epäreilulle vihellykselle, tuntee olevansa osa suurta yhteisöä, jossa tunteet kohtaavat yhtä aikaisesti ja vahvasti. 

Kun käyt useammin peleissä ja suurin piirtein samoilla paikoilla alat tutustua ihmisiin ympärilläsi. Juttu alkaa pelin kommentoimisesta ja myöhemmin voi jutella väliajoilla muustakin. Minulla on fantastiset matsinaapurit, joiden kanssa on mukava seurata peliä ja vaihtaa kuulumisia. On joka kerta kiva nähdä ilahtuneet ilmeet, kun kohtaamme Jokerien kotiotteluissa.

Varmin tapa tutustua on laittaa pelipaita päälle ja varata paikka fanikatsomosta, meillä Arenalla Eteläpäädystä. Yhteisen riemun ja pettymyksen kokemukset jaetaan ja juttua voi jatkaa pelin jälkeenkin. Älä lannistu, jos juttu ei lähde heti ensimmäisestä yrityksestä käyntiin, me suomalaiset olemme joskus vähän hitaasti syttyviä sosiaalisesti. Joukkuetta kannattaessasi olet kuitenkin jo osa yhteisöä ja ovet ovat auki kaveripiireihin.

Arenalla on nähty kosintoja ja vihkimisiä. Ihmiset löytävät toisensa, tutustuvat, ystävystyvät ja joskus jopa rakastuvat. 

Parikymmentä vuotta sitten eräs fanikollega sanoi, että jos hän ei tulisi matseihin, hän istuisi varmasti jossakin yksin juomassa kaljaa. Tämäkin on jäänyt mieleen. Miten paljon parempi on lähteä matsiin, kuin istua oman yksinäisyytensä ympäröimänä.

Kalley katselee Blackhawkin matseja tietokoneestaan Skype -yhteys perheeseen avoinna. Ottelua seuratessa voi vaihtaa äidin ja ystävien kanssa ajatuksia. Minulla on vähän sama tilanne, kun toinen poikani opiskelee oopperalaulajaksi Tukholmassa. Matsit katsomme yhdessä, kuten Kalley ja hänen äitinsä.

Kalley kertoo, että hän ei ole vielä parantunut, mutta hän voi paljon paremmin. Kiitos lätkän. 

Sinulle yksinäiselle, jääkiekko voi antaa paljon, tule siis rohkeasti peleihin! Ei haittaa, vaikka et aluksi ymmärtäisi pelistä mitään, vähitellen opit. Muistan ajan, kun en tunnistanut edes paitsiota. Nyt olen joskus jopa tuomaria tarkempi (varsinkin jos hän on viheltänyt sen väärin). Kun kehityt jääkiekon seuraajana alat löytää lajista uusia yksityiskohtia ja hienouksia ja saat elämääsi taas vähän lisää mielenkiintoista sisältöä.

Jos tulet Hartwall Arenalle saat nauttia todella vauhdikkaasta ja taitavasta kiekosta. Vastustajat ovat kovia, mutta niin ovat jokeripelaajatkin. Yksi pelin suurimpia iloja on nähdä upeita yksilösuorituksia ja hienoa tiimityötä. Hyvää hokia pelataan kaikkialla Suomessa. Lähde siis hallille ja sano hyvästit yksinäisyydelle!

Moikkaathan, jos törmäämme Arenan käytävillä!

Kalleyn blogiin voit tutustua täällä.