Valmentajavaihdoksia

Florida Panthers ja Chicago Blackhawks aloittivat NHL-kauden 2009-10 kahdella keskinäisellä kohtaamisella Hartwall Areenassa. Muutama päivä aiemmin, 30. syyskuuta, Jokerit kohtasi harjoitusottelussa Floridan ja hävisi 2–4. SM-liigakausikin oli Jokereille ohdakkeinen. 

Valmentajavaihdoksia

Hannu Aravirta oli palannut 13 vuoden tauon jälkeen Jokerien penkin taakse ja saanut apurikseen Jokereissa pelaajana meritoituneen Antti Törmäsen. Kun Jokerit 24.11. valahti liigajumboksi, saivat Aravirta ja Törmänen potkut. Hannu Jortikka tuli pääkäskijäksi, ja A-nuorten valmentaja Sami Ranta siirtyi liigajoukkueeseen kakkoseksi. Kurssi ei valmentajienvaihdoksen myötäkään kunnolla oiennut. Jokerit joutui taistelemaan pudotuspelipaikastaan viimeiseen runkosarjakierrokseen asti. Niukalla 3–2-voitollaan KalPasta se punnersi kalkkiviivoilla SaiPan ohi kymmenenneksi. Se jäi myös lopulliseksi sijoitukseksi, sillä Tappara oli pudotuspelien 1. kierroksella niukasti parempi.

Jokerit lähti silti seuraavaan kauteen Jortikan opein, mutta valmentajanvaihdoksetta ei mennyt myöskään kausi 2010-11. Nihkeähkön syksyn jälkeen, 24. marraskuuta, Jortikka sai potkut. Edes jatkoaikavoitto IFK:sta edellisenä iltana ei kuuden mestaruuden miestä pelastanut. Puikkoihin astui Erkka Westerlund, joka toi Vierumäeltä tullessaan Pelicansin A-nuorten luotsin Tomi Lämsän apuvalmentajakseen. Jortikan mukana Jokereista lähtöpassit saanut Sami Ranta otti Lämsän paikan lahtelaisorganisaatiosta.   

Westerlundin valmennuksessa Jokerit sijoittui runkosarjassa kuudenneksi. Runkosarjakolmonen HIFK:n ja Jokerien välillä nähtiin maaliskuun lopulla 2011 huikea seitsemän ottelun pudotuspelisarja. Jokerit vei kaksi ensimmäistä koitosta, HIFK yhden maalin erolla kolmannen ja jatkoajalla neljännen. Kun Jokerit vei viidennen, oli se yhden ottelun päässä välieristä. Kuudes, Hartwall Areenassa pelattu peli, meni 1–1-numeroissa jatkoajalle. Jukka Hentunen pääsi jatkoajalla nokitusten IFK-vahti Juuso Riksmanin kanssa, mutta Riksman torjui. Ajassa 67.45 HIFK:n Juha-Pekka Haataja ratkaisi pelin. Seitsemäs kohtaaminen olikin sitten selvästi kotijoukkueen heiniä.