Vaarallinen Avtomobilist etsii parasta virettään

Kivitalon kokoinen Nikita Trjamkin on Avtomobilistin puolustuksen johtohahmoja. Kuva: KHL

Itäisessä konferenssissa viidentenä oleva Avtomobilist Jekaterinburg teki isoja muutoksia täksi kaudeksi. Alkukaudesta joukkueen vire on ollut ailahteleva, mutta potentiaalia riittää yllin kyllin.

Runkosarjan seitsemäs tila idässä ja putoaminen playoffsien ensimmäisellä kierroksella eivät olleet Avtomobilistin suunnitelmissa viime kaudella. Kanadalaisvalmentaja Bill Peters sai kuitenkin jatkaa seuran peräsimessä ja pelaajahankintoihin satsattiin merkittävästi heti toukokuussa.

Avtomobilist julkisti pikatahtiin KHL:n laatupelaajien joukkoon lukeutuvien Patrice Cormierin, Shane Princen, Jesse Blackerin, Ryan Spoonerin ja Stephane Da Costan sopimukset. Viesti oli selkeä: menestystä lähdetään tavoittelemaan vahvalla nimilistalla.

KHL:n viime kauden maalipörssin kutonen Aleksei Makejev jatkaa seurassa, sen sijaan legendaarisen Pavel Datsjukin tulevaisuudesta ei vieläkään ole tihkunut varmaa tietoa. Pari viikkoa sitten Avtomobilist koki valtavan menetyksen, kun monivuotinen ykkösvahti Jakub Kovar jätti seuran terveydellisiin syihin vedoten. Torjuntavastuun ovat alkukaudesta jakaneet Vladimir Galkin ja Dmitri Shikin. Puolustuksessa Blacker pelaa niin paljon kuin jaksaa ja myös oman kylän poika, kivitalon kokoinen Nikita Trjamkin saa isoa vastuuta.

Maanantaina jekaterinburgilaiset katkaisivat neljän ottelun tappioputkensa kaatamalla viime kauden mestari Avangard Omskin kotikaukalossaan luvuin 5-2. Saksalaishyökkääjä Brooks Macek rohmusi tehot 2+2 ja Spooner 2+1. He ovat myös joukkueen parhaat pistemiehet 14 pelin jälkeen. Spooner on tehnyt 5+7=12 ja Macek 7+4=11 pistettä.

Avtomobilist on itäisessä konferenssissa viidentenä, mutta kärkiryhmä Metallurg Magnitogorsk on karannut jo yhdeksän pisteen päähän. Jekaterinburgilaisjoukkue on päästänyt jo 42 maalia, joka on toiseksi eniten itäisen konferenssin playoff-joukkueista. Toisaalta maaleja on myös syntynyt 43, joka on idässä Metallurgin jälkeen toiseksi eniten.

Ylivoimatehokkuus 21,1% on KHL:n kymmenenneksi parasta. Ranskalaishyökkääjä Da Costa on erityisen vaarallinen viimeistelijä tarkan ja kovan laukauksensa kanssa. Alivoimalla Avtomobilist on sen sijaan tuskaillut paljon; prosentti 66,0 on koko sarjan heikoin.

Jokerit ja Avtomobilist ovat kohdanneet KHL:n runkosarjassa 13 kertaa. Tasainen parivaljakko on jakanut voitot 7-6 helsinkiläisten eduksi. Viime kaudella molemmat pelit pelattiin Jekaterinburgissa koronaviruksen aiheuttaman ottelusiirron myötä. Jokerit voitti ensimmäisen 3-2, mutta hävisi toisen 2-0.

Keskiviikkoillan ottelu alkaa klo 17.00 Suomen aikaa. Suoraa lähetystä voit seurata discovery+-palvelun kautta.

Avtomobilistin kokoonpano 4.10. Avangard-pelissä:

33 Shane Prince - 77 Stephane Da Costa - 91 Aleksei Makejev
51 Ryan Spooner - 24 Dmitri Zhukenov - 17 Brooks Macek
71 Stanislav Botsharov - 28 Patrice Cormier - 81 Danil Romantsev
18 Georgi Belusov - 47 Pavel Kulikov - 31 Stepan Hripunov
84 Danil Milnikov

88 Nikita Trjamkin - 50 Aleksandr Shemerov
49 Jefim Gurkin - 9 Jesse Blacker
93 Aleksei Vasilevski - 2 Sergei Zborovski
90 Juri Salov

1 Vladimir Galkin (44 Dmitri Shikin)