Todd ja erilainen tie ammattilaiseksi

Jokereihin tulevaksi kaudeksi siirtyvä puolustaja Daine Todd jättää ensi kertaa Pohjois-Amerikan taakseen. Hänen taipaleensa ammattilaiskaukaloihin on ollut poikkeuksellinen.

Toddin kausi 2013-14 päättyi AHL-seura Portland Piratesin riveissä runkosarjaan. Sen jälkeen edessä oli vielä yksi ponnistus, kun kanadalaispakin piti matkata muuttokuormansa kanssa autolla kotikonnuille Albertaan. AHL:ssä tavataan ajaa pitkiä bussimatkoja, joten jollain tapaa oli soveliasta, että myös kauden viimeinen – ja pisin – road trip meni pyörien päällä.

Portlandista, Mainen osavaltiosta alkanut 4500 kilometrin mittainen reissu päättyi muutaman pitkän ajopäivän jälkeen omalle kotiovelle ja kausi saatiin siten päätökseen. Nyt Todd on jo ehtinyt aloittaa harjoittelun tulevaa varten.

-Olihan se aikamoinen matka, tuore jokeripakki naurahtaa puhelimen päässä Kanadan sydänmailta.

-Saatoin ajaa jopa 15 tuntia päivässä Yhdysvaltain pohjoisosien halki. Nyt on ollut mukavaa päästä takaisin kotiin, asettua aloilleen ja aloittaa harjoittelu. Olen todella innoissani ensi kaudesta!

Jos Toddin kotimatka oli erikoinen, sitä on ollut myös miehen taival ammattijääkiekkoilijaksi. Hän tahkosi ensin neljä vuotta Kanadan junioriliiga WHL:ssä Medicine Hat Tigersin ryhmässä, jatkoi siitä New Brunswickin yliopistoon niin ikään neljäksi vuodeksi ja voitti sarjan mestaruuden keväinä 2011 ja -13.

Vasta kauden 2012-13 lopussa Todd pelasi ensimmäiset ammattilaispelinsä AHL-seura Texas Starsin joukkueessa, 26-vuotiaana. Vaikka matka oli pitkä, hän haaveili koko ajan mahdollisuudesta tienata elantonsa pelaamalla.

-Reittini tähän pisteeseen on tietysti ollut vähän erikoinen, mutta ammattilaisuus on aina ollut takaraivossani, Todd kertoo.

-Voitimme koulussa otteluita ja mestaruuksia. Halusin suorittaa tutkinnon ja sen jälkeen pelata työkseni. En vain tiennyt, mille tasolle yltäisin. Olin onnekas saadessani mahdollisuuden AHL:ssä.

Vielä pari vuotta sitten Todd pelasi yliopistojoukkueessaan hyökkääjänä, mutta sattuman kautta hänestä on kehkeytynyt puolustaja. Käytännössä koko kauden 2013-14 hän pelasi pakkina Portlandin takalinjoilla. 179-senttinen pelaaja näkee kentän hyvin ja pystyy hyvän luistelunsa ja syöttötaitonsa ansiosta tukemaan hyökkäyksiä.

-Pelasin yliopistossa viimeistä vuottani ja yhdessä vaiheessa meiltä puuttui puolustajia kokoonpanosta. Samaan aikaan meillä oli paljon taitohyökkääjiä käytettävissä, Todd taustoittaa.

-Valmentaja uskoi, että pystyisin pelaamaan puolustaja, koska liikuin hyvin. Pidin itsekin muutoksesta heti. Pelini soveltuu ehkä paremmin puolustajan paikalle.

Portland Piratesin menestys kuluneella kaudella oli vaisua, mutta Toddille kokemus pelata Pohjois-Amerikan toiseksi kovinta sarjaa teki hyvää. Hän oli joukkueensa toiseksi tehokkain puolustaja tehden 54 ottelussa 3+29=32 tehopistettä.

-Vuosi oli henkilökohtaisella tasolla opettavainen ja auttoi minua kasvamaan pelaajana, Todd tiivistää.

-Tavoitteena oli ja on jatkossakin kehittyä puolustajana. Minun pitää keskittyä pieniin asioihin ja tulla sitä kautta paremmaksi. Olen aina yrittänyt seurata pelaajia, jotka ovat hyviä sijoittumaan. Se on itselleni tärkeintä, etenkin isossa kaukalossa. En ole fyysisin pelaaja, mutta kamppailen lujaa.

Kesän lopussa Todd hyppää auton sijasta lentokoneeseen ja saapuu Helsinkiin aloittamaan uutta lukua jääkiekkourallaan. Paljon on ehtinyt tapahtua viime vuosien aikana, ja puolustaja halusi tarttua Jokereiden tarjoamaan mahdollisuuteen kaksin käsin.

-En olisi uskonut, että pelaisin KHL:ssä tai Euroopassa näin nopealla aikataululla. Mutta tämä oli liian hyvä mahdollisuus ohitettavaksi, Todd kertoo.

-Suomalainen jääkiekko ja sen tyyli on aina miellyttänyt minua. Kun kuulin Jokereiden kiinnostuksesta, olin heti valmis tulemaan.

Huhti-toukokuun lopussa päättynyt kausi ja heinäkuun lopussa Helsingissä alkava harjoitusleiri tarkoittavat sitä, että Toddin omatoiminen kesäharjoittelu jää aiempaa lyhyemmäksi. Hän on kuitenkin ehtinyt muokata omaa ohjelmaansa ympäristötekijöihin ja aikatauluihin sopivaksi.

-Harjoittelen täällä Kanadassa ja yritän päästä jäälle niin paljon kuin mahdollista. Täällä on paljon kavereita, jotka pelaavat Euroopassa, joten pystymme harjoittelemaan ryhmänä.