Terve Espanjasta!

Terve Espanjasta! Tarkemmin Kataloniasta, Pyreneiden vuoristosta, aivan Ranskan rajalta Puigcerdà-nimisestä kaupungista.

Sain mahdollisuuden tulla tänne pelaamaan jääkiekkoa Espanjan liigaan ja valmentamaan seuramme Club Gel Puigcerdà junioreita. Tällä palstalla kerron, millaista on pelata ja tehdä työtä jääkiekkoilun parissa Espanjassa. Hypätkää siis lukujunaan, luvassa on mielenkiintoisia seikkailuja. 

Viime kauden aikana, kun tiesin pelaavani viimeistä vuotta Jokereiden A-junioreissa, mietin vaihtoehtojani jääkiekkoilijana. Missä pelaisin seuraavalla kaudella? Halusin vielä katsoa, mitä laji voisi minulle antaa. Kaipasin haastetta - ja halusin nähdä maailmaa. Kun kuulin mahdollisuudesta pelata Espanjassa, olin innoissani, mutta en tiennyt mitä odottaa. Lähdin matkaan mukanani kaikki tärkeimpäni eli lätkäkamat, kitara, hieman vaatteita ja elektroniikkaa. Olin varautunut, että perillä asiat eivät välttämättä hoidu yhtä vaivattomasti kuin mihin kotona Suomessa olin tottunut. 

Nyt olen ollut täällä noin kuukauden. Suurin yllätykseni tähän mennessä on ollut urheilumahdollisuuksien korkea taso. Areenaamme mahtuu 1450 katsojaa. Pukuhuoneemme on siisti. Jokaisella on oma paikka ja riittävästi naulakoita. Lattialle ei saa jättää tavaroita. Jäähalli on osa isoa liikuntakeskusta, jossa voi harrastaa lähestulkoon mitä lajia tahansa. Oheisharjoittelukin on helppoa, sillä käytössä on punttisali, spinningsali, koripallo/futissali ja uimahalli. Hallin pihalla on ulkouima-allas, neljä tennis- ja kolme padelkenttää, jalkapallokenttä sekä sulkapallohalli. Kun listaan lisätään vielä lähiseudun laskettelukeskukset, tämä on urheilun paratiisi. Laskettelukeskuksista suurin, La Molina, on noin 20 minuutin ajomatkan päässä.

Harjoitukset joukkueen kanssa alkavat joka ilta noin klo 21. Keskiviikot ovat vapaita. Koska monet pelaajista käyvät töissä, kaikki eivät pääse joka kerran paikalle. Pelaajien panosta joukkueelle on kuitenkin arvostettava, sillä reissaamme kauden aikana bussilla muun muassa Madridiin (12 tuntia) ja San Sebastianiin (8 tuntia). Monella työt painavat päälle, mutta he pelaavat, koska rakastavat lajia. Pelit ovat aina lauantaisin. 

Tällä hetkellä Espanjan liigassa on vain viisi joukkuetta. Lisäksi pelaamme Copa del Reyn eli Espanjan cupin. Cup pelataan keväällä Liigan jälkeen ja siihen osallistuu vain neljä liigassa parhaiten sijoittunutta joukkuetta.

Harva täällä puhuu englantia. Paikalliset puhuvat katalaania, mutta minulle he puhuvat espanjaa. Kielitaitoni kehittyy siis kovaa vauhtia, koska hiljaakaan en ole tottunut olemaan. Seura tarjoaa minulle myös espanjan tunteja kerran viikossa. 

Vastaanotto uudessa kaupungissa on ollut lämmin. Joukkuekavereistani jo moni on kutsunut minut kotiinsa tai vanhempiensa luo syömään. Olen myös tehnyt paikallisten kanssa retkiä lähialueille kuten Andorraan ja Ranskan puolen Kataloniaan. Toivonpa, että ulkomaalaisvahvistukset saavat Suomessa osakseen samanlaista vieraanvaraisuutta. 

Syyskuun alussa pelaamme ensimmäiset kaksi harjoitusotteluamme; perjantaina 7. syyskuuta ranskalaista Nimesiä ja sunnuntaina 9. syyskuuta Toulousea vastaan. Liiga alkaa 15. syyskuuta San Sebastianissa. Olen hyvin innoissani tulevasta. On mukava päästä taas pelaamaan ja aloittaa kausi tällä kertaa vähän erilaisessa ympäristössä.

Hasta luego!

-Kustaa

 

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2020/2021