Suuret hetket syntyvät suuresta mahdollisuudesta

Legendaarinen jokeriboss Matti Virmanen tapasi sanoa, että voittaminen on mukavampaa kuin häviäminen.

Yhteisinä jokerivuosina kysyin monta kertaa Masalta, miltä voitto tuntui. Aina hän vastasi tuolla samalla lauseella: ”voittaminen on mukavampaa kuin häviäminen”. Hän vastasi niin, vaikka minusta tuntui, että edellisen pelin voitto tuntui lähes maailmanmestaruudelta. Todennäköisesti pelattiin paikasta playoffien kotialoittajana tai säälipleijareilta välttymiseltä.

Masan lause palasi mieleen, kun pikkuleijonat upeasti taistellen voittivat maailmanmestaruuden vuoden ensimmäisen viikon tiistaina. Näin mielessäni, kuinka Masa nousee pelin jälkeen sohvalta tuumaten, että mukavaahan tuo oli. Astelee hän siitä sitten keittiöön ja lämmittää lasillisen maitoa, ennen nukkumaan menoa. Mukavaa, oikein mukavaa, hymistelee hän vielä itsekseen ennen kuin uni laskee utuisen harsonsa nukkujan ylle.

Kyllä, kyllä. Ymmärränhän minä, että maailmanmestaruuden voittaminen on ihan eri juttu kuin yksi runkosarjan voitto. Ymmärrän minä senkin, että runkosarjan voitot ja häviöt eivät juurikaan vaikuta ison organisaation toimintaan – pää on pidettävä kylmänä, ei passaa hehkutella liikoja – eikä kärvistellä tappiotakaan, sikseen. Show must go on.

Kasperi Kapasen maalin jälkeen tippa nousi silmään. Kyllä! Se oli onnen kyynel, se oli ilon kyynel. Onnen kyynel, koska meidän maamme, Suomi, voitti – ilon kyynel, koska nuoret tekivät parhaansa, ylittivät itsensä ja voittivat. 

”Suuret hetket syntyvät suuresta mahdollisuudesta”, sanoi kuuluisa Miracle on Ice -valmentaja Herb Brooks. Nuorilla leijonilla oli suuri mahdollisuus ja he tekivät siitä suuren hetken. Kiitollisuus suuntautuu myös vastustajille, jotka omalla osaamisellaan ja taistelullaan tekivät haasteesta suuren. Heidän ansiostaan (kuusi sekuntia ennen loppua, tiedätte mitä tarkoitan) hetkestä tuli vieläkin suurempi. Vastaiskun kautta voittoon. Ei ollut siinä riemulla rajoja!

Jokerifanille sallittaneen muistelo vuodelta 2002 – runkosarjan viimeiset kuusi peliä päättyivät tappioon, mutta sieltä noustiin kultakarkeloihin. Tippa tuli silloinkin silmään. Näitä suuria hetkiä on harvassa, onneksi osaamme pysähtyä niiden äärelle – torilla tavataan, kuten sanonta kuuluu.

Jokerifanille sallitaan varmasti myös ilo siitä, että kultaista junnujoukkuetta valmensi nimenomaan Jukka Jalonen, meidän seuraava koutsimme. Ei voisi olla parempaa pohjustusta Jukan jokeriuralle. Lämpimästi ja sydämellisesti tervetuloa jokeriperheeseen Jukka! Jukan lisäksi vain Mike Babcock on valmentanut sekä nuorten että aikuisten joukkueet maailman mestaruuteen. Ei ihan vähäinen saavutus. Eiköhän Jukan pikkutakille löydy paikka Hockey Hall of Famessa!

Eihän se Virmas Masa mukavoitunut sohvalle, vaan jännitti yhtä kovasti kuin me kaikki muutkin. Varmasti hän ratkesi riemunkiljahduksiin, ihan kuin me kaikki muutkin. Se on varmaa – ei lätkäihminen tällaisen voiton kohdalla pysy aloillaan. 

Onnea leijonanuoret. Vuosi 2016 ei ikinä unohdu, vaikka uudet menestykset ja entistä hienommat voitot ovat vielä edessäpäin.