”Suomen kovin urheilullinen haaste”

Topi Jaakolalla on allaan kausi, jolloin hän nautti pelaamisesta omien sanojensa mukaan enemmän kuin koskaan. Tulevaisuudesta Jokereissa hän odottaa paljon.

Jääkiekkoilijan elämässä tapahtuu joskus nopeita käänteitä. Jaakolan heinäkuinen viikko kääntyi harjoittelun ohella muuttokiireiksi, kun sopimus Jokereihin varmistui. Oulussa asustava ja harjoitteleva Jaakola saapuu maanantaina Helsinkiin ja liittyy uuden joukkueensa vahvuuteen. Sitä ennen puuhaa riittää.

-Aika häslinki täällä on päällä. Treenasin aamupäivällä, kävin lounaalla ja nyt koitetaan päättää, mitkä tavarat menevät mihinkin suuntaan. Juoksevia asioita pitää vielä hoitaa ennen lähtöä Helsinkiin, Jaakola kertoo puhelimitse kotikaupungistaan.

Kuusi viime vuotta Ruotsissa ja KHL:ssä pelannut puolustaja on ollut yleensä tässä vaiheessa kesää jo harjoittelemassa uuden joukkueensa mukana. Kysytty pelaaja on tehnyt sopimukset tuleville sesongeille varhain, mutta nyt tilanne oli toinen Lev Prahan jouduttua luopumaan sarjasta.

-Kun Prahan tilanne selvisi, Jokerit oli heti iso kiinnostuksen kohde itselle. Nyt on huippufiilikset, että homma saatiin pakettiin ja että voin siirtyä Jokereiden projektiin mukaan, sanoo kaksivuotisen sopimuksen tehnyt Jaakola.

Tukikohdan siirtäminen Tshekistä Suomeen miellyttää puolustajaa. Helsinki on hänelle tuttu paikka, sillä kaupungissa asuvat ystävät ja perheenjäsenet ovat kutsuneet hänet usein kesäisin viettämään vapaa-aikaa etelän maisemiin.

-Suomessa asumisessa on paljon hyvää. Vaikka tietysti tässä pelataan kansainvälistä sarjaa, hän miettii.

Kuudessa vuodessa ulkomailla Jaakolasta on marinoitunut kovan tason ammattilainen. Hän on oppinut paljon kaukalossa esimerkiksi monipuolisuutta, sillä rooli on vaihdellut niissä joukkueissa, joissa hän on pelannut. Tärkeimmäksi kehityskohdaksi hän nostaa silti päänsisäiset asiat.

-Se jätkä, joka Oulusta lähti, on nyt ihan eri pelaaja. Oleellisinta on henkinen kasvu, mitä on joutunut ulkomailla pelatessa tekemään, Jaakola kertoo.

-On oppinut käsittelemään erilaisia asioita ja oppinut ymmärtämään, mikä on oleellista ja mikä ei. Se on heijastunut myös pelisuorituksiin. Näen sen puolen tälläkin alalla tärkeänä.

Ennen lähtöään Oulusta Jaakola voitti neljä Suomen mestaruutta Kärpissa. Keväällä 2011 hän sai uransa toistaiseksi komeimman kruunun, kun Leijonat juhli MM-kultaa Bratislavassa. Lev Prahan kanssa Jaakola eteni viime kaudella KHL:n finaaleihin ja häntä kehuttiin yhdeksi joukkueen luotettavimmista pelaajista.

-Joukkueen etu tulee ihan ensimmäisenä. Olen jätkä, joka välittää joukkueen pärjäämisestä, hän toteaa kysyttäessä itselleen tärkeistä ominaisuuksista kaukalossa. Myös tasaisuus nousee esiin.

-Yritän olla kentällä sellainen, joka pystyy suorittamaan tasaisesti ja että ero hyvän ja huonon illan välillä on mahdollisimman pieni. Itse arvostan sellaisia pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan yöllä tai päivällä, kotona tai vieraissa. Pyrin puolustamaan hyvin ja lähtemään aktiivisesti hyökkäyksiin mukaan.

Henkisen puolen hallinta korostuu KHL:ssä. Jaakola pelasi toissa kaudella Amur Habarovskissa, jossa matkustus oli sarjan suurinta. Kaukana Kiinan rajalla sijaitsevasta kaupungista lentäminen vieraspeleihin tarkoitti tuntitolkulla istumista koneessa ja totuttelemista aikaeroihin. Pelit alkoivat ajallaan eikä kukaan kysellyt, pystyykö pelaaja pelaamaan. Olit joko valmis tai et.

-Tässä sarjassa on ihan erilailla häiriötekijöitä kuin muualla Euroopassa. Asioita pitää pystyä käsittelemään, etteivät ne vaikuta, kun kiekko tippuu jäähän. Jokerit tarjoaa tässäkin varmasti huippuolosuhteet, että asioihin kiinnitetään huomiota ja pelaajat saavat keskittyä oleelliseen, hän sanoo.

Viime kausi oli Jaakolalle kenties uran paras. Hän teki runkosarjassa yhdeksän maalia ja oli Juuso Hietasen jälkeen suomalaispuolustajista KHL:n toiseksi paras maalintekijä. Samalla Jaakola luuti omassa päässä luotettavasti ja tehotilastoon merkittiin lukema +19.

-Koitin tehdä asioita ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Sillä erotuksella, että kiekot sattuivat menemään sisään, Jaakola pohtii maalisaldoaan.

-Mutta viime kausi oli sellainen, etten ole varmasti koskaan nauttinut pelaamisesta niin paljon. Olin valtaosan vuodesta terveenä ja oli hauska pelata. Nämä asiat menevät käsi kädessä eli silloin tulostakin tulee.

Viime kauden onnistumiset ovat hyvä ponnahduslauta tulevaan vuoteen. Kun Jaakola maanantaiaamuna hyppää Oulussa lentokoneeseen, Helsinkiin saapuu jälleen yksi pelaaja, joka on äärimmäisen motivoitunut tekemään kaikkensa yhteisen tavoitteen eteen.

-Tässä on loistavat lähtökohdat ryhtyä taistelemaan Jokereiden puolesta voitoista. Meillä on tosi iskukykyinen joukkue jalkeilla. Tämä on kovin urheilullinen haaste, mitä Suomesta löytyy tällä hetkellä, puolustaja kiteyttää.