Severstal – sitkeä, ärsyttävä ja vauhdikas perjantaivieras

Robin Press siirtyi Lukosta Severstalin takalinjoille. Kuva: KHL

Severstal Tsherepovetsista on päävalmentaja Andrei Razinin alaisuudessa muodostunut viime vuosina Jokereille ja monelle muullekin joukkueelle äärimmäisen ärsyttävä vastustaja. Helsinkiin joukkue saapuu neljän pelin voittoputkessa.

Razin, 47, toimii Severstalin päävalmentajana nyt neljättä kauttaan. Viime kausi oli menestys, sillä yksi sarjan pienimmistä seuroista eteni komeasti pudotuspeleihin. Dynamo Moskova oli kuitenkin parempi voitoin 4-1.

Kesän aikana Severstalista poistui useita runkopelaajia. Heistä tärkeimmät olivat erinomainen hyökkääjä Aleksandr Petunin sekä puolustuksen kulmakivet Kirill Adamtshuk ja Vadim Kudako. Tulopuolella oli huomattavasti vähemmän nimiä, mutta jokainen on selkeästi tarkkaan harkittu.

Severstal teki hankintansa pitkälti SM-liigasta, sillä haaviin tarttuivat ruotsalaispuolustajat Jakob Stenqvist ja Robin Press sekä hyökkääjä Robert Rooba. Erityisesti Pressin saaminen kokoonpanoon oli iso asia; hänet valittiin viime kaudella SM-liigan runkosarjan parhaaksi pelaajaksi ja kausi päättyi mestaruusjuhliin Lukon paidassa. Rooba taas nakutti 30 maalia JYPille ja oli SM-liigan maalipörssin kakkonen. Ässissä kahtena kautena vakuuttanut Stenqvist on puolestaan aloittanut KHL:ssä jopa tehokkaammin kuin Press, jonka kanssa hän muodostaa Severstalin ykköspakkiparin.

Muuten kokoonpano on viime kaudelta tuttu. Severstal pelaa todella liikkuvaa jääkiekkoa, jossa vastustajan on oltava valmiina vastaamaan vauhtiin. Kolmen viime kauden aikana Jokeritkin on saanut huomata, kuinka vaikeaa Razinin Severstalia vastaan on pelata, jos oma valmistautuminen on jäänyt hivenenkin vajaaksi.

Viime kaudella KHL:n tähtikategoriaan noussut Petunin poistui ykkösketjusta, mutta Daniil Vovtshenko ja kapteeni Vladislav Kodola jatkavat edelleen ryhmässä. Heidän vierellään Rooba on viimeistellyt tähän mennessä kaksi maalia. Vovtshenko on tehnyt 11 peliin 1+6=7 pistettä ja on Severstalin tehokkain pelaaja. 

Suomalaishyökkääjä Joonas Nättinen pelaa Severstalissa nyt toista kauttaan ja kuuluu joukkueen runkopelaajiin. Keskiviikkona sentteri iski kauden toisen maalinsa, kun Dinamo Riika kaatui vieraskaukalossa 2-0.

Helsinkiin Severstal saapuu neljän ottelun voittoputkessa ja ensimmäisten pelien vaisumpi vire on saatu käännettyä voittavaksi. Sijoituskin on noussut komeasti jo kuudenneksi läntisessä konferenssissa. Puolustuspeli on saatu tiiviiksi, sillä neljässä viime pelissä omiin on mennyt ainoastaan kaksi kiekkoa. Dinamoa ja Sibiriä vastaan on tullut peräkkäisissä kamppailuissa nollapeli. Maali on pysynyt puhtaana nyt yli 126 minuuttia putkeen.

Hyvää puolustustekemistä alleviivaa myös alivoimapeli, joka on ollut alkukaudesta sarjan parasta. Prosentti 92,6 on vakuuttava ja omiin on mennyt vajaalla pelatessa vain kaksi kiekkoa. Ylivoima vaatii sen sijaan vielä hiomista, sillä prosentti 16,3 on KHL:n keskikastia.

Jokerit ja Severstal kohtasivat viime kaudella neljään otteeseen ja voitot tasattiin 2-2. Molemmat voittivat kertaalleen kotonaan ja vieraissa. Kaikkiaan voitot ovat runkosarjapeleissä Jokereiden KHL-aikana menneet 14-6 helsinkiläisille.

Perjantai-illan näytelmä alkaa poikkeuksellisesti klo 19.30. Hallin ovet avataan klo 18.30. Liput matsiin myy Ticketmaster.

Tervetuloa paikan päälle nauttimaan Euroopan parhaasta lätkästä ja kannustamaan Jokerit 11:nteen peräkkäiseen voittoon!

Severstalin kokoonpano 29.9. Dinamo Riika -pelissä:

23 Adam Liska - 14 Joonas Nättinen - 80 Jegor Morozov
91 Maksim Kazakov - 90 Nikita Guslistov - 89 Igor Geraskin
28 Daniil Vovtshenko - 21 Vladislav Kodola - 11 Robert Rooba
88 David Dumbadze - 95 Maksim Kolmikov - 18 Dmitri Moisejev
10 Andrei Aleksejev

19 Robin Press - 7 Jakob Stenqvist
79 Mihail Tihonov - 54 Andrei Tshurkin
57 Jegor Rikov - 77 Nikolai Timashov
32 Ivan Rogov 

30 Dmitri Shugajev (1 Konstantin Shostak)