Se tapahtui 20 vuotta sitten

Huhtikuun 14. on hyvä päivä, ehkä paras. 14.4.1994 Otakar Janecky teki jatkoajalla voittomaalin, joka teki Jokereista Suomen mestarit. Samana päivänä tapahtui kuitenkin myös jotain muuta ihan mahtavaa.

Beatlesin klassikkokappale Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band alkaa sanoilla: ”It was twenty years ago today...”

Tuo tekstinpätkä on pyörinyt mielessäni viime päivät. Kun Paul McCartney kirjoitti kappaleen, hän oli itse vain 24-vuotias. Hän ei taatusti osannut aavistaa, miten 20 vuoden aikajaksot alkavat vilistää hänen elämässään. Ja miten tuo laulu kestää aikaa. Ja miten hänet tullaan aateloimaan Sir-tittelillä – ihan vaan ansioista rockmuusikkona.

Tänään on 20 vuotta siitä, kun Jokerit voitti historiansa kolmannen ja 1990-luvun menestysputkensa toisen mestaruuden.

Muistan ottelun ikuisesti, sillä en nähnyt sitä.

Syy kuuluu selitysten raskaaseen sarjaan: olimme vaimoni kanssa synnytyssairaalassa. Esikoisemme päätti tulla maailmaan ratkaisevaksi osoittautuneen finaaliottelun aikana.

Yleensä olimme Katjan kanssa istuneet tutuilla kausikorttipaikoillamme Juhan, Lillin, Mian, Petrin ja Joukon vieressä kuten jo monta vuotta. Tapa oli vuosien saatossa niin piintynyt, että ystäväni Jokerien Jali Walhsten oli ottanut tavaksi moikata meitä katsomoon aina luistellessaan verryttelemään jäälle kolmatta erää varten.

Kuuntelimme ottelua synnytyssalissa. Tilanteessa 0-2 laitoimme kuitenkin radion kiinni. Tuli muuta tekemistä.

Kun ihmeellinen ja ihana tytär oli syntynyt ja Tammisaaren sairaalan mainiot kätilöt olivat tuoneet meille juhlatarjottimen, jossa oli muun muassa Suomen lippu ja pieni kuohuviinipullo, muistimme taas ottelun. Olimme niin onnellisia, että yhden ottelun häviäminen ei paljon painaisi eikä tunnelma laskisi – luotimme siihen, että Jokerit olisivat hoitaneet homman sitten kuitenkin Turun seuraavassa ottelussa.

Avasimme radion, mutta peli olikin tilanteessa 2-2.

Alkoi jatkoaika, mutta minun piti mennä hakemaan autosta jotain varusteita seuraavaa yötä varten. Ilma oli keväinen. Aurinko oli alkanut paistaa, vaikka muu päivä oli ollut harmaata ja koleaa.

”Ne voitti! Otto teki maalin”, Katja sanoi, kun pääsin takaisin.

Hymyilimme. Tajusimme, että tämän päivän tulemme todellakin muistamaan.

Helsingin Sanomien Syntyneitä -palstalla kutsuimme tytärtämme ”Mestarivauvaksi”.

Nyt ”Mestarivauva” on 20-vuotias opiskelija elämänsä käännekohdassa.

Hänen tilanteensa voi rinnastaa Jokereihin. Kumpikin on suuntansa valinnut, edessä on paljon tuntematonta. 20 vuotta tuntuu ikuisuudelta, kun aikaa ajattelee eteenpäin. Viihtyykö sittenkään siellä, mihin on tähtäämässä? Riittääkö leipä?

Tulevaisuus näyttäytyy yhdistelmältä haaveita ja haasteita.

Molemmat on nähtävä mahdollisuuksina.

Ihan niin kuin vaikka Paul McCartney ja Beatles näkivät. He eivät tyytyneet soittamaan muutaman soinnun rockia, vaikka olivat siinä todella hyviä – ja se toi suosiota. Beatles uudisti rockin tavalla, jota vieläkin ihmetellään.

Beatlesin aktiivinen aika kesti muuten noin kymmenen vuotta. Kun nyt katsotaan Jokerien taivalta jääkiekon SM-liigassa, voidaan nähdä, että kymmenen vuoden jaksoon vuosina 1992-2002 kiteytyi myös Jokerien kulta-aika.

Noina vuosina Jokerit voitti viisi mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Vaikka tuon menestyshuuman aikana kaikki tuntui helpolta, niin myöhemmät vuodet ovat opettaneet ettei mitalisade todellakaan ollut itsestäänselvyys.

Tuo kymmenen vuoden jakso oli Jokerien historian komein. Ja tuon jakson aikana Jokerit oli myös mullistamassa koko suomalaista jääkiekkoa. Oli Jokereihin voimakkaasti liittynyt Teemu Selänne -ilmiö, oli ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus – ja näistä molemmista kummunnut fanikulttuurin ja kiekkomestaruuksien kansanjuhlinnan nousu.

Nyt laihoina vuosina on voinut iloita siitä, että noista 1990-luvun mestaruuksista tuli nautittua. Kultaa tuli, ikään kuin varastoitavaksi asti.

Muisteltakoon vielä muutaman rivin verran Jokerien viimeistä SM-liigan mestaruutta. Se tuli vuonna 2002 - tuttuna päivänä 14. huhtikuuta.

Sen ottelun näin, mutta televisiosta.

Vaikka en ole taikauskoinen, niin päätimme ettei kahdeksan vuotta aikaisemmin hyväksi koettua kaavaa kannata muuttaa. Söimme 8-vuotissynttärien kakkua tv:n ääressä.

Kummisetä Jali Wahlsten soitti matsin päätyttyä kotoaan Englannista tyttärelleni onnittelupuhelun. Onnitteluihin oli kaksi hyvää syytä.