Ruotsalaiskaksikolla yhteyksiä Suomeen

Jokereihin saapuvat Johan Harju ja Linus Omark ovat kotoisin Ylitornion kunnasta Ruotsin puolelta. Suomen kieli kaksikolta ei – ainakaan vielä – taitu, mutta siteitä naapurimaahan on.

Harjun isoäiti on suomalainen ja pienenä myös Johanilla oli tapana käydä keskusteluja hänen kanssaan suomeksi. Vuosien saatossa kieli on päässyt unohtumaan, mutta ainakin käytännön opiskelun hän on valmis aloittamaan Helsingissä, kun harjoitusleiri pyörähtää käyntiin heinäkuun lopussa.

-Isoäitini on suomalainen ja lapsena osasin itsekin puhua kieltä. Nyt se on jo unohtunut, mutta toivon, että pystyn oppimaan sitä uudelleen. Molemmat vanhempanikin puhuvat suomea, Harju kertoo.

Myös Omarkin vanhemmat puhuvat miehen omien sanojen mukaan jonkin verran suomea. Ylitornion-alueella puhuttavaa meänkieltä vanhemmat osaavat myös. Linus ja Johan menevät toistaiseksi ruotsin kielellä.

Kesänsä Omark viettää Tukholmassa, jossa hän asuu kausien ulkopuoliset ajanjaksot. Helsinki on miehelle jokseenkin tuttu paikka esimerkiksi maajoukkuepeleistä. Ympäristöllä oli merkitystä, kun hyökkääjä mietti tulevaa seuravalintaa.

-Helsinki on vähän pienempi kuin Tukholma, mutta molemmat ovat todella viihtyisiä paikkoja, Omark sanoo.

-Kaukalossa tavoitteeni on auttaa joukkuetta voittamaan pelejä ja menestyä. Hieman rikkonaisen kauden jälkeen oli samalla todella tärkeää, että löydän paikan, jossa tunnen olevani kotonani, hän jatkaa.

Harju on samoilla linjoilla. Hän kertoi viihtyneensä jo Moskovassa, kun kaksikko pelasi siellä kaudella 2009-10. Siirrostaan Jokereihin Harju keskusteli Brynäs-joukkuekavereidensa Ryan Gundersonin sekä Jokereissa kaudella 2010-11 pelanneen Petteri Nokelaisen kanssa.

-Heitin Petterille jo viime kesänä hieman vitsillä, että olisi kiva pelata Jokereissa KHL:ää, Harju paljastaa.

-Pidän Suomesta, koska se on niin paljon Ruotsin kaltainen. Helsinki on hyvä kaupunki ja lähellä Ruotsia. Sinne on helppo kutsua perhettä ja ystäviä paikalle vierailulle. Tällaisilla asioilla on merkitystä.

Övertorneå HF:n kasvatit siirtyivät nuorina poikina Luulajaan Luleå Hockeyn junioreihin. Kaksikko on tuntenut toisensa lapsuudesta lähtien ja ollut ystävyksiä siitä asti. Viimeksi he pelasivat yhdessä Dynamossa, jolloin myös asuivat yhteisessä asunnossa Moskovassa. Toiveissa oli, että polut vielä kohtaisivat uran aikana.

-Dynamo-vuoden jälkeen lähdimme NHL:ään, mutta olemme sen jälkeen puhuneet, että olisi kiva jälleen jossain vaiheessa pelata yhdessä. Tiesimme, ettei ole kovin helppoa päästä samaan joukkueeseen. Hienoa, että tämä toteutui, mutta ei se ollut ratkaiseva tekijä siirrossa, Omark kertoo.

-Puhuimme parin viime viikon aikana paljon asiasta. Kun kuulin, että Linus oli tehnyt sopimuksen Jokereihin, teki se omasta päätöksestäni vieläkin helpomman. Juttelin totta kai myös Ryanin kanssa, koska hän on ehtinyt jo käydä tutustumassa kaupunkiin ja seuran tiloihin, Harju jatkaa.