Rita lyö hokkarit naulaan

Jokereiden kaikkien aikojen ottelutilaston ykkösmies Jani Rita on päättänyt lopettaa uransa jääkiekkoilijana. Uudet haasteet odottavat jo kaukalon ulkopuolella.

Rita, heinäkuussa 35, nousi Jokereiden edustusmiehistön kokoonpanoon 17-vuotiaana ja kasvoi NHL-tason pelaajaksi helsinkiläisseuran riveissä. Hän palasi neljän Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen kaudeksi 2006-07 Jokereihin, jossa pelasi uransa loppuun. Kevään ja alkukesän aikana päätös lopettamisesta kypsyi todellisuudeksi.

-Aika on oikea tälle ratkaisulle, Rita totesi.

-Jokereissa jatko ei ollut mahdollista, eikä lähialueiltakaan löytynyt sellaista pelipaikkaa, johon olisin halunnut lähteä mukaan. Kiinnostusta tuli kauempaa, mutta kahden pienen lapsen isänä haluan asua kotona vaimon tehdessä samalla uraa, Rita jatkoi.

Elämään jääkiekon jälkeen hän on valmistautunut poikkeuksellisella tavalla jo pidemmän aikaa. Hyökkääjä kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2007 palattuaan vuotta aiemmin Pohjois-Amerikasta Jokereihin. Tämän jälkeen Rita kävi rahoituksen kurssin Kauppakorkeakoulun avoimella puolella ja jäi sille tielle. 

Tiiviin pelitahdin keskellä SM-liigassa ja KHL:ssä Rita opiskeli Helsingin kauppakorkeassa taloushallintoa ja valmistui kandidaatiksi tänä keväänä. Seuraavana tavoitteena on suorittaa maisterin tutkinto ja lähteä luomaan uudenlaista uraa.

-Koin, että opintojen valitseminen pelaamisen sijaan oli tässä vaiheessa itselleni järkevin ratkaisu. Hieno ura jääkiekossa on takana, ja odotan innolla uusia, erilaisia haasteita. Nyt on aika ryhtyä luomaan sitä toista uraa, Rita kertoi.

Hänelle opintojen ja pelaamisen yhdistäminen olivat aina itsestään selvä asia. Pelimatkoilla mukana olivat usein koulukirjat, mutta viime vuosina niitäkään ei tarvittu, kun teknologia mahdollisti kurssien suorittamisen sähköisesti internetin välityksellä.

-Jokin päivä ura loppuu ja on tärkeää olla jatkosuunnitelmat selvillä. Suosittelen opiskelua lämpimästi etenkin sellaisille, joilla ei ole lapsia. Silloin on aikaa käyttää energiaa myös muuhun kuin pelaamiseen ja harjoitteluun, Rita sanoi.

Rita pelasi Jokereissa 617 runkosarjaottelua, joilla hän on helsinkiläisseuran tilastoykkönen. Hyökkääjä saavutti Jokereissa A-nuorten SM-kultaa 1999, kaksi SM-liigan hopeaa 2000 ja 2007 sekä yhden pronssin 2012. Pronssia hän voitti myös HPK:ssa keväällä 2005. Jokeripaidassa Rita oli SM-liigan maalikuningas kaudella 2006-07 tehtyään 32 osumaa.

Myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa Rita oli MM-kisojen maalikuningas talvella 2001. Hän pelasi 66 ottelua NHL:ssä tehoin 9+5=14 Edmonton Oilersin ja Pittsburgh Penguinsin paidassa. Miesten MM-kisoissa hyökkääjä juhli MM-pronssia keväällä 2006 Latviassa.

-Uralle mahtuu paljon hienoja muistoja: Oli mahtavaa päästä näkemään NHL, KHL ja MM-kisat sekä kokea nuorten maajoukkuepolku. Sain olla mukana jokerielämässä, joka antoi paljon. Olen pelannut loistavien valmentajien alaisuudessa upeiden pelikaverien kanssa.

-On myös hienoa, että saan lopettaa urani Jokereissa ja ennen kaikkea terveenä. Urheilu on ollut intohimoni, joka on iso osa elämääni myös tästä eteenpäin.

-Haluan kiittää jääkiekkoilijan vuosistani ennen kaikkea vanhempiani, jotka ovat mahdollistaneet koko urani, sekä vaimoani, joka on ollut tukenani kaikkina aikoina.

Jokerit onnittelee Jani Ritaa mahtavasta urasta jääkiekkoilijana ja kiittää hyökkääjää palveluksista seuran hyväksi niin kaukalossa kuin koko jokeriyhteisössä sekä toivottaa parasta mahdollista onnea tuleviin haasteisiin!

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2021/2022