Pysyykö Barys idän parhaiden kyydissä?

Joni Ortio on Barysin ykkösvahti. Hän pelaa seurassa toista kauttaan. Kuva: KHL

Barys Nur-Sultan on totuttu näkemään viime vuosina pudotuspeleissä itäisen konferenssin puolella. Suomalaisvahti Joni Ortio on paljon vartijana, kun joukkue yrittää ylläpitää trendiä. Tämä kausi on alkanut yskähdellen.

Kun Andrei Skabelka toissa kauden päätteeksi poistui päävalmentajan paikalta Lokomotiviin, moni povasi Barysille vaikeuksia. Kazakstanilaisjoukkue kuitenkin marssi vakuuttavasti pudotuspeleihin myös viime kaudella Juri Mihailisin alaisuudessa.

Muutamasta Kazakstanin maajoukkueen runkomiehestä Barys joutui luopumaan. Pavel Akolzin, Aleksei Makljukov, Jesse Blacker, Dmitri Shevtshenko sekä Kirill Panjukov siirtyvät kaikki itäisen konferenssin sisällä kilpaileviin joukkueisiin.

Johtavat pelaajat Darren Dietz ja Jakob Lilja sekä ykkösvahti Ortio jatkavat seurassa. Barysin runko on varsin vahva, mutta itäisessä konferenssissa kilpailu on parin viime vuoden aikana kiristynyt selkeästi. Yhä useampi joukkue on pystynyt kasaamaan laadukkaan nipun, mikä tietää vaikeuksia kazakstanilaisryhmälle.

Joukkue on aloittanut kauden kahdella voitolla kuudesta pelistä ja sijoitus idässä on kahdeksas. Torstaina Barys hävisi Dinamo Riialle vieraissa 2-3, mutta voitti sitä ennen TsSKA:n Moskovassa 6-3. Kykyä siis ehdottomasti on, mutta uuden ryhmän on vielä hitsauduttava yhteen.

Uudet vahvistukset ovat varmasti pelimiehiä, mutta mukana on myös KHL:n keltanokkia, kuten AHL:stä saapunut ruotsalaispakki Olle Alsing ja hänen SHL:ssä viime kaudella pelannut maanmiehensä Eric Martinsson. Heillä on iso rooli peräpäässä, mutta puolustuksen selkeä liideri on edelleen Dietz, joka nakutteli viime kaudella 17+20=37 pistettä. 

Suuremmat kysymysmerkit lankeavat hyökkäyksen ylle. Alkukauden tehokkain pelaaja on ollut Nikita Mihailis, joka on tehnyt kuuteen peliin 1+6=7 pistettä. Ketjukaverit Curtis Valk ja Lilja ovat niin ikään olleet tehokkaita, mutta heidän jälkeensä on hiljaisempaa. Kärpistä saapunut Cody Kunyk ei ole vielä avannut pistetiliään ja Severstalia viime kaudella edustanut taituri Jacob Berglund on ollut hänkin vaisu.

Barys on monena vuotena aiheuttanut vastustajilleen vaikeuksia erinomaisella ylivoimapelillään ja saanut sillä anteeksi mahdollisia 5-5-pelin puutteita. Tämä kausi on erikoistilanteiden puolella alkanut sysimustasti, sillä ylivoima on sarjan toiseksi huonointa ja alivoima surkeinta. Tehokkuusprosentit 7,4 ja 66,7 eivät mairittele.

Tolppien välissä Ortio on lähtökohtaisesti Barysin selkeä ykkösvahti. Hän on pelannut tällä kaudella viidessä ottelussa torjuntaprosentilla 90,1 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,52. Turkulaislähtöinen maalivahti pelaa toista kauttaan Barysissa.

Jokereille Barys on ollut vaikea vastustaja koko KHL-ajan. Keskinäisissä otteluissa voitot ovat menneet kazakstanilaisten eduksi 8-5. Viime kaudella Jokerit nousi neljän maalin takaa upeaan jatkoaikavoittoon Nur-Sultanissa, mutta hävisi kotiottelunsa 1-4.

Lauantain kamppailu käynnistyy klo 16.00. Liput hankit Ticketmasterin verkkosivuilta. Tervetuloa nauttimaan Euroopan parhaasta lätkästä ja kannustamaan Jokerit kuudenteen peräkkäiseen voittoon!

Barysin kokoonpano 16.9. Dinamo Riika -pelissä:

10 Nikita Mihailis - 14 Curtis Valk - 29 Jakob Lilja
92 Christian Thomas - 37 Cody Kunyk - 84 Kirill Savitski
39 Matt Frattin - 12 Jacob Berglund - 96 Alihan Aseton
72 Maksim Musorov - 98 Aleksei Zubov - 64 Arkadi Shestakov
88 Ansar Shaihmeddenov

70 Joe Morrow - 44 Darren Dietz
9 Olle Alsing - 66 Eric Martinsson
4 Jegor Shalapov - 74 Valeri Orehov
65 Samat Danijar

31 Joni Ortio (1 Nikita Bojarkin)

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2021/2022