Punakeltainen aurinko

Suurseuroilla on suurseurojen vaikeudet, jotka korostuvat erityisesti muutosten aikaan.

Ennätyksellinen hellekesä on ihan kiva juttu, mutta silti tuntui oudon kihelmöivältä nähdä livenä suosikkijoukkue pitkästä aikaa. Uuden kauden alku innostaa aina, vaikka syöksyminen pimeään vuodenaikaan ahdistaisikin.

Mutta onneksi meille loistaa tuttu punakeltainen valo taas pitkälle kevääseen.

Valon ympärillä tosin pyörii monenlaista himmentäjää ja hämmentäjää. Ihan niin kuin ulkolyhdyt vetävät pimeinä elokuun iltoina puoleensa siipeilijän jos toisenkin.

Ja pimentyneissä tunnelmissa kauteen lähtee myös moni kannattaja. Vaikka seura on panostanut viime kauden pettymyksen jälkeen uudistuksiin enemmän kuin koskaan, sekään ei kelpaa kaikille faneille. Pitäisi luottaa enemmän omiin junioreihin. Pitäisi sitä, pitäisi tätä.

Onneksi suoritukset kentällä ovat jo harjoituspelissä olleet sellaisia, että katseet kääntyvät tuleviin tosipeleihin täynnä toiveikkuutta.

Mutta tällaiseenhan me FC Barcelonan kannattajat olemme saaneet tottua.

- - - - -

Espanjan toiseksi suurimman kaupungin ykkösseura FC Barcelona on yksi maailman merkittävimmistä urheilubrändeistä. Se on kasvanut kauas pelkästä paikallisseurasta, joka Katalonian punakeltaisia värejä tunnustaessaan toimii poliittisena varaventtiilinä Madridille ja Espanjan keskushallinnolle. FC Barcelonalla on Helsingin Sanomien mukaan 270 miljoonaa kannattajaa, kun Kataloniassa on asukkaita vain kahdeksan miljoonaa – ja alueella vaikuttaa toki muitakin joukkueita.

Mutta kansainvälistyessäänkin FC Barcelona on säilyttänyt paikallisuutensa, läheisyytensä omille faneilleen. Jos jostain keskustellaan Barcelonassa kiihkeästi, niin jalkapallosta – ja erityisesti FC Barcelonan ratkaisuista.

Viime vuonna joukkue jäi La Ligassa toiseksi. Oli ensimmäinen kausi miesmuistiin, ettei joukkue voittanut mitään.

Tämän takia joukkuetta lähdettiin uudistamaan määrätietoisesti. Ilta-Sanomien mukaan FC Barcelona on käyttänyt kesällä pelaajahankintoihin enemmän rahaa kuin mikään muu huippuseura.

Hankintojen lisäksi Barcelona menestyy omilla kasvateillaan, joita tuottaa lahjakkuusakatemia La Masia. Siellä pelaajat totutetaan jo varhain seuran pelityyliin, tiki-takaan. Pallo liikkuu, paljon ja hallitusti.

FC Barcelonan kaltaisen perinteikkään, mutta jättimäiseksi liiketoimeksi kasvaneen seuran toiminnassa tasapainoillaan jatkuvasti perinteiden ja uudistusten välillä. Menneisyys on voimavara, mutta joskus myös painolasti.

Katalonialaisuudesta ja tiki-takasta ei ole luovuttu valmentajavaihdosten ja kansainvälistymisenkään myötä. Ne ovat reunaehdot, joista kaikki seuran toiminnassa mukana olevat lienevät yhtä mieltä.

Mutta kaikesta muusta sitten keskustellaankin.

Barcelona oli tunnettu siitä, että se on huippujoukkue, jonka paidassa ei ole mainosta. Niin meni sata vuotta. Mutta sitten tuli rintaan Unicefin tunnus, josta tosin Barcelona itse maksoi YK:n lastenavunjärjestölle. Vielä sen hyväksyivät kaikki. Mutta sitä eivät hyväksy, että rinnassa komeilee nyt Qatar Airwaysin mainos.

Helsingin HJK – Barcelona -ottelussakin oli faneja, jotka järjestivät pukeutumisellaan hiljaisen mielenosoituksen. He tukivat seuraa, mutta muistivat pukeutuessaan vanhaan, mainoksettomaan paitaan kunniakkaammista ajoista.

Qatar Airwaysin rahoin hankittu MM-kisojen kohupelaaja Luis Suarez ei sekään miellytä kaikkia Barca-faneja. Ei omien puremisskandaaliensa takia, muttei myöskään siksi, että tämän älyttömän kalliin ostoksen nähdään vievän pelipaikan omilta kasvateilta. Helsingissä nähdyille lupauksille tahdotaan peliaikaa. Muuten ei synny uusia iniestoja ja xaveja.

- - - - -

Monet FC Barcelonan haasteet tuntuvat tutuilta myös Jokereissa.

Vaikka fanikatsomon liput ovat nyt käyneet hyvin kaupaksi, joku jaksaa aina epäillä pitäisikö joukkueessa olla mieluummin joku muu pelaaja kuin siellä nyt on.

Tämä on tietysti myös hyvä asia.

On merkki vallitsevasta sananvapaudesta, että joukkueiden kokoonpanoista ja pelaajahankinnoista voidaan keskustella.

Ja se, että keskustellaan, on merkki välittämisestä. Jopa intohimosta.

Jokerit on tärkeä. Tuhansille ihmisille se on jotain ihan muuta kuin pelkkä liikeyritys. Jokerit on tatuointi. Toisilla ihossakin, kaikilla faneilla sydämessä. Joukkuetta kannatetaan, pelaa se sitten missä sarjassa tahansa.

Tiedän sen, sillä olen kannattanut punakeltaista lätkäjengiä niin SM-liigassa, 1-divisioonassa kuin milloin missäkin Euroopan lyhytaikaiseksi kokeiluksi jääneessä kiekkosarjassa.

KHL on taas jotain ihan muuta kuin mikään ennen sitä. Uusi kokemus. Nykyhetken suosittua latteutta mukaillen: KHL on Jokereille ja meille kannattajille suuri mahdollisuus – ja suuri haaste.

Mahdollisuus sikäli, että Jokereilla on kasvun paikka. FC Barcelonan esimerkkiä seuraten on ihan mahdollista säilyttää paikallisuus eli stadilaisuus – ja kasvaa myös isomman alueen huomion kohteeksi. Tosin myös muita kuin helsinkiläisiä faneja Jokereilla on ollut ainakin 1990-luvulta lähtien. Mikäs sen hienompaa, areenassamme on seinät leveämmällä ja katto korkeammalla kuin muissa Suomen halleissa.

Ja ”haasteisiin” eli vaikeuksiin Jokerit on toki jo tottunut. Koko viime kausi oli painajaismaista vastoinkäymisten kanssa kamppailua. Oli sisäistä kähinää fanien ja seuran välillä. Oli erimielisyyksiä Liigan kanssa. Oli kuohuntaa joukkueessa. Oli kaikkea, paitsi menestystä.

Viime kauden masentavan lopun jälkeen Jokerit on kuitenkin noussut jaloilleen hämmentävän hyvin. Jari Kurri ja Janne Vuorinen ovat koonneet Erkka Westerlundin johtamalle valmennusryhmälle joukkueen, josta mikä tahansa KHL-ryhmä olisi ylpeä – varsinkin, jos sillä olisi suomalainen valmentaja. Huippupelaajia on kaikilla pelipaikoilla. On terävyyttä, on syvyyttä.

Kun suomalaiset asiantuntijat viime talvena epäilivät, että Jokerit saa kasaan korkeintaan keskitason KHL-joukkueen, muut KHL-valmentajat ovat jo muutaman harjoituspelin jälkeen ennustaneet Jokerien taistelevan jopa koko sarjan mestaruudesta!

On elokuu, ja muutama myrskypilven kaltainen vastoinkäyminen pyörii myös Jokeri-aurinkoa himmentämässä.

Kohta on onneksi syksy. Ja sitten talvi. Kirkkaina pakkaspäivinä ei pilviä näy.

Valo saa taas loistaa kirkkaasti.

Keltapunaiset joukkueet rientävät kentälle niin Camp Noulla kuin Hartwall Arenassakin.

Jokerit on mainoksen mukaan valmis. Hyvä. Katsomossakin ollaan.