Perjantaina iso testi – Ak Bars Kazan on sarjan parhaita joukkueita

20-vuotias Dmitri Voronkov on Ak Bars Kazanin nousevia tähtiä. Kuva: KHL

Jokereiden taso mitataan toden teolla perjantaina, kun kolminkertainen Gagarin Cup -mestari Ak Bars Kazan saapuu Helsinkiin. Itäisen konferenssin jättiläinen on avannut uuden kauden tulosten puolesta hyvin.

Ex-jokerihyökkääjä Dmitri Kvartalnov toimii Ak Barsin päävalmentajana toista kauttaan. Viime kaudella Ak Bars oli runkosarjassa itäisen konferenssin ykkönen ja murjoi Neftehimikin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella voitoin 4-0 ennen kuin pelit päättyivät kaikilla joukkueilla koronaviruspandemian vuoksi.

Kesällä Ak Bars vahvisti rivejään kahdella KHL:ssä useana vuotena loistaneella hyökkääjällä, kun Nigel Dawes ja Stephane Da Costa liittyivät ryhmän vahvuuteen. Kokeneet pelaajat tuovat rutkasti lisää ratkaisuvoimaa etenkin ylivoimalle. Neljässä ensimmäisessä pelissä on ylivoima kuitenkin vielä tökkinyt, sillä 15 yrityksellä on tullut vain kaksi maalia.

Ak Bars ei menettänyt kesän aikana merkittäviä pelaajia. Hyökkääjä Emil Galimov teki viime kaudella 14 maalia ja siirtyi SKA:han, mutta hänkin on korvattavissa. Omista riveistä pari mielenkiintoista hyökkääjänimeä on valmis ottamaan isompaa roolia.

Suurennuslasi osuu erityisesti 20-vuotiaaseen Dmitri Voronkoviin, joka on Columbus Blue Jacketsin NHL-varaus. Isokokoinen, hyvin liikkuva voimahyökkääjä on tekemässä läpimurtoaan miesten peleihin ja on nakutellut kauden neljässä ensimmäisessä pelissä tehot 2+1=3.

Häntä tehokkaampi on ollut ainoastaan Stanislav Galijev, 28, joka on tehnyt neljässä pelissä 2+2=4 pistettä. Taitava rightilta laukova hyökkääjä oli viime kaudella Justin Azevedon jälkeen Ak Barsin toiseksi tehokkain pelaaja. Hänen kanssaan vastustajat saavat olla tarkkoina, sillä Galijevilla on kaikki ominaisuudet luoda tilanteita kuin tyhjästä.

Jotain hyökkäyksen leveydestä kertoo se, että keskiviikkona Minskissä kokeneet Viktor Tihonov ja Kirill Petrov sekä nuori lupaus Aleksandr Hovanov eivät mahtuneet kokoonpanoon. KHL:n neljänneksi vanhin pelaaja Danis Zaripov, 39, pelasi nelosketjussa, mutta on hänkin ylivoimalla edelleen viekas kettu.

Puolustuksessa kiekollinen päällikkö on toista kautta peräkkäin ruotsalainen Mikael Wikstrand. Kvartalnov peluuttaa ryhmäänsä tasaisesti, eivätkä ruotsalaisenkaan minuutit ole nousseet ensimmäisissä otteluissa yli 18:n. Albert Jarullin on urakoinut keskiarvolla 19.15 ja on Ak Barsin peliaikaykkönen.

Maalilla ruotsalainen Adam Reideborn ja venäläinen Timur Biljalov jatkavat tandemina toista kautta. He ovat molemmat pelanneet alkaneella kaudella kaksi ottelua. Biljalovilla on tilillä kaksi voittoa, Reidebornilla voitto ja tappio.

Ak Bars on voittanut ensimmäisissä peleissään TsSKA:n, SKA:n ja Dinamo Minskin. Kotikaukalossa tuli myös yllättävä 0-4-tappio Vitjazille. Keskiviikkona Minskissä joukkue nousi kolmannessa erässä takaa rinnalle ja ohi.

Jokereita vastaan Ak Bars on ollut niskan päällä KHL-aikana, sillä keskinäiset kohtaamiset ovat menneet voitoin 8-4 Tatarstanin ylpeydelle. Ak Bars on voittanut kolme viimeisintä joukkueiden keskinäistä välienselvittelyä.

Perjantaina kaksi vahvavireistä joukkuetta iskee yhteen Hartwall Arenan jäällä. Luvassa on ehdottomasti yksi alkukauden helmistä ja jääkiekkoa suoraan Euroopan huipulta. Liput matsiin hankit Ticketmasterin verkkosivuilta.

Tervetuloa kannustamaan Jokerit voittoon!

Ak Barsin kokoonpano keskiviikkona Minskissä:

51 Justin Azevedo – 77 Stephane Da Costa – 22 Stanislav Galijev
9 Nigel Dawes – 95 Artjom Galimov – 10 Dmitri Voronkov
89 Artjom Lukojanov – 28 Patrice Cormier – 11 Mihail Fisenko
86 Nikita Dinjak – 69 Aleksandr Burmistrov – 25 Danis Zaripov
24 Ilja Safonov

33 Albert Jarullin – 6 Mikael Wikstrand
96 Nikita Ljamkin – 44 Dmitri Judin
18 Kristian Henkel – 3 Andrei Pedan
5 Roman Rukavishnikov

82 Timur Biljalov (36 Adam Reideborn)

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2020/2021