Peli ja palautuminen pääosissa

6200 kilometriä yhdeksään päivään. Neljä kovaa testiä vieraskaukalossa. Jokereiden edessä häämöttää iso haaste.

Ensimmäisen vieraskiertueen aikana Jokerit kohtaa Traktor Tsheljabinskin, Jugra Hanti-Mansijskin, Neftehimik Nizhnekamskin ja Lada Toljatin. Matka alkaa torstaina, kun joukkue lentää iltapäivällä Tsheljabinskiin. Perille saavutaan paikallista aikaa illalla. Suomeen joukkue palaa perjantain ja lauantain välisenä yönä ensi viikolla.

KHL:n otteluohjelma koostuu koti- ja vieraspeliputkista pitkien etäisyyksien vuoksi. Se tuo oman mausteensa jo muutenkin mielenkiintoiseen kauteen.

-Tiedossa on ollut, että näitä peliputkia tulee. Siksi olemme pyrkineet valmistautumaan kauteen niin, että joukkue olisi hyvässä kunnossa ja kestäisi tämän rasituksen. Että pääsisimme lähtemään tuoreena joka peliin, päävalmentaja Erkka Westerlund sanoo.

-Niin yksinkertaista tämä ei tietenkään ole. Matkojen aikana ykkösasia on peli, ja että saadaan kaikki jäämään kentälle. Seuraava asia on palautuminen ja miten optimoimme sen, että pystymme pelaamaan toisen, kolmannen ja neljännenkin pelin hyvin.

Matkojen ohjelmia suunniteltaessa juuri palautuminen on ollut tärkeimmässä roolissa. Joukkue pysyy Suomen ajassa, vaikka kaksi ensimmäistä peliä pelataan kolmen tunnin aikaeron päässä Tsheljabinskissa ja Hanti-Mansijskissa. Tsheljabinskissa peli alkaa Suomen aikaa klo 14.00 lauantaina. Nizhnekamskiin ja Toljattiin aikaero on vain tunti.

Pelaajien palautumista ja kuormitusta mittaava, suomalaisyhtiö Firstbeatin kehittämä menetelmä on käytössä koko kauden. Sitä kautta saadaan yksilöllistä tietoa, jokaisen pelaajan fyysisestä tilasta. Matkaohjelma pyritään rakentamaan niin, että palautumisaikaa olisi mahdollisimman paljon.

-Toivomme, että pelaajat yksilöinä oppivat, miten palautua nopeammin ja saada paremmin unta pelin jälkeen. Lennot heti otteluiden perään seuraaville paikkakunnille tietysti siirtävät unta myöhäisemmäksi, Westerlund kertoo.

Mukana ensimmäisellä vieraskiertueella on 26 pelaajaa, kun 20 saa pukea kerrallaan otteluun. Sivussa ovat loukkaantumisesta toipuva Ossi Väänänen sekä St. Louis Bluesin riveihin tulokasturnaukseen matkustanut Santeri Saari. Jälkimmäinen palaa Jokereiden vahvuuteen kahden viikon päästä.

Neljän pelin aikana kokoonpano siis todennäköisesti elää paljon. Westerlund näkee tilanteessa paljon positiivista, mutta kunnianhimoisille urheilijoille asia ei ole niin yksiselitteinen.

-Niin kauan, kun pelaajat ovat terveinä, kokoonpanon laajuus on meille vahvuus. Jokaisen pelaajan pitää se ymmärtää – etenkin silloin, kun huilivuoro osuu omalle kohdalle. Näyttää siltä, että kaikki pelaajat haluavat pelata koko ajan, Westerlund naurahtaa.

-Se on ehdottomasti positiivinen asia, mutta ehkä jääkiekossa ei ole vielä sitä kulttuuria, että kierrätetään pelaajia, vaikka peli kulkeekin. Ei vielä ymmärretä sitä, että tämä on joukkueen edun mukaista.

Venäjällä yleisön pauhu ja pelin intensiteettiin eläytyminen ovat tunnetusti korkealla tasolla. Westerlund ei usko, että ympäristöllä on vaikutusta oman joukkueen otteisiin. Suurin osa Jokereiden pelaajista on pelannut aiemminkin ulkomailla ja tottunut kohtaamaan jos jonkinmoista huutomyrskyä.

-Jääkiekkokaukalo on kuitenkin aina sama ja se on fokuksessa. Isompi asia on se, että reissaamme pitkän pätkän yhtäjaksoisesti ulkomailla. Siihen kaikki eivät ole tottuneet, päävalmentaja toteaa.

Pelillisesti Jokereiden on kuitenkin otettava huomioon se tyyli, jolla vastustaja pelaa kotikaukalossaan. Ja millaiset asiat vaikuttavat siihen, miten Jokerit pystyy hillitsemään niin isäntien kuin näiden kannattajien pääsyä hurmostilaan, jossa kotikaukalossa pääsee parhaimmillaan pelaamaan.

-Puolustuksen merkitys on vieläkin tärkeämpää. Meidän pitää saada oma peli toimimaan, mutta myös pysäyttää vastustajan peli, Westerlund kertoo.

-On pystyttävä pelaamaan paineen alla ja viemään tunnetila vastustajalta, etteivät he pääse mylläämään. Se tapahtuu ennen kaikkea puolustuspelaamisen kautta. Hyökkäys on totta kai tärkeässä roolissa, mutta puolustuksen pitää olla ehjä.

Tulostavoitteita Westerlund ei tuttuun tyyliin suostu nimeämään neljän pelin putkelle. Kaikki energia suunnataan siihen, että asiat tehdään parhaalla mahdollisella laadulla päivästä ja tunnista toiseen.

-Emme voi yhtään enempää tehdä asian eteen kuin keskittyä tähän hetkeen. Pisteet näkyvät aikanaan sarjataulukossa, jos asiat on tehty hyvin.