Pelaako supertähti Gusev SKA:n riveissä jo tänään?

Vladislav Tsitsjura (vas.) ja Joonas Kemppainen tehoilivat keskiviikon Dynamo-voitossa. Kuva: KHL

Perjantai-illan huippuottelussa läntisen konferenssin ykkönen saa vieraakseen kakkosena olevan SKA Pietarin. Supertähti Nikita Gusev liittyi vastustajan vahvuuteen tällä viikolla ja saattaa tehdä debyyttinsä illalla.

Gusev, 29, pelasi kaksi viime kautta NHL:ssä New Jersey Devilsin ja Florida Panthersin riveissä, mutta nyt edessä on jälleen tuttuun SKA-paitaan. Hyökkääjä voitti pietarilaisten riveissä Gagarin Cupin keväällä 2017, seuraavalla kaudella hänet valittiin KHL:n parhaaksi pelaajaksi ja ennen lähtöään Pohjois-Amerikkaan hän voitti sarjan pistepörssin jäätävällä 62 pelin saldolla 17+65=82.

Gusev on siis liittynyt tällä viikolla SKA:n vahvuuteen ja on joukkueen mukana Helsingissä. Pietarilaisten kokoonpano paljastuu tunti ennen ottelun alkua, jolloin saadaan lopullinen varmuus, pelaako hyökkääjä illalla.

SKA otti ison voiton keskiviikkona kukistamalla Dynamo Moskovan kotihallissaan luvuin 5-3. Kuudesta viime ottelusta Pietarin jättiläinen on ottanut viisi voittoa. Kahdessa viime pelissä maaleja on syntynyt kymmenen ja omiin on mennyt vain kolme kiekkoa. 

Joonas Kemppainen on SKA:n tämän kauden ainoa suomalaispelaaja. Hän on pelaamassa erinomaista syksyä, sillä Dynamoa vastaan syntyi kaksi maalia ja kokonaistehot 17 kamppailusta ovat 8+5=13. Kajaanilaislähtöinen hyökkääjä on joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja ketjukavereidensa Anton Burdasovin (9+8=17) ja Andrei Kuzmenkon (3+13=16) jälkeen. Kemppaisen arvoa nostaa myös se, että hän pelaa 18 minuuttia illassa ja raataa niin yli- kuin alivoimallakin. Sentteri on lisäksi joukkueen paras vakioaloittaja.

Gusevin hankinta ei ole ainoa SKA:n peliliike siirtomarkkinoilla alkukaudesta. Ryhmään liittyi huikeaa KHL-uraa tekevä Mat Robinson, joka pelasi viimeksi TsSKA:n paidassa. Kanadalainen on nopeasti ottanut liiderin roolin puolustuksessa ja pelaa liki 24 minuuttia ottelua kohden. Hänen kiekollinen pelinsä ja luistelutaitonsa ovat komeaa katseltavaa.

TsSKA:sta Pietariin siirtyi täksi kaudeksi myös ruotsalaismaalivahti Lars Johansson, joka on kantanut päävastuun alkukaudesta. Hänen lisäkseen torjuntavuoroja ovat saaneet Aleksandr Samonov sekä huippulupaava 19-vuotias Jaroslav Askarov, joka on torjunut Venäjälle alle 18- ja 20-vuotiaiden MM-hopeaa.

SKA:lla on tällä kaudella erityisen paljon nuoria pelaajia isoissakin rooleissa. Suurimpana syynä tähän on varmasti KHL:n palkkakatto, johon ei lasketa alle 21-vuotiaita pelaajia. Näin pietarilaiset pystyvät ottamaan riveihinsä Gusevin ja Robinsonin kaltaisia huippuja. Päävalmentaja Valeri Braginilla on käsissään todella mielenkiintoinen ryhmä.

SKA on lännessä toisena yhden pisteen Jokereita perässä. Perjantai-ilana Hartwall Arenassa pelataan siis konferenssin kärkipaikasta. Joukkueet kohtaavat uudelleen heti tiistaina Pietarissa, joten edessä voi hyvinkin olla playoff-pelejä muistuttavia vääntöjä.

Jokereiden ja SKA:n ottelut ovat muodostuneet runkosarjan helmiksi ja tunteet ovat räiskyneet puolin ja toisin. Keskinäisiä kohtaamisia on takana jo peräti 28, joista SKA on napsinut 19 voittoa helsinkiläisten yhdeksää vastaan. Viime kaudella molemmat voittivat kerran kotonaan ja kerran vieraissa.

Tämän illan ottelu alkaa poikkeuksellisesti klo 19.30. Liput myy Ticketmaster. Tervetuloa nauttimaan jääkiekosta suoraan Euroopan huipulta ja kannustamaan Jokerit voittoon!

SKA:n kokoonpano 13.10. Dynamo-pelissä:

96 Andrei Kuzmenko – 23 Joonas Kemppainen – 71 Anton Burdasov
47 Jevgeni Timkin – 19 Linden Vey – 22 Marat Husnutdinov
87 Vladislav Tsitsjura – 93 Danila Moisejev – 40 Jevgeni Ketov
86 Kirill Martshenko – 17 Ivan Morozov – 72 Emil Galimov
90 Valentin Zikov

7 Oscar Fantenberg – 27 Igor Ozhiganov
78 Kirill Kirsanov – 37 Mat Robinson
18 Juri Pautov – 24 Vasili Tokranov
45 Daniil Pilenkov

1 Lars Johansson (30 Jaroslav Askarov)