Pelaajamarkkinat käyvät kuumana – tässä läntisen konferenssin siirrot

Teemu Pulkkinen vaihtaa Lokomotivista Traktoriin. Kuva: KHL

Joukkueiden rakentaminen tulevalle kaudelle on kovassa vauhdissa ympäri KHL:ää. Tilanne elää koko kesän, mutta jo ensimmäisinä viikkoina on nähty useita mielenkiintoisia pelaajasiirtoja.

Dynamo Moskova:

Konferenssivälieriin edennyt Dynamo teki isoimman liikkeensä valmennuspuolelle, kun vanhan liiton päävalmentaja Vladimir Krikunov jätti pestinsä kolmen vuoden jälkeen. Tilalle tuli Aleksei Kudashov, joka toimi KHL:ssä päävalmentajana viimeksi kaudella 2019-20 SKA:ssa.

Pelaajapuolellakin on tehty tuuletusta, kun esimerkiksi monivuotinen luottopakki Juuso Hietanen saa etsiä itselleen uuden seuran. Myös hyökkäyksessä isossa roolissa olleet Dmitri Kagarlitski ja Vladimir Brjukvin siirtyvät toisaalle. 

Tulopuolella mielenkiintoinen nimi on Severstalin pistekunkku Aleksandr Petunin, joka on murtautunut KHL:n eliittiin. Myös Ak Barsista saapuva Stanislav Galijev on kova kiinnitys moskovalaisilta. Pakistoon saapuu Vjatsheslav Voinov, joka palaa kaukaloihin vuoden tauon jälkeen.

 • Sisään: Stanislav Galijev (hyökkääjä, Ak Bars), Artjom Fjodorov (h, Spartak), Aleksandr Petunin (h, Severstal), Andrei Pedan (p, Ak Bars), Mihail Fisenko (h, Ak Bars), Vjatsheslav Voinov (p, ei pelannut menneellä kaudella).
 • Ulos: Emil Garipov (m, Traktor), Vladimir Brjukvin (h, Avangard), Andrei Aleksejev (h, Amur), Juuso Hietanen (p, ei vielä uutta seuraa), Dmitri Kagarlitski (h, Ak Bars), Magnus Pääjärvi (h, ei vielä uutta seuraa).

TsSKA Moskova:

Gagarin Cup -finaaleissa Avangardille hävinnyt TsSKA jatkaa tutulla rungolla uuteen kauteen. Ulkomaalaisvahvistuksia joukkue ei vielä ole julkistanut, mutta menneen kauden pelaajista ainoastaan ruotsalaispakki Klas Dahlbeck jatkaa seurassa.

Iso yllätys oli monivuotisen luottopelaaja Ivan Teleginin seurasiirto finaalivastus Avangardiin. Telegin pelasi TsSKA:ssa peräti seitsemän kautta ja voitti KHL:n mestaruuden seurassa keväällä 2019.

Lähtöpuolella voi olla vielä kovia nimiä, sillä joukkueen tehokkaimpiin pelaajiin kuuluvan Maksim Shalunovin on huhuttu siirtyvän NHL:ään. Myös puolustaja Dmitri Samorukov palannee Pohjois-Amerikkaan yhden KHL:ssä pelatun vuoden jälkeen.

 • Sisään: Ivan Fedotov (m, Traktor).
 • Ulos: Brendan Leipsic (h, Metallurg), Nikita Korostelev (h, Metallurg), Ivan Telegin (h, Avangard), Lars Johansson (m, ei vielä uutta seuraa), John Gilmour (p, ei vielä uutta seuraa), Mario Kempe (h, ei vielä uutta seuraa), Dmitri Samorukov (p, ei vielä uutta seuraa).

SKA Pietari:

Monina vuosina SKA on jyllännyt siirtomarkkinoilla ahkerasti, mutta nyt joukkue näyttää jatkavan hyvin pitkälti samalla kokoonpanolla kuin päättyneellä kaudella. Pietarilaiset etenivät konferenssifinaaleihin, joissa tappio tuli TsSKA:lle. 

Ulkomaalaisosasto on jo nyt täynnä ja ylikin, sillä maalivahti Magnus Hellbergillä, puolustajilla Lukas Bengtssonilla ja Oscar Fantenbergillä sekä hyökkääjillä Miro Aaltosella, Joonas Kemppaisella, Malte Strömwallilla ja Linden Veyllä on sopimukset tulevasta kaudesta. Lisäksi huhuissa on pyörinyt San Josen ruotsalaishyökkääjä Fredrik Händemark.

SKA:lla on ryhmässään paljon alle 21-vuotiaita pelaajia, joita ei lasketa KHL:n palkkakattoon. Laajasta pelaajamateriaalista ovat toistaiseksi poistuneet ainoastaan monivuotinen luottohevonen Anton Belov sekä hyökkääjätaituri Vladimir Tkatshjov.

 • Sisään: Aleksei Melnitshuk (m, Torpedo). 
 • Ulos: Anton Belov (p, ei vielä uutta seuraa), Vladimir Tkatshjov (h, ei vielä uutta seuraa).

Lokomotiv Jaroslavl:

Jokerit pudotuspeleissä päihittänyt Lokomotiv ei ole vielä kiinnittänyt ryhmäänsä uusia nimiä. Valkovenäläisluotsi Andrei Skabelka jatkaa seuran peräsimessä ja ykkösmaalivahti Eddie Pasquale kiinnitettiin uuteen jatkosopimukseen. 

Lokomotivin runko kuitenkin muuttuu hieman, sillä niin Atte Ohtamaa, Teemu Pulkkinen, Vladimir Tkatshjov kuin Anton Lander vaihtavat maisemaa. Jaroslavlin ylpeys luottaa edelleen omiin kasvatteihinsa ja joukkue on varmasti myös tulevalla kaudella yksi lännen kovimmista ryhmistä. 

Kaksi kautta Pohjois-Amerikassa pelanneen puolustaja Aleksandr Jelesinin nimi on ollut huhuissa yhtenä Lokomotivin tulevista hankinnoista. Hän on seuran oma kasvatti, eikä ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Calgaryn NHL-ryhmässä.

 • Sisään:
 • Ulos: Atte Ohtamaa (p, Kärpät), Teemu Pulkkinen (h, Traktor), Ilja Konovalov (m, Edmonton), Vladimir Tkatshjov (h, Traktor), Anton Lander (h, Zug), Roman Savtshenko (p, ei vielä uutta seuraa).

Spartak Moskova:

Pudotuspeleissä ensimmäiselle kierrokselle jäänyt Spartak päätyi paikalliskilpailija Dynamon kanssa samaan ratkaisuun kauden jälkeen, sillä päävalmentaja vaihtuu. Kokeneen Olegs Znaroksin tilalle hyppää 11 kautta NHL:ssä aikoinaan pelannut Boris Mironov. Hän on toiminut kaksi viime vuotta Neftehimikin valmennustiimissä. 

Pelaajapuolella kiekollisen ykköspakin viittaa sovitellaan ruotsalaisen Tim Heedin harteille. Hän pelasi vahvan kauden Sveitsissä Luganon takalinjoilla. Muita ulkomaalaisvavistuksia Spartak ei ole toistaiseksi julkistanut.

Lähtöpuolella ovat luottohyökkääjä Artjom Fjodorov sekä Martin Bakos. Myös parhaan pistemiehen Jori Lehterän tilanne on kiinnostava. Hänen ensi kauden pelipaikkansa ei ole vielä tiedossa.

 • Sisään: Danila Kvartalnov (h, Sotshi), Aleksei Krasikov (m, Sotshi), Tim Heed (p, Lugano), Ilja Baranov (h, Salavat Julajev). 
 • Ulos: Anatoli Nikontsev (h, Metallurg), Artjom Fjodorov (h, Dynamo), Martin Bakos (h, Sotshi), Jevgeni Kulik (p, Traktor), Nikita Pivtsakin (p, Amur).

Dinamo Minsk:

Pudotuspeleihin kanadalaisluotsi Craig Woodcroftin alaisuudessa edennyt valkovenäläisryhmä jatkaa samassa komennossa tulevalla kaudella. Erinomaista työtä seuran peräsimessä tehnyt valmentaja on saanut ulosmitattua joukkueestaan mainioita suorituksia. 

Maalivahtiosastolle on kiinnitetty Kärpissä torjunut slovakki Patrik Rybar. Puolustuksessa jatkaa ruotsalainen Adam Almquist, mutta muuten ulkomaalaisosasto on vielä hämärän peitossa. Neljä viime kautta Pohjois-Amerikassa pelannut 21-vuotias puolustaja Sergei Sapego palaa kotimaahansa.

Dinamo menetti kolme avainhyökkääjäänsä, sillä Shane Prince, Francis Pare ja Ryan Spooner hyppäsivät itäisen konferenssin joukkueisiin. Ex-jokeri Brandon Kozunin tilanne on vielä epäselvä, mutta Dinamo on perinteisesti hankkinut riveihinsä kauden alla pohjoisamerikkalaispelaajia.

 • Sisään: Patrik Rybar (m, Kärpät), Sergei Sapego (p, Toronto). 
 • Ulos: Ilja Solovjov (p, Calgary), Nikita Tolopilo (m, Södertälje), Shane Prince (h, Avtomobilist), Francis Pare (h, Avangard), Ryan Spooner (h, Avtomobilist).

Vitjaz Podolsk:

Moskovan alueen Vitjaz siirtyi sekin uuteen aikaan päävalmentajan osalta, kun Mihail Kravets sai väistyä Juri Babenkon tieltä. Dynamo Moskovan kapteenina uransa kauteen 2015-16 päättänyt Babenko on 43-vuotiaana ensi kauden KHL-päävalmentajista toiseksi nuorin Salavat Julajevin Tomi Lämsän, 41, jälkeen. 

Pelaajistossa ulkomaalaisosasto menee uusiksi. Pahin menetys on Justin Danforth, joka solmi Columbuksen kanssa NHL-sopimuksen. Kanadalainen oli päättyneellä kaudella KHL:n pistepörssin kuudes, yhden pykälän Brian O’Neillin edellä.

Vitjaz on kiinnittänyt suomalaisosaamista joukkueeseensa, sillä ryhmään liittyvät puolustaja Valtteri Kemiläinen ja hyökkääjä Niko Ojamäki. Myös Dinamo Riian tähti Miks Indrasis siirtyy seuraan. Ulkomaalaisosastolla on näin vain kaksi tyhjää paikkaa jäljellä.

 • Sisään: Miks Indrasis (h, Dinamo Riika), Valtteri Kemiläinen (p, Tappara), Niko Ojamäki (h, Linköping)
 • Ulos: Justin Danforth (h, Columbus), Linus Hultström (p, Metallurg), Kaspars Daugavins (h, ei vielä uutta seuraa), Mattias Tedenby (h, ei vielä uutta seuraa), Jakub Jerabek (p, ei vielä uutta seuraa), Aleksandr Sjomin (h, ei vielä muutta seuraa), Jevgeni Artjuhin (h, ei vielä uutta seuraa). 

Severstal Tsherepovets:

Severstal oli yksi viime kauden suurimmista yllättäjistä ja aiheutti pudotuspeleissä vaikeuksia suurseura Dynamolle. Päävalmentaja Andrei Razin jatkaa tehtävässä neljännelle kaudelleen ja on tehnyt laadukasta työtä KHL:n mittapuulla pienen seuran peräsimessä.

Iso menetys on ykköspistemies Aleksandr Petuninin siirto Dynamoon. Hänen erinomaiset ketjukaverinsa Igor Geraskin ja Vladislav Kodola kuitenkin jatkavat seurassa. Severstal on energisellä pelillään takuuvarmasti ensi kaudellakin viheliäinen vastustaja isommilleen. 

Tulopuolella on SM-liigan seuraajille tuttuja nimiä, sillä sarjan päättyneen kauden parhaaksi pelaajaksi valittu ja mestaruuden voittanut Robin Press siirtyy Severstaliin. Samoin tekevät SM-liigan toiseksi paras maalintekijä Robert Rooba sekä puolustaja Jakob Stenqvist.

 • Sisään: Robert Rooba (h, JYP), Jakob Stenqvist (p, Ässät), Robin Press (p, Lukko), Kirill Rasskazov (h, Amur).
 • Ulos: Veli-Matti Vittasmäki (p, Tappara), Vladislav Provolnev (p, Arizona), Aleksandr Petunin (h, Dynamo), Kirill Kapustin (h, Traktor), Vadim Kudako (p, Sibir), Kirill Adamtshuk (p, Ak Bars), Jindrich Abdul (h, Ceske Budejovice), Jacob Berglund (h, ei vielä uutta seuraa), Shawn Lalonde (p, ei vielä uutta seuraa). 

HK Sotshi:

Viime kausi oli Sotshille iso pettymys ja pudotuspelipaikkaan jäi pitkä matka. Kesken kauden päävalmentajaksi hypännyt Jevgeni Stavrovski jatkaa seuran peräsimessä, mutta urakasta on ennakkoon arveltaessa tulossa jälleen haastava. 

Sotshi menetti ylivoimaisesti parhaan pistemiehensä Sergei Shmeljovin Salavat Julajeviin, eikä siirtomarkkinoilta ainakaan vielä ole tarttunut haaviin kovin isoja kaloja. Slovakkihyökkääjä Martin Bakos on toistaiseksi ryhmän merkittävin hankinta.

Ex-jokeri Jere Karjalainen pelasi Sotshissa päättyneellä kaudella, mutta hän vaihtaa maisemaa Dinamo Riikaan.

 • Sisään: Denis Viharev (h, Severstal), Andrei Bakanov (h, Kunlun Red Star), Martin Bakos (h, Spartak), Kirill Pilipenko (h, Avtomobilist), Nikita Kamalov (p, Amur). 
 • Ulos: Danila Kvartalnov (h, Spartak), Jere Karjalainen (h, Dinamo Riika), Aleksei Krasikov (m, Spartak), Sergei Shmeljov (h, Salavat Julajev).

Dinamo Riika:

Latvialaisjoukkueen kohtaloksi jäi jälleen jumbosija läntisessä konferenssissa viime kaudella. Päävalmentaja Peteris Skudra jätti tehtävänsä ja tilalle tuli Sergei Zubov, joka palaa välivuoden jälkeen päävalmentajaksi KHL:ssä. Entinen pelaajasuuruus valmensi Sotshia kaudella 2017-20. 

Dinamo räjäytti myös maalivahtiosastonsa täysin uusiksi, kun Sparta Prahan ykköstorjuja Matej Machovsky ja Frölundasta saapuva Johan Mattsson taistelevat peliajasta. SM-liigan maalikuningas Sebastian Wännström ja MM-kisoissa Leijonissa viilettävä Jere Karjalainen saapuvat hyökkäykseen. 

Dinamon pullat ovat uunissa paremmin kuin moneen vuoteen vastaavana aikana. On mielenkiintoista nähdä, miten latvialaisryhmä täyttää viimeiset jäljellä olevat paikat. Matka pudotuspelipaikalle vaatii joka tapauksessa täydellistä onnistumista.

 • Sisään: Johan Mattsson (m, Frölunda), Matej Machovsky (m, Sparta Praha), Sebastian Wännström (h, Ässät), Ralfs Freibergs (p, Kometa Brno), Oskars Cibulskis (p, Litvinov), Jere Karjalainen (h, Sotshi), Aleksandrs Protapovitsh (h, Avtomobilist), Martins Karsums (h, Krefeld), Frank Corrado (p, MODO), Gints Meija (Black Wings 1992).
 • Ulos: Roberts Bukarts (Vitkovice), Gleb Zirjanov (Amur), Miks Indrasis (Vitjaz).

Torpedo Nizhni Novgorod:

Torpedo siirtyy läntiseen konferenssiin, jos Admiral Vladivostokin paluu sarjaan toteutuu. Idässä joukkue eteni päättyneelläkin kaudella pudotuspeleihin, mutta jäi ensimmäiselle kierrokselle. Ex-jokerihyökkääjä David Nemirovsky jatkaa seuran päävalmentajana. 

Tykkikauden ja KHL:n pistepörssissä kolmanneksi sijoittunut hyökkääjä Damir Zhafjarov on lähtökuopissa. Hänen siirtymisestään NHL:ään on liikkunut huhuja, eikä 27-vuotiaan hyökkääjän lähtö suuri ihme olisikaan.

Torpedon suurin kiinnitys tulevalle kaudelle on toistaiseksi ollut slovakkihyökkääjä Marek Hrivik, joka voitti Ruotsin SHL:n pistepörssin menneellä kaudella Leksandin paidassa. Hänet valittiin lisäksi sarjan parhaaksi pelaajaksi.

 • Sisään: Marek Hrivik (h, Leksand), Pavel Turbin (p, Amur), Danil Vojevodin (h, SKA). 
 • Ulos: Aleksei Melnitshuk (m, SKA), Jordan Szwarz (Adler Mannheim).

 

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2020/2021