Pekka Järvelä

Pekka Järvelä pelasi Jokereissa kahteen otteeseen, yhteensä neljä kautta. Ensimmäisellä rupeamallaan ”Rono” teki läpimurron liigaeliittiin, toisellaan hän oli tärkeä hahmo Jokerien nousukiidossa 1990-luvun kestomenestyjäksi. 

Pekka Järvelä

Hieman taiteilijaluonnettakin omaava Järvelä nousi otsikkopelaajaksi melko erikoisella tavalla jo keväällä 1981. Tamperelainen KooVee tuli I divisioonassa yllättäen toiseksi ja ”joutui” karsimaan liiganoususta. Keskushyökkääjä Järvelän ketju (laidoilla Pekka Orimus ja Sakari Pehu) kieltäytyi pelaamasta karsintaa, koska heidän sopimuksensa kattoi vain runkosarjan. 

– En koskaan urallani onnistunut pelaamaan niin hyvin, että lehtimiehet olisivat yhtä kiivaasti soitelleet, Rono naurahtaa kohun kokoa. Järvelä oli debytoinut liigassa kasvattajaseuransa Tampereen Ilveksen paidassa kaudella 1979–80. Ilvestä valmentanut Raimo Määttänen olisi kaikesta huolimatta halunnut ”lakkokenraali” Järvelän yhteistyöseura KooVeesta takaisin tupsukorviin. 

– Kiista jätti jälkensä. Ilmoitin, etten pelaa organisaatiossa, ennen kuin johto vaihtuu. Trio siirtyi Forssan Palloseuraan. Sarjataso oli yhä I divisioona, ja kausi päättyi taas nousukarsintoihin. 

– Ne kaksi divarikautta eivät olleet ollenkaan huono asia siihen kohtaan. Sain pelata miesten sarjaa isossa roolissa, Rono toteaa. 

– Jokereissa pelatessa ovet sitten aukesivat nopeasti ensin B- ja sitten A-maajoukkueeseen. Toki se kausi 

(1982–83) meni koko joukkueelta aivan yläkanttiin. Ennen sitä Jokereilla oli pitkään ollut tapana pelata keväisin putoamiskarsintoja. 

– Eikä pääkaupunkiseutu sinällään ollut mikään houkutin. Mutta tuntui, että on aika mennä liigaan. Eikä niitä vaihtoehtoja paljon ollut. Sitä paitsi sain samalla suoritettua varusmiespalvelukseni Hyrylässä. Patterin päällikkö, yliluutnantti Lappalainen, piti huolen, ettei palvelus millään lailla haittaa pelaamistani.

Järvelä pelasi Jokerien ns. kakkosketjun sentterinä, laidoillaan Risto Kerminen ja Arto Sirviö. Viidennen finaalipelin toisessa erässä Kerminen syötti Järvelän alivoimapelissä läpiajoon. Ronolta tyylikkäänvarma viimeistely, ja Jokerit johti ratkaisevaa mestaruuskamppailua HIFK:ta vastaan 2–0. 

– Minulla on yhä se VHS-nauha kotona jossakin, Rono sanoo. Tv-pelit olivat silloin harvassa. VHS-taltiointi kertoo myös, kuinka HIFK tuli päätöserässä rinnalle ja ohi. 

– Yhteensattumat ketjuuntuivat. Rutiini ratkaisi. Mutta olihan se hieno hopea, kiteyttää Järvelä, joka viihtyi Jokereissa sillä erää kuitenkin vain yhden kauden. 

– Jokerit tarjosi huonompaa sopimusta kuin vuosi aiemmin.

Rono muutti Ouluun ja pelasi kaksi kautta Kärpissä. 

Hienosti kulki sielläkin, mutta sen jälkeiset kolme kautta JyP HT:ssä olivat Järvelälle pelillisesti kaikkein parasta aikaa. Kun keväällä 1987 SM-liigapelaajat ensimmäisen kerran äänestivät Kultaisen kypärän saajasta, Järvelä sai eniten ääniä. Kauden päätteeksi hän pelasi vielä onnistuneet MM-kisat. Rono oli Wienissä Suomen paras pistemies. 

Kolmen Jyväskylän-kauden jälkeen Järvelä pelasi yhden kauden Ilveksessä ja yhden Ruotsissa Skellefteåssa, kunnes palasi seitsemän vuoden tauon jälkeen Jokereihin kesällä 1990. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Pekka Järvelä 

s. 9.2.1962 I keskushyökkääjä

1982–83 35 18 + 26 = 44 12 8 2 + 5 = 7 4 • 

1990–91 32 6 + 19 = 25 36

1991–92 44 9 + 23 = 32 44 10 2 + 6 = 8 10 • 

1992–93 26 3 + 16 = 19 30 1 0 + 0 = 0 0