”Paras vaihtoehto"

Juhamatti Aaltosen viime kausi oli olympiapronssin ja SM-liigan mestaruuden myötä likimain täydellinen. KHL tarjoaa seuraavan haasteen.

Aaltonen paukutti Kärpät Suomen mestariksi seitsemännen liigafinaalin jatkoerässä Oulun Raksilassa. Rikkonainen kausi, jonka aikana taitava laitahyökkääjä oli joutunut loukkaantumisten vuoksi sivuun muutamaksi pätkäksi sai erinomaisen lopetuksen.

-Eikö sitä niin sanota, että kun pelaa parhaan pelinsä viimeisessä ottelussa, niin jää aina hyvä mieli? Aaltonen heittää retorisen kysymyksen.

-Alku oli tietysti vähän vaikea, kun loukkaannuin avausottelussa. Mestaruuden lisäksi oli upeaa päästä olympialaisiin ja voittaa pronssia. Siitäkin sai taas yhden hienon muiston kiikkustuoliin uran jälkeen.

Aaltonen loukkaantui olympialaisissa, mutta palasi nälkää täynnä oululaisryhmän kokoonpanoon pudotuspelien alla. Hyökkääjä puri hammasta ja sai väännettyä koneestaan parhaan irti kauden tärkeimmällä hetkellä. Se filosofia pursuaa Aaltosen puheista myös nyt.

-Kyllä siinä oli kova näyttämisenhalu ja aina olen halunnut olla parhaimmillani keväisin, Aaltonen toteaa.

-Moni tutisee tosipaikassa, mutta itselläni kaikki tähtää playoffseihin. Ne ovat tärkeimmät pelit, joissa erotetaan pelimiehet erimiehistä. Nyt voi sanoa, että loppu hyvin, kaikki hyvin, vaikka kauden aikana oli välillä raskasta.

Kultajuhlien jälkeen katseet käännettiin pikku hiljaa tulevaan kauteen. Uudet haasteet kiehtoivat Aaltosta nopeasti ja kontakti Jokereihin syntyi ripeää vauhtia. Kartoitettuaan kaikki vaihtoehdot laitahyökkääjä päätti lopulta muuttaa Helsinkiin.

-Ilmoitin nopeasti, että olen kiinnostunut siirtymään tänne. Loppukädessä KHL sarjana ja kotiotteluiden pelaaminen Suomessa käänsivät vaakakupin tähän päätökseen, Aaltonen kertoo.

-Nyt fiilikset ovat tietysti hyvät, että pääsee pelaamaan taas astetta kovempaa sarjaa. Olin kaksi vuotta Magnitogorskissa ja se oli ihan hieno kokemus. Sarja on tietysti vähän erilainen kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Itäisen konferenssin Magnitogorskissa Aaltonen viihtyi kaudet 2010-12. Hän teki runkosarjassa yhteensä 42 ja pudotuspeleissä seitsemän maalia. Kysymykseen Jokereiden matkustusurakasta ja haasteista uudessa sarjassa hän suhtautuu suhteellisen huolettomasti.

-Eihän meillä edes ole pitkiä reissuja, jos vertaa Magnitogorskin vuosiin. Ja Oulustakin sai aika paljon matkustaa viime kaudella, Aaltonen hymähtää.

-Tietysti KHL:ssä vaaditaan vähän erilaisia juttuja ja pitää olla joka ilta valmis kaikkeen niin fyysisesti kuin henkisesti. Peli on kuitenkin se juttu, mihin keskitytään. Kaikki tähtää kevääseen ja pelin pitää kehittyä kauden aikana siten, että olemme lopussa tikissä ja pääsemme pitkälle.

Aaltonen liittyy Jokereiden harjoitusvahvuuteen maanantaina. Myös puolustaja Topi Jaakola hyppää tuolloin uuden joukkueensa mukaan.