Paikallinen – ja kansainvälinen

Kansainvälisten huippujoukkueiden tapaan Jokereiden pelaajat ovat monen eri maan kansalaisia.

Mitä yhteistä on Jari Kurrilla, Teemu Selänteellä, Nikolai Makarovilla, Otakar Janeckyllä, Glen Metropolitilla ja Linus Omarkilla?

He kaikki ovat pelanneet Jokereissa upeaa jääkiekkoa. He ovat kotoisin Helsingistä, Tšeljabinskista, Torontosta, Pardubicestä ja Övertorneåsta. 

Minulle he kaikki ovat Jokeri-legendoja, Kurri ja Selänne jopa Jokerien omia kasvatteja. Mutta ikimuistoisia Jokeri-hetkiä ovat tarjonneet myös pitkään Helsingissä viihtynyt Janecky – tai valitettavasti vain lyhyen pätkän täällä pelanneet Makarov (2 kautta), Metropolit (2) ja Omark (1).

Jääkiekossa, kuten urheilussa ja elämässä muutenkin, teot ratkaisevat enemmän kuin syntymäpaikka. 

***

Kun Jokerien ottelut eivät olleet syksyllä loppuunmyytyjä, lajin kommentaattorit hakivat asiaan syytä joukkueesta. Siinä kuulemma ei ole tarpeeksi suomalaisia huippupelaajia.

Tämä herättää kaksi kysymystä: miten määritellään ”huippupelaaja”? Ja mikä on ”tarpeeksi”?

”Suomalaisuus-selitys” ontuu, kun muistetaan, että joukkueesta kuitenkin noin puolet on supisuomalaisia. Ja sen tason suomalaisia, että ilman Jokereita he eivät pelaisi Suomessa lainkaan, vaan yli sadan suomalaisen ”huippupelaajan” tavoin ihan muualla. 

Entä mikä sitten on tarpeeksi? Kaikilla meillä on varmasti oma käsitys siitä. Tomi Mäki pelatkoon Jokereissa niin kauan kuin pystyy itse solmimaan luistimiensa nauhat – ja sama koskee toista seuralegendaksi matkalla olevaa, Sami ”Leppä” Lepistöä. Omille pojille, seuraa juniorivuosistaan saakka edustaneille ammattilaisille löytyy aina paikka paitsi Jokerien pukukopista, myös kannattajan sydämestä.

Mutta eihän ole esimerkiksi Steve Mosesin, Brian O'Neillin, Peter Reginin, Oliver Lauridsenin, Nicklas Jensenin, Jesper Jensenin tai John Normanin syy, että he ovat saaneet kiekko-oppinsa muualla, Pohjois-Amerikassa, Tanskassa tai Ruotsissa. He ovat liittyneet Jokeri-perheeseen myöhemmin, eivät junioreina vaan valmiina ammattilaispelaajina. 

Nykyisin he ovat silti täysvaltaisia Jokeri-perheen jäseniä.

Ja tulkaapa väittämään, ettei Jokereissa ole ketään suomalaista profiilipelaaja, niin pakotan teidät katsomaan ylöspäin: Marko Anttila on 203 cm pitkä mies – ja täysi Jokeri koko olemukseltaan.

***

Tuntuukin oudolta, että vielä kaudella 2018-2019 joutuu kohtaamaan moitteita kansainvälistä sarjaa pelaavan joukkueen kansainvälisyydestä. Sama keskustelu on käyty jo kauan sitten NHL:ssä tai eurooppalaisissa jalkapallosarjoissa.

Suomalainen palloilujoukkue voi yhtä aikaa olla suomalainen ja kansainvälinen, niin pelaajistoltaan kuin toimintaympäristöltäänkin. Jokerien juuret ovat syvällä Itä-Helsingissä, vaikka vuosien mittaan joukkue on kasvanut edustamaan paitsi Helsinkiä, myös Suomea KHL:ssä. 

Ihan samalla tavalla toinen punakeltainen joukkue, johon olen kirjoituksissani aiemminkin viitannut - FC Barcelona – on yhtä aikaa paikallinen ylpeys ja monikansallinen huippubrändi. Se on maailman ehkäpä paras jalkapallojoukkue, ylpeä kotikaupungistaan ja Katalonian itsehallintoalueesta – ja sen pelaajat ovat joukkueen pelitapaan sopivia tähtiä. Toki joukossa on muutama katalaani ja espanjanlainen, mutta kirkkaimmat tähdet ovat usein muita – kuten viime vuosien hyökkäyksen tutkapari, argentiinalais-uruguaylainen kaksikko Lionel MessiLuis Suarez.

***

On jotenkin sopivaa, että Itä-Helsinki on nykyisin tunnettu monikulttuurisuudestaan, ja Jokerit on kotoisin juuri sieltä. Jokerit, jonka kansainvälistä pelaajajoukkoa kaikki eivät ymmärrä. Eihän Itä-Helsinkiäkään ymmärrä jokainen, ja moni ymmärtämättömistä asuu muualla kuin Idässä.

Mitä iistimpää, sitä siistimpää.

Mutta samaan aikaan, globaalia.

Sitä on Helsinki ja Suomi 2019, ja sitä on myös Jokerit. 

On ihan sama, tekeekö Jokereille maalin pelaaja, joka on syntynyt Herningissä tai Helsingissä. Kun verkko heilahtaa, nousen kausikorttipaikallani pystyyn ja heilutan Jokerit -kaulaliinani. 

Pasi Kostiainen

Pasi Kostiainen on vapaa kirjoittaja, joka on kannattanut Jokereita lapsuudestaan lähtien. Hän on kirjoittanut muun muassa teoksen Jokerit – suomalaisen jääkiekkoilun tuhkimotarina (WSOY, 1997)