Ossi Väänänen

Ossi Väänäsellä on ollut jokerisydän pienestä asti. 1990-luvun lopulta asti hän on tuonut jämäkkyyttä Jokerien liigajoukkueen takalinjoille. Ossi on kapteenin näköinen mies. 

Ossi Väänänen

Ossi Väänäsen papereissa lukee syntymäpaikkana Vantaa, mutta kyllä Ossi on syntynyt Helsingissä, Kätilöopistolla. Hänen vanhempansa vain sattuivat asumaan niihin aikoihin Vantaalla. 

Jo 4-vuotiaana Ossi meni kolme vuotta vanhemman Jarkko-veljensä vanavedessä Helsingin Kojoottien harjoituksiin. 

– Olin enemmänkin maskotti. Otin sentterinä aloituksia ja sitten vaihtoon. Legot kiinnostivat enemmän kuin jääkiekko, ja lopetinkin välillä, Ossi muistaa. 

– Mutta jo ennen kouluun menoa halusin aloittaa lätkän uudelleen. Faija huomasi Myllypuron jäähallin ilmoitustaululta, että Jokerit etsii 1980-syntyneitä pelaajia. Hän vei minut harjoituksiin. Asuimme Itä-Helsingissä, joten Jokerit oli luonnollinen valinta. Sen jälkeen ei ole ollut lähelläkään, että olisin Suomessa edustanut jotakin muuta seuraa.

Ossi Väänänen aloitti hyökkääjänä. 

– Aika pian jossain ulkojääpelissä törmäsin vastustajaan, tahallani tai en. Joka tapauksessa se oli sellainen ”vastapallo”. Valmentaja sanoi heti, että minusta tulee pakki. Sen jälkeen olen ollut puolustaja. Olen aina tykännyt törmäillä. Kun junnuissa sitten aikanaan sai alkaa oikeasti taklata, valmentajani laittoi jokaisesta hyvästä vastapallosta loven mailaani, Ossi naureskelee nuoruusmuistojaan. 

Juniorivuotensa Ossin tavoin Jokereissa pelannut Jarkko Väänänen pääsi Jokerien liigajoukkueeseen vuonna 1997. Jarkko ei ollut yhtä ehdoton kuin pikkuveljensä ja haki sitä ennen yhden kauden ajan peliminuutteja IFK:sta. Pikkuveli-Ossi tunkeutui Jokerien miesten ryhmään vain vuotta myöhemmin. Pelkillä vastapalloilla hän ei niin pitkälle päässyt. 

– Aina minä junnuvuosinakin mukana pysyin ja pelasin aluejoukkueissa. Pohjola-leirilläkin olin, mutta sieltä en päässyt jatkoon. Selkävaivojen takia meni vielä yksi B-juniorivuosi ihan harakoille. Kävi jo mielessä, että oliko tämä tässä. Mutta lihaksiston kehittymisen ja kasvun tasaantumisen myötä selkäongelmat katosivat, ja 17-vuotiaana A-junioreissa pääsin takaisin raiteille ja saman tien maajoukkueeseenkin ja 18-vuotiaiden EM-kisoihin.

Siitä lähtien Ossi on ollutkin lähes joka kausi leijonapaidassa. Keväällä 1998 hän saavutti hopeaa sekä Jokerien A-nuorissa että EM-kisoissa. Kesällä Phoenix Coyotes varasi. 

– Jo aiemmin oli tullut haastattelukirje New York Islandersista. Silloin tuntui, että tästä voi tulla jotakin. 

Ensimmäisellä liigakaudellaan Ossi pelasi myös A-nuorissa ja voitti siellä SM-kultaa. 

– Pelasin pudotuspelejäkin, mutta viimeiseen finaaliin en valitettavasti päässyt.

Vuotta kokeneempana ja Erkka Westerlund - Raimo Summanen -kaksikon kovalla treenirääkillä Ossista tuli ison roolin liigapelaaja jo kaudella 1999–2000. Ensimmäinen liigamaalikin näki päivänvalon. Kotona Ässiä vastaan. Esa Tikkasen syötöstä. 

- Se oli raskas mutta kehittävä kausi, Ossi sanoo. 

– Sen jälkeen mietin, että jos NHL-sopimusta tarjotaan, niin lähden. 

Heinäkuussa 2000 Ossi Väänäsestä tuli Phoenix Coyotesin mies. Ensimmäinen junioriseura oli siis enne. Hän pelasi lähes neljä hienoa kautta Arizonassa, kunnes alkuvuodesta 2004 tuli yllätyssiirto Colorado Avalancheen. 

– Se oli henkisesti todella kova paukku, Ossi myöntää. 

Seuraava kausi alkoi World Cupilla, missä Ossi oli pelaamassa Suomelle upeaa hopeaa. NHL-työsulku toi hänet saman vuoden lopulla Suomeen – ja tietysti Jokereihin. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta

Ossi Väänänen 

s. 18.8.1980 I puolustaja 

1998–99 48 0 + 1 = 1 42 3 0 + 1 = 1 2

1999–00 49 1 + 6 = 7 46 11 1 + 1 = 2 2 • 

2004–05 28 2 + 2 = 4 30 12 0 + 0 = 0 26 • 

2010–11 60 2 + 11 = 13 79 7 1 + 2 = 3 2

2011–12 57 5 + 16 = 21 98 10 1 + 2 = 3 8 •