No onkos tullut kesä?

Jääkiekkojoukkueen kannattaminen vaikuttaa ajantajuun – ja musiikkimakuun.

Kalenterin mukaan eletään vuoden pimeintä aikaa. Mutta Jokerien kannattaja voi laulaa vain sitä joululaulua, jossa kysytään: ”No onkos tullut kesä talven keskelle?”

Jokerien rinnalla on saanut viettää kesää koko syksyn – senkin edestä, että viime kesää ei monen mielestä tullut lainkaan.

Tämä siksi, että kuluneen vinoilun mukaan kesä on Jokeri-fanien parasta aikaa. Kesällähän Jokerien tulevan kauden joukkue julkistetaan, fanien odotukset ja toiveet kasvavat – ja vuosi toisensa jälkeen uskotaan, että tulevan kauden joukkue on parempi kuin edellisen. Mielessään areenan kattoon sovittelee jo uutta mestaruusviiriä.

Usein käy kuitenkin niin, että odotuksissa petytään. Toiveet eivät toteudu, uskossa petytään.

KHL-vuosina Siperia on opettanut, välillä ihan kirjaimellisesti.

Mutta tänä vuonna kaikki on ollut toisin. 

Jokerien kannattajalla on kesäfiilis – joulukuun puolivälissä. 

Miten se on mahdollista?

***

Joukkue menestyy kesäisten haaveiden mukaan, kun moni asia osuu kohdalleen.

Ensinnäkin joukkueen kokoajien täytyy onnistua pelaajahankinnoissaan. Toiseksi näiden pelaajien pitää pysyä terveenä. Heidän pitää myös pystyä toteuttamaan valmentajan taktiikkaa, joka on toivottavasti sellainen, että tuottaa voittoja.

Ja pelaajien pitää tulla myös keskenään toimeen.

Tällä kaudella nämä kaikki ovat toteutuneet vähintäänkin tyydyttävästi. Jari Kurri ja Janne Vuorinen ovat rakentaneet ryhmän, jossa on kaikkea, mitä menestyvässä lätkäjengissä pitää olla: nuoruutta ja kokemusta, järkeä ja jyrää, hyvät maalivahdit sekä valmennusryhmä, joka on samalla taajuudella pelaajien kanssa. 

Jokainen loukkaantuminen tuntuu toki ylimääräiseltä. Niitä on ollut tänäkin syksynä liikaa.

Mutta joukkueen yhteishenki vaikuttaa hyvältä. Se mitataan toden teolla näinä pimeiden viikkojen aikana, jolloin pelejä on välillä liian tiiviiseen tahtiin ja joukkueen rivit harvenevat loukkaantumisten myötä. Voitotkin ovat tiukemmassa, ja hymy sen myötä niin katsomossa kuin pukukopissakin.

Mutta mahtuuhan niitä sadepäiviä kesäänkin.

***

Urheilumaailmassa asiat toistuvat ja kaikkiin tilanteisiin löytyy selitykseksi jokin latteus. Klishee, joka kuitenkin useimmiten vähintäänkin sivuaa totuutta. Peli tosiaan kestää 60 minuuttia. Peliin valmistautuminen on tärkeää. Vastustajaa ei saa aliarvioida. 

Jokerien tämän kauden peliesitykset ovat pitäneet yllä kesämieltä kautta linjan. Joukkue on kamppaillut voitosta kaikissa runkosarjan otteluissa. Suurin osa tappioista on tullut vain yhdellä maalilla.

Kannustava latteus löytyy kuitenkin siihen tosiasiaan, että Jokerit on hävinnyt viime peleistään useamman kuin voittanut. Tämä palvelee joukkueen pelaamista keväällä, työnteon merkitys ei unohdu. Mitään ei pidetä itsestäänselvyytenä. 

Ja kesä jatkuu – toivottavasti pitkälle ensi kevääseen. 

Jokerit sekoittaa paitsi kannattajansa vuodenaikakalenterin, myös musiikkimaun: miten hyvältä vanha vitsibiisi, aikanaan ihan lässyksi ja laskelmoiduksi leimattu Modern Talkingin You`re My Heart, You`re My Soul kuulostaakaan, kun se kajahtaa Hartwall Arenassa Jokerien voiton jälkeen.

Se olkoon tämän kesän soundtrack.