Näin Red Hot Chili Peppersin Chad ja Josh innostuivat säveltämään Jokereille tsemppimusaa

Jokerien peliin tuo tällä kaudella potkua kahden kuuluisan kalifornialaisfanin otteluihin varta vasten tekemä musiikki.

Uuteen kauteen uusin soundein!

 

Jokerien ottelutapahtumien yksi uudistus kajahtaa Hartwall Arenan kuultavaksi ensimmäisen kerran maanantain ottelussa Kunlun Red Staria vastaan. Kyseessä on Jokereille sävelletty ja äänitetty tsemppimusiikki.

 

Biisin tekijät ovat tuttuja myös Hartwall Arenan lavalta: rumpali Chad Smith ja kitaristi Josh Klinghoffer ovat esiintyneet loppuunmyydyssä areenassa useasti yhtyeensä Red Hot Chili Peppersin riveissä.

 

Se, että Yhdysvaltain Kaliforniassa mentiin kesäkuussa studioon ajatellen suomalaista jääkiekkojoukkuetta, on seurausta Jokerien ja kaksikon pitkäaikaisesta suhteesta.

 

Kerron tästä suhteesta omasta näkökulmastani tässä blogissa.

 

Go Jokerit!

 

***

 

Syksyllä 1999 tein ensimmäisen kerran puhelinhaastattelun rumpali Chadin kanssa. Red Hot Chili Peppers oli uransa huipulla: hittilevy Californication oli julkaistu kesäkuussa. Edessä oli Euroopan-kiertue, joka toisi bändin muun muassa kahdelle keikalle Suomeen lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

 

Puhelu alkoi räväkästi, kun toisesta päästä kuului huudahdus:

 

-       Hey you crazy hockey fan in Finland!

 

Hämmästyin, sillä silloin en tiennyt Minnesotan talvisessa osavaltiossa kasvaneen Chadin lätkätaustaa. Se, että olin lätkäfani, oli sen sijaan arvaus, joka osui oikeaan.

 

Haastattelu tuli tehtyä. Siinä puhuttiin paljon jääkiekosta. Puhelun päätteeksi sovittiin, että Peppersin saapuessa Suomeen keikoille, menemme yhdessä lätkämatsiin.

 

Näin tapahtui. Areena oli varattu Peppersille, mutta onneksi Jokereilla oli ottelu Helsingin toisessa hallissa HIFK:ta vastaan. Peli sattui olemaan myös NHL-legenda ja ex-Jokeri-maskotti Esa Tikkasen ensimmäinen esiintyminen Suomessa vuosien tauon jälkeen ja halli oli ääriään myöten täynnä tunteikkaita ihmisiä.

 

Smith tapasi hallin käytävällä muun muassa maalivahtilegenda Markus Kettererin, mutta muuten hän sai viettää iltaa melko tunnistamattomana. Pelistä hän nautti äänekkäästi, ja suurin ihmetyksen aihe olivat tanssitytöt.

 

-       En koskaan ole nähnyt cheerleadereita lätkämatsissa!

 

Tuo viikonloppu oli Helsingissä todellista tapahtumien juhlaa: areenassa oli kolme loppuunmyytyä konserttia, Red Hot Chili Peppersin lisäksi myös Jamiroquain esiintyminen. Lisäksi monitoimitalo Lepakon hautajaisia vietettiin – ja Peppers ehti sinnekin. Toisen keikkansa jälkeen yhtye kävi jäähyväisbileissä jammailemassa Pelle Miljoonan kanssa.

 

Tuo aktiivisuus kuvaa hyvin sitä, miten hanakasti Chad ja kumppanit rikkovat kiertuerutiinejaan, jos houkutteleva tilaisuus tarjoutuu.

 

***

 

Tämän jälkeen kohtasimme satunnaisesti Red Hot Chili Peppers -haastattelujen tiimoilta. Virkistin rumpalin muistia, ja vein tuliaisiksi Jokerien peli- ja t-paitoja. The hockey game in Helsinki oli hyvin mielessä:

 

-       Siellä oli niitä tanssityttöjä. Lätkämatsissa!

 

Tuon kommentin Chad taisi sanoa taas toukokuussa 2016, kun Red Hot Chili Peppers antoi haastatteluja Kalifornian Malibussa ilmestyvän levynsä The Getaway tiimoilta. Pelipaidan lisäksi nyt oli viemisinä Jokerien kutsu: kun tulette Helsinkiin syyskuussa kahdelle keikalle, tervetuloa myös jäälle!

 

Kutsu upposi otolliseen maastoon. Vaikka Chad ei ollut enää muutamaan vuoteen itse pelannut lätkää, hän halusi kuin halusikin Helsinkiin tullessaan kaukaloon.

 

Mukaan lähti myös kitaristi Josh Klinghoffer – ehkä myös basisti Flea olisi tullut, ellei Jokerien kokoama aamutreeni olisi edellyttänyt lähtöä hotellilta jo yhdeksän jälkeen, vaikka edellisiltana oli esiintyminen.

 

Josh oli innoissaan päästessään jäälle lapsuutensa suosikin Jari Kurrin kanssa. Hän on elävä todiste siitä, että NHL:n tapa istuttaa lajia uusille alueille on onnistunut. Josh oli pikkupoika, kun Wayne Gretzky ja Kurri liigan suurimpina tähtinä pelasivat Los Angeles Kingsissä. Se jäi mieleen.

 

Toisen illan konserttiin Chad ja Josh kutsuivat kaikki kanssaan jäällä olleet sekä koko Jokeri-joukkueen. Ylimääräiset kappaleet Josh soitti päällään Jokerien pelipaita.

 

 

***

Red Hot Chili Peppersin maailmankiertue on ollut pitkä. Yhtye on tehnyt keikkoja vielä tänä vuonnakin, ja toinen pysähdys Suomeen tuli heinäkuun lopulla 2017.

 

Sattuma toi bändin Suomeen juuri, kun Jokerit pelasi viime kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa Kunlun Red Staria vastaan Tikkurilassa. Pyysin Chadia ja Joshia pudottamaan aloituskiekon – ja he olivat valmiita hommaan heti.

 

Matsin he seurasivat aitiossa uteliaina ja kiinnostuneina. Kymmenen kuukautta aiemmin vedetty oma jääharjoitus oli yhä mielessä ja toi hymyn kasvoille.

 

-       Se pelaaminen on ollut koko kiertueen kohokohtia, he kehuivat – jatkuva matkustaminen ja esiintymiskuntoon skarppaaminen on raskasta ja pidemmän päälle yksitoikkoista puuhaa, vaikka kuinka olisi kutsumustyössä.

 

Josh oli ennen Tikkurilan-matsia käynyt Hockey Cornerissa ostamassa Jokerit -hupparin. Se päällä kelpasi antaa lupaus:

 

-       Jos Jokerit pääsee pudotuspeleihin, tulen Helsinkiin katsomaan!

 

***

 

Valitettavasti Jokerien pelatessa viime kevään kiihkeitä pudotuspelejä, työt estivät Joshia saapumasta Suomeen. Red Hot Chili Peppers keikkaili Argentiinassa ja Brasiliassa, kun Jokerit sukkuloi Helsingin ja Moskovan väliä.

 

Josh kuitenkin seurasi pelejä – sehän on nykyisin mahdollista. Hän kysyi, mitä kautta voisi saada striimin matsit nähdäkseen ja hommasi sellaisen. Vaihdoimme viestejä kesken pelien, kun minä istuin kausikorttipaikallani ja hän ties missä palmun alla hotellin uima-altaalla Jokerien lätkämatsi tabletilla.

 

-       Go Jokerit, päättyi useampikin Joshin viesti.

 

Mainitsin tästä yhteydenpidosta kauden päätyttyä Jokerien pitkäaikaiselle markkinointipäällikölle, Ruohosen Petelle. Hän sai idean: pitäisikö Chadilta ja Joshilta kysyä Jokereille biisiä.

 

Olin epäileväinen, sillä arvelin suuren maailman muusikkojen kanssa operoimisen vaativan neuvotteluja managerien ja juristien kanssa – ja muhkeaa korvausta. Lupasin kuitenkin laittaa Chadille ja Joshille viestiä.

 

Mitään vastausta viestiin ei kuukauteen kuulunutkaan.

 

***

 

Mutta sitten kuului. Josh ilmoitti, että hän Chad ovat nyt tehneet neljä biisiaihiota käytettäväksi Jokerien otteluissa!

 

Meni vielä muutama viikko ja Josh lähetti valmiiksi äänitetyt biisit. Ne ovat nasevia, energisiä – ja kuulostavat ainakin minusta tunnistettavasti siltä, että Red Hot Chili Peppersin rumpali Chad Smith ja kitaristi Josh Klinghoffer ovat jammailleet innokkaina studiossa.

 

Kaikki oli ollut täällä päässä todella helppoa. Kun rohkaistui pyytämään, sai ainutlaatuista musiikkia.

 

Aivan kuin matseissa käymisen järjestäminen tai jäälle meno Jokerien kanssa, yhtä vaivattomasti  Chad ja Josh hoitivat tämänkin asian suoraan, ilman nykyajan viihdeteollisuudelle tyypillisiä välikäsiä.

 

Faneilta faneille, faneilta joukkueelle.

 

Go Jokerit!

 

Tuskin maltan odottaa, että kuulen tuon Jokereille räätälöidyn musiikin areenassa maanantaina – ja koko alkavan kauden ajan.

 

Go Jokerit!