Näillä mennään!

Jokerifaneille ei tarvitse kertoa, kenen suusta nämä legendaariset sanat saatiin kohtalaisen usein kuulla. Silloin tällöin tämä unohtumaton sanapari osui kohtaan, jossa punakeltaisen kannattajan otsasuoni alkoi uhkaavasti kiristyä.

Pakko myöntää, että itseänikin ärsytti usein, kun Virmasen Masa kuittasi jonkun tilanteen ”näillä mennään” lausahduksella. Esimerkiksi silloin, kun merkittävää vahvistusta oli odotettu – ja huhuttu – pitkään, mutta sitä ei sitten kuulunutkaan. Tai kun sairastupa oli täyttynyt ääriään myöten, eikä apuja saatu mistään. Tai… niin näitähän riittää ja niillä mennään!

Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt ”näillä mennään” kommentin suuren nerouden. Siinähän on oikeastaan kaikki, mitä pelistä ja elämästä pitää oivaltaa – tajuan nyt. Mutta ennen kuin sinun otsasuonesi pullistuu, niin annapas kun kerron lisää.

Lätkämatsissa sattuu ja tapahtuu. Pelaajat hukkaavat kiekkoja, missaavat ilmiselvän maalitilanteen, syöttävät suoraan vastustajan lapaan, unohtavat merkata kaverin ja niin poispäin. Tätähän tämä on. Mutta mikä on huikeaa, niin se, että tilanteen jälkeen peliä jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei jäädä märehtimään mokia, vaan mennään pystyssä päin ja uudella voimalla seuraavaan tilanteeseen. Aika usein onkin kuultu selostajan suusta, kuinka juuri möhlännyt käy paikkaamassa virheensä iskemällä kiekon reppuun. Epäonnistumisen hanskaaminen tuo voimaa ja luottamusta itseen.

Ruotsalaiset sanovat ”gilla läget”, kun tilanne on hankala. Gilla läget tarkoittaa tilanteen hyväksymistä sellaisena kuin se on. Usein gilla lägetia seuraa ”och gå vidare”, eli etiäpäin. Näillä mennään on Suomen gilla läget ja Masahan sen sanoi. Minun kypsymättömät aivoni eivät vaan olleet silloin valmiit vastaanottamaan tuota tärkeää viestiä!

Jokeriverkoston tilaisuudessa sain mahdollisuuden kuulla Lauri Marjamäen puheen ensimmäistä kertaa. Hän puhui joukkueesta ja peleistä, mutta myös omasta valmennusfilosofiastaan.

Valmennusfilosofiat ovat tavallaan kuin ”näillä mennään”, ne kuulostavat yksinkertaisilta ja helpoilta. Itsestään selviltä. Mutta kun oikein ryhtyy ajattelemaan, niin aika paljon saa tehdä töitä, että nuo filosofiat sisäistyvät ja varsinkin, että ne siirtyvät osaksi tekemistä.

Late - me punakeltaiset varmaankin saamme kutsua häntä hänen lempinimellään - kertoi, kuinka hyvistä hetkistä tulee hyviä päiviä ja hyvistä päivistä muodostuu hyviä viikkoja. Oli helppo nyökytellä tälle, niinhän se on elämässä ja missä tahansa työssä. Omassa työssäni kohtaan paljon ihmisiä ja on tärkeää, että kohtaamiset ovat hyviä – niistä muodostuu hyviä verkostoja ja kumppanuuksia. 

Meistä jokainen tietää, että jokainen hetki ei ole hyvä ja kuten suomalainen sananlasku sanoo, tuleen ei saa jäädä makaamaan. ”Näillä mennään” voi olla silloin suureksi avuksi. Okei, hyväksytään tilanne ja mennään eteenpäin. Seuraavassa vaihdossa juuri sinä voit olla se maalin tehnyt sankari! ”Näillä mennään” saattaa muuttaa huonon hetken hyväksi ja lopulta tiedossa voi olla se hyvä päivä. 

Joskus ”näillä mennään” on vaikeaa myös kiekkokaukalossa. Taisi olla peli Riian Dynamoa vastaan, jossa Jokerit mättivät armotta maaleja ja lopulta Riian maalivahti kohotti katseensa kohti kattoa, sillä tavalla pettyneesti, tiedäthän. Tässä kohtaa tuli tuo inhimillisyyden suuri ja ihmeellinen voima esiin. Joukkuekaveri huomasi pettymyksen ja luisteli antamaan taputuksen molarin harteille. Pieni lohdun ele, mutta suuri voima, jotta jaksaa ajatella ”näillä mennään” ja pelata pelin loppuun ilman suurempia takaiskuja, ehkä jopa tehdä jonkun erinomaisen torjunnan pelin lopputiimellyksessä. 

Jokerit on playoffien kynnyksellä. Toiveet ovat korkealla, sillä kauden pelit antavat luvan odottaa sitä parasta mahdollista lopputulosta. Tällä kaudella olen erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen, miten joukkue osaa kääntää pelin omaksi edukseen. Pelaajat ovat voittaneet tilanteita, kääntäneet mokat onnistumisiksi ja nousseet tappioasemasta voittoon.

Hieno kevät on tulossa punakeltaiset! 

Näillä mennään!