Matka kohti uutta kautta alkanut – ”Yhteistyöllä paremmaksi”

Jokereissa on pistetty viime kautta pakettiin nyt kuukauden päivät ja valmistauduttu tulevaan. Päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoo, mitä kaikkea on tehty ja millaisena hän näkee lähtökohdat, kun mennään kohti tulevaa.

Joukkueen heinäkuusta maaliskuun alkuun kestänyt yhteinen matka oli pitkä ja sisälsi monta erilaista vaihetta. Kun ryhmään kuuluu liki 30 pelaajaa, valmennustiimi ja johtoryhmä (fysiikkavalmennus, huolto ja lääkärit), puhutaan monesta liikkuvasta osasta. Iso kuva on tärkeä purkaa atomeiksi, sillä hektisen pelaamisen ja harjoittelun keskellä pieniä yksityiskohtia voi jäädä huomaamatta.

Marjamäki on kauden päättymisen jälkeen pitänyt palavereja GM Jari Kurrin ja pelaajakoordinaattori Janne Vuorisen sekä pelaajien kanssa. Hän on myös kokoontunut valmennustiimin ja johtoryhmän kesken. Yhdessä on haluttu tunnistaa joukkueen vahvuuksia ja kartoittaa kehityskohteita.

-Tämä on hedelmällistä aikaa tehdä analyysiä, jonka tärkeimpänä tavoitteena on miettiä, miten pystymme parantamaan päivittäistä tekemistämme. Teemme merkityksellistä työtä, jossa ollaan intohimolla mukana, ja pyrimme yksilöitä eteenpäin viemällä olemaan vahvempia joukkueena, Marjamäki avaa.

Tony Virta liittyi valmennustiimiin tulevaksi kaudeksi ja tuo oman lisänsä kokonaisuuteen. Ennen nimitystä Marjamäki teki hänen kohdallaan paljon taustatyötä ja myös tapasi Virran useaan kertaan keskustellakseen tulevasta roolista. Valmennustiimin uusin jäsen on ollut maaliskuusta lähtien tiiviisti mukana uuden rakentamisessa.

-Vakuutuin, että hän on sellainen valmentaja, jota tarvitsemme, ja uskon hänen sopivan erittäin hyvin joukkoomme. Uskon, että Toke on valmentajana hyvin samankaltainen kuin oli pelaajanakin: äärimmäisen hyvä ja luotettava joukkuepelaaja, jolla oli paljon erikoisosaamista, Marjamäki kuvailee.

-Nyt tehtävämme on päästä samalle sivulle, jotta toimintamallit ovat olemassa, kun työt toden teolla alkavat heinäkuussa joukkueen kanssa, hän lisää. 

Vahva perusta ja oikeat palikat 

Vakuuttava alku, mutta laskeva trendi kohti runkosarjan loppua. Pudotuspeleissä pienten marginaalien sarja, joka kääntyi suurseuraa vastaan tappioksi. Siinä summattuna Jokereiden mennyt kausi, mutta tulosten takaa löytyy paljon pieniä asioita, joita halutaan kehittää. Tässä tarkoitetaan Marjamäen mainitsemaa päivittäistä tekemistä sekä pelaajarekrytointia.

-Meillä on joukkueessa paljon hyvää ja monipuolista osaamista, joka näkyy pelissämme. Koko kauden olimme tehokkaita tasakentin ja alkukaudesta myös ylivoimalla, mutta loppuviimein erikoistilanteiden tehokkuudesta pelimme jäi kiinni, Marjamäki myöntää.

-Voittamisen kannalta tehokkuus ja erikoistilanteet ovat niin ratkaisevassa roolissa. Miten pystymme valmentajina auttamaan pelaajia näissä asioissa paremmin? Miten nämä asiat pyörivät päivittäisessä harjoittelussa? Millaisia pelaajia tarvitsemme? Mikä on tietynlainen voittajan luonne joukkueen sisällä? Näitä asioita on mietitty sekä uusia palikoita haettu ja mielestäni olemme äärimmäisen hyvällä tiellä, päävalmentaja jatkaa.

Marjamäen tekemistä helpottaa, että hän tuntee jatkavat pelaajat nyt paremmin. Hän on nähnyt heidät parhaimmillaan ja vaikeilla hetkillä. Valmennustiimin tehtävä on auttaa pelaajia saamaan itsestään sata prosenttia irti jokaisena iltana. Siksi kevät halutaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti valmistautumiseen.

-Yhteistyötä on helpompi jatkaa, kun tietää millaisia pelaajia meillä on ja miten he pelaavat ja käyttäytyvät paineen alla. Näitä asioita ei voi ikinä tietää ennen kuin todelliset tilanteet ovat käsillä, Marjamäki kertoo.

Uusien pelaajien kohdalla hän on tehnyt tiiviisti yhteistyötä Kurrin ja Vuorisen kanssa. Päävalmentaja on innoissaan siitä hahmottuvasta kokonaisuudesta, joka Hartwall Arenan jäällä nähdään ensi syyskuussa, kun KHL jälleen pyörähtää käyntiin.

-Tosi positiivista on, että moni huippupelaaja haluaa tulla tänne. Meidän tehtävämme on löytää oikeat palaset. Ryhmään tulee sopivasti vaihtuvuutta ja suomalaispelaajia on ensi kaudella enemmän. Se on mielestäni tärkeää, koska olemme suomalainen joukkue kansainvälisessä sarjassa, Marjamäki kertoo.

-Kokonaisuutena asiamme ovat hyvällä mallilla, mutta aiempi taso ei vain riitä, koska rima on tässä sarjassa niin korkealla. Halu menestyä on meillä kaikilla tosi kova ja siksi meidän pitää onnistua myös joukkueen rakentamisessa hyvin, hän painottaa.

 

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2019/2020