Marjamäki luottavaisena kohti kautta: Saimme ne pelaajat, jotka halusimme

Jokerit aloittaa valmistautumisen uuteen kauteen heinäkuun loppupuolella. Päävalmentaja Lauri Marjamäki kertaa kevään ja kesän tapahtumia kattavassa haastattelussa. Hän odottaa innolla tulevaa urakkaa.

Joukkue on valmis uuteen kauteen. Oletko tyytyväinen siihen ryhmään, joka on saatu jalkeille?

Fiilis on totta kai hyvä. Meillä oli jo entuudestaan äärimmäisen hyvä runko olemassa ja itselleni mennyt vuosi oli ensimmäinen KHL:ssä. Aika oli opettavaista ja tietysti näimme urheilujohdon ja valmennuksen kanssa, mitä meiltä löytyy ja mitä tarvitsemme lisää. Olen tosi tyytyväinen yhteistyöhön Jari Kurrin ja Janne Vuorisen kanssa. Olemme saaneet ne pelaajat, joita halusimmekin ja luottamus joukkueeseen on korkealla, kun lähdemme pian uudelle yhteiselle taipaleelle.

Joukkueeseen saapui kevään ja kesän aikana uusina vain suomalaisia pelaajia. Kuinka tärkeä voimavara tämä on kauteen lähdettäessä?

Joukkueeseen tuli kahdeksan uutta pelaajaa sekä lahjakkaita nuoria mukaan organisaatioon. He kaikki ovat suomalaisia, mikä tietysti muuttaa hieman dynamiikkaa. Meillä oli hyvä henki jo viime kaudella joukkueessa ja sen varaan on hyvä rakentaa. Ehkä saamme suomalaistumisen myötä hieman lisää luonteenlujuutta viimeisessä paikassa enemmän esille. Me olemme Helsingin Jokerit ja meillä pitää olla vahva suomalainen runko. Näen tämän tosi positiivisena asiana. 

Viimeisenä uutena pelaajana joukkueeseen liittyi Antti Niemi. Kuinka tärkeää oli saada näin meritoitunut ja kovan kaliiberin pelaaja tolppien väliin?

Nyt puhutaan Stanley Cup -voittajasta ja kokeneesta NHL-maalivahdista. Antti oli meille aika selvä vaihtoehto siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että hän oli saatavilla. Janis Kalnins on myös äärimmäisen hyvä maalivahti ja näytti osaamistaan jo viime kaudella. Olen iloinen, että tämä kaksikko pelaa meillä.

Totta kai joukkue tarvitsee sellaisen tuen ja turvan tolppien väliin. Antti on suomalainen, kokenut huippumaalivahti, jolla on taistelijan luonne ja hän on myös loistava joukkuepelaaja. Ensimmäinen kokemus hänestä minulla on Sotshin olympialaisista, jolloin hänen persoonansa teki vaikutuksen. Hän ei pelannut, mutta se, miten hän tsemppasi joukkuetta ja antoi aina kaikkensa treeneissä, kertoi paljon hänen luonteestaan. 

Mitä asioita pelillisesti tavoitellaan uusien hankintojen myötä, ja tuleeko valmennuksen puolelta uusia painotuksia siihen, miten joukkueen halutaan pelaavan?

Monipuolisuus on nykypäivän jääkiekossa avainasemassa ja pystyimme pelaamaan sitä peliä tasakentin hyvin viime kaudella. Olimme pelinopea joukkue, joka teki toiseksi eniten maaleja runkosarjassa. Tämän mahdollistavat hyvin liikkuvat ja myös pelikäsitykseltään nopeat puolustajat, joita olemme saaneet lisää kokoonpanoomme. He mahdollistavat monipuolisen ja laadukkaan pelaamisen. Isoihin linjoihin emme ole tekemässä suuria muutoksia.

Siniviivalle saamme varmasti hyvin tulivoimaa Alex Grantin ja Sami Lepistön rinnalle Mikko Lehtosen ja Teemu Erosen kautta, Petri Kontiola ja Henrik Haapala tuovat omat mausteensa ylivoimapeliin ja Veli-Matti Savinainen ja Ahti Oksanen voimaa maalinedustalle. Varmasti voimme pieniä yksityiskohtia muuttamalla parantaa myös maalinestopeliämme, joka on ihan yhtä tärkeää kuin maalinteko. 

Valmennusjohto on käynyt kevään aikana paljon keskusteluja ja suunnitellut tulevaa kautta. Onko harjoitteluun tai muuhun toimintaan tulossa muutoksia?

Olemme istuneet paljon alas valmennuksen kanssa jo siksikin, että Tony Virta uutena valmentajana pääsee samalle sivulle kaikessa ja heti täysillä mukaan. Harjoituksellisesti teemme pieniä muutoksia liittyen niihin asioihin, joita pystymme tehostamaan. Fysiikka- ja jääharjoittelun, omatoimisen treenin, matkustamisen ja palautumisen rytmitykseen tulee pieniä muutoksia, mutta isossa kuvassa runko on sama. 

Mitä Jokerit pystyy ammentamaan Leijonien upeasta maailmanmestaruudesta tulevalle kaudelle?

Uskon, että aika moni pystyy ammentamaan jääkiekkokevään tapahtumista paljon. Puhutaan sitten Leijonista, St. Louis Bluesista tai HPK:sta. Nämä ovat kaikki loistavia esimerkkejä joukkuepelin merkityksestä ja siitä kuinka tärkeitä tekijöitä ovat sisäinen ilmapiiri ja aito usko omaan asiaan. Kun on valmis panemaan kaiken likoon toisen eteen, mikä vain on mahdollista. Totta kai yksilöistä on pidettävä huolta, mutta viime kädessä puhutaan roolituksesta ja joukkuepelistä, johon tarvitaan huippusitoutuneita pelaajia, jotka ajattelevat ensisijaisesti rinnassa olevaa logoa. Meillä on nyt joukkue täynnä erinomaisia joukkuepelaajia.

Millä mielellä olet seurannut sitä suurta huomiota, jonka Marko Anttila sai osakseen kisoissa ja niiden jälkimainingeissa?

Kyllähän tässä välillä on tullut hymy suupieliin, kun on kaikenlaisia otsikoita osunut silmiin. Mutta jos jollekulle tämän huomion suo, niin juuri Stretsille, joka on fiksu huippu-urheilija, joukkuepelaaja ja erinomainen kapteeni Leijonille. En usko, että huomio vaikuttaa hänen toimintaansa mitenkään.

Hän pelasi varmasti elämänsä parasta kiekkoa kauden alussa ennen loukkaantumistaan ja pääsi hiljalleen samalle tasolle lopputalvesta. MM-kisoissa hän oli todella hyvä ja pystyi tekemään ratkaisevia maaleja kovimmassa paikassa. On todella upeaa, että koko Leijonien kapteenisto pelaa Jokereissa tulevalla kaudella. Uskon, että sillä on iso merkitys myös faneille ja kumppaneille. 

Mitkä ovat terveisesi jokerikannattajille, jotka jo malttamattomina odottavat uutta kautta?

Itsekin alkaa jo odottaa, että pääsee takaisin sorvin ääreen. Meillä on erinomainen joukkue ja moni asia on myös toimistolla menossa oikeaan suuntaan. Kokonaisuutena Jokereiden toiminnasta on aistinut vahvan yhteishengen ja uskon, että myös faneilla on sama tunne. Toivottavasti kaikki löytävät heti hallille, koska tuki on joukkueelle todella tärkeää. Tarvitsemme fanejamme ja yhdessä haluamme tehdä tästä hienon kauden.

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2019/2020