"Mahdotonta kieltäytyä"

Liigajoukkueen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen aloittaa viisivuotisen jokeripestinsä virallisesti 15. elokuuta. Hän halusi tarttua tehtävään, koska se tarjosi kaikkea sitä, mistä hän on jo pidempään unelmoinut: kehittää jääkiekkoseuraa kokonaisvaltaisesti niin liiga- kuin junioritasolla.

"Näen Jokereissa todella suuren mahdollisuuden. Sormet syyhyävät jo", Kekäläinen hymyili maanantain tiedotustilaisuudessa. St. Louis Bluesin varatoimitusjohtajana edelliset viisi vuotta toiminut Kekäläinen palaa Suomeen 11 vuoden Pohjois-Amerikan seikkailultaan. Kovalla kokemuksella varustettu 43-vuotias kiekkomies sai Bluesin omistajilta luvan irtautua vuoden kuluttua päättyvästä sopimuksestaan etuajassa.

"Pääsen tekemään juuri sitä työtä, mitä haluan eli kehittämään seuraa kokonaisvaltaisesti. Oli mahdotonta kieltäytyä tällaisesta kokonaisuudesta ja vastuualueesta. Se on lähimpänä sitä adrenaliinimäärää, minkä sai pelaajana", Kekäläinen myhäili. Ensi kaudeksi Jokereiden joukkue on jo hyvin pitkälti kasassa. Uuden toimitusjohtajan kädenjälki alkaa näkyä vasta myöhemmin, sillä Kekäläinen haluaa tutustua seuraan rauhassa. "Käsittääkseni tammikuun viimeiseen päivään asti voi tehdä muutoksia", hän naurahti. "Ensin haluan kuitenkin tutustua tähän joukkueeseen. Miten he istuvat siihen kokonaisuuteen, mitä minä haluan." "Opettelen tuntemaan ne yksilöt, jotka meidän organisaatiossamme vaikuttavat. Selvitän tarkasti pelaajan potentiaalin, että hänelle osataan asettaa odotuksia."

Kekäläinen vastaa tehtävässään myös valmentajasopimuksista. Hannu Jortikan johdolla valmistautuminen uuteen kauteen on jo hyvässä vauhdissa. "Jortikka on osoittanut olevansa voittava valmentaja, mutta pitää myös pystyä uusiutumaan", Kekäläinen valotti ajatusmaailmaansa. Kauden aikana toimitusjohtaja ja päävalmentaja tekevät tiivistä yhteistyötä. "Valmentaja raportoi minulle päivittäin joukkueen tilanteesta. Minä taas pyrin antamaan hänelle perspektiiviä katsomosta käsin erityisesti yksilötasolla", Kekäläinen kuvaili.

Kekäläinen vastasi niin Ottawassa kuin St. Louisissakin seurojen pelaajatarkkailusta. Yksi hänen suurimmista vahvuuksistaan on nuorten pelaajien potentiaalin hahmottaminen. Jokereissa Kekäläinen haluaa kehittää seuran junioritoimintaa roimasti parempaan suuntaan. Tavoitteet asetetaan korkealle, mutta vain siten voidaan saavuttaa todellista menestystä. "Haluamme kasvattaa nuorista maailman huippupelaajia", Kekäläinen ilmoitti. "Haluan tästä sellaisen seuran, jossa voi unelmoida suuria ja puhua siitä ääneen. Silloin saa kaverit paremmin sitoutettua toimintaan." Toimitusjohtajalla on selkeä visio siitä, millaiselta liigajoukkueen pitäisi hänen aikanaan näyttää. "Pyrimme luomaan joukkueeseen pysyvän rungon, ja joka vuosi pyrimme tuottamaan nuoria pelaajia liigaryhmään." Vuosien saatossa Jokerit on pystynyt tuottamaan useita NHL-pelaajia. Omien nuorten lupausten kannalta on hyvää myös se, että Kekäläinen tuntee pohjoisamerikkalaisen kiekkomaailman erittäin hyvin. "Uskon, että minulla on hyvät eväät kertoa pelaajalle, milloin olisi avaimia lähteä NHL:ään", Kekäläinen mietti. Jokerit saattaa tehdä lähitulevaisuudessa myös seurayhteistyötä maailman parhaan kiekkosarjan kanssa. Kekäläinen on jo käynyt pieniä keskusteluja muutaman NHL-seuran kanssa. "Parin lähimmän NHL:n GM:n (General Manager) kanssa olen keskustellut. Haluaisin tehdä yhteistyösopimuksen, koska siitä hyötyisivät molemmat osapuolet".

Ennen jokeripestin aloittamista Kekäläinen hoitaa velvollisuutensa loppuun St. Louisissa. Hän johtaa seuraa kesäkuun varaustilaisuudessa, mitä varten on aluksi tehtävä lukuisia haastatteluja lupaavien junioreiden kanssa. Varaustilaisuuden jälkeen Kekäläinen palaa Suomeen viettämään kesälomaa. Sekin saattaa tosin olla vain nimellinen loma. "Kännykästä ei tahdo millään päästä eroon", hän hymyili. Pelaajat pääsevät kovalla raatamisella maailman huipulle, se päätee myös seurajohtajiin. Kekäläinen ei ole poikkeus, ja Jokerit on hänelle tällä hetkellä juuri oikeanlainen projekti. "Tuskin kukaan uskoo, että tämä hetkessä muuttuu kullaksi. Se vaatii raakaa työntekoa. Uskon pitkäjänteiseen, päivittäiseen tekemiseen." "Lähtökohdat ovat loistavat: upea halli, hyvät fasiliteetit. Ei tämä ole kuin miehistä kiinni. Tarkotus on tehdä Jokereista Euroopan johtava organisaatio.