Maalipörssin kärkimies Ojamaki Vitjazin täsmäase

Niko Ojamäki johtaa KHL:n maalipörssiä. Kuva: KHL

Niko Ojamäki on paukutellut 22 osumaa 34 pelissä Vitjazin paidassa ja johtaa KHL:n maalipörssiä. Keskiviikkona Moskovan alueen Podolskissa hän pääsee joukkueineen läntisen konferenssin ykkösen Jokereiden testiin.

Vuonna 2019 MM-kultaa juhlineelle Ojamäelle kausi on ensimmäinen KHL:ssä ja alku on ollut suorastaan loistelias yksilötasolla. Porista lähtöisin oleva pelaaja edusti pitkään kasvattiseuraansa Ässiä, sen jälkeen Tapparaa ja viime kaudella Ruotsin SHL:n Linköpingiä. KHL:ssä hän on ollut kuin kala vedessä, sillä 34 peliin ovat tulleet tehot 22+12=34, joilla hän on sarjan pistepörssissä neljäntenä. Maalipörssin kärkipaikalla eroa toisena tuleviin Stanislav Galijeviin (Dynamo) ja Nikita Tertishniin (Traktor) on neljä osumaa.

Ojamäki on saanut pelata paljon huippuhyökkääjien Miro Aaltosen ja Daniel Audetten kanssa. Molemmat ovat kuitenkin olleet viime peleistä sivussa sairastelun vuoksi. Heidän paluutaan voidaan luultavimmin odottaa jo keskiviikon Jokerit-peliin. Ilman Aaltosta ja Audetteakin Vitjaz on voittanut kolmesta viime pelistään kaksi.

Ojamäen ja Aaltosen lisäksi podolskilaisten riveissä nähdään kolmaskin suomalaispelaaja: puolustaja Valtteri Kemiläinen. Ojamäen tapaan kausi on hänelle ensimmäinen KHL:ssä ja pisteitä on tullut mukavasti. Kemiläinen on tehtaillut 25 pelissä tehot 4+16=20. Niillä hän on joukkueen neljänneksi tehokkain pelaaja edellä mainitun kolmikon jälkeen.

Vitjaz on läntisessä konferenssissa 11:ntenä ja pudotuspeliviivan päälle on matkaa jo kymmenen pistettä. KHL:ssä pitkän ja menestyksekkään uran pelannut ex-hyökkääjä Juri Babenko otti ohjat päävalmentajana tämän kauden alla. Pelaajana hän voitti Gagarin Cupin kahdesti Dynamo Moskovan paidassa ja toimi samassa seurassa kahdella viime kaudella apuvalmentajana.

Vitjaz on päästänyt 34 pelissä 106 maalia, joka on kolmanneksi eniten sarjassa. Vain Admiralin ja Kunlun Red Starin puolustus on vuotanut pahemmin. Alivoimapelaaminen on ollut näiden joukkueiden jälkeen sarjan kolmanneksi huonointa. Numeroiden perusteella on helppo sanoa, missä päässä kaukaloa joukkueen ongelmat ovat olleet.

Vitjazin ykkösvahti on kokenut 34-vuotias Ilja Jezhov, joka on pelannut 28 kamppailussa. Hän on ollut tolppien välissä viidessä viime pelissä. Jezhovin torjuntaprosentti 91,7 on kelvollinen, mutta päästettyjen maalien keskiarvo 2,75 auttamatta liian korkea.

Ylivoimalla Vitjaz on ollut sarjan kymmenenneksi paras (21,2%) eli hitusen Jokereita parempi (20,6%). Maaleja joukkue on tehnyt yhteensä 84, joka on 13:nneksi eniten sarjassa. Ongelma on ollut, ettei Ojamäen, Aaltosen, Audetten ja Kemiläisen takaa tehoja ole isommin löytynyt. Latvialaishyökkääjä Miks Indrasis pakkasi laukkunsa toissa viikolla ja siirtyi Admiraliin.

Jokerit ja Vitjaz ovat kohdanneet KHL:ssä 16 kertaa ja voitot ovat menneet helsinkiläisten eduksi 11-5. Viime kaudella kohdattiin neljästi ja molemmat voittivat kotiottelunsa. Tämän kauden ohjelmassa on vain kaksi kohtaamista, joista keskiviikon peli on ensimmäinen.

Ottelu Podolskissa alkaa klo 18.30 Suomen aikaa. Suoraa lähetystä voit seurata discovery+-palvelun kautta.

Vitjazin kokoonpano 29.11. Torpedo-pelissä:

20 Niko Ojamäki - 21 German Nesterov - 11 Ildar Shiksatdarov
82 Ivan Volodin - 92 Kirill Rasskazov - 18 Stepan Starkov
14 Jegor Zubov - 10 Ivan Zintshenko - 98 Fjodor Malihin
75 Nikita Gontsharov - 93 Ilja Arkalov - 12 Artjom Ivanjuzhenkov

13 Valtteri Kemiläinen - 59 Jegor Voronkov
31 Kirill Ljamin - 41 Jevgeni Lisovets
3 Mihail Jepishin - 2 Igor Golovkov
67 Damir Musin - 63 Igor Ridtshenko

33 Ilja Jezhov (61 Maksim Kloberdanets)