Legendaarinen Sergei Fedorov TsSKA:n penkin takana

Sergei Fedorov on yksi kaikkien aikojen parhaista venäläispelaajista. Nyt hän toimii ensimmäistä kauttaan päävalmentajana. Kuva: KHL

Yksi kaikkien aikojen venäläispelaajista Sergei Fedorov siirtyi täksi kaudeksi TsSKA:n päävalmentajaksi. Moskovan jättiläinen on hänenkin alaisuudessa tuttuun tapaan läntisen konferenssin kärkitaistossa.

Fedorovin pelaajaura hakee vertaistaan. Hyökkääjä pelasi NHL:ssä 18 kaudella 1248 runkosarjaottelua, joissa teki 483+696=1179 pistettä. Pudotuspeleissä 183 kamppailussa syntyivät tehot 52+124=176. Fedorov voitti Stanley Cupin kolmesti Detroit Red Wingsin riveissä, kerran hänet valittiin sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi (Hart Trophy) ja kahdesti parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi (Selke Trophy). Kolme kertaa hän oli voittamassa Neuvostoliitolle/Venäjälle MM-kultaa.

Nyt 51-vuotiaana Fedorov on ensimmäistä kertaa urallaan päävalmentajapestissä. Hänet on myös nimetty Venäjän olympiajoukkueen valmennustiimiin. Fedorov on toiminut pelaajauransa jälkeen TsSKA:ssa GM:n roolissa ja muissakin johtoportaan tehtävissä. Seura juhli Gagarin Cupin voittoa keväällä 2019, jolloin päävalmentajana toimi Igor Nikitin. Hänet Fedorov on nyt korvannut.

Sarjataulukossa moskovalaiset ovat läntisen konferenssin kolmantena kolme pistettä kärkiryhmä Jokereita perässä, kun molemmilla on takana 32 ottelua. Edellisestä 11 pelistään TsSKA on voittanut kahdeksan ja jäänyt vain kahdesti ilman pisteitä. Toinen näistä tapahtui keskiviikkona Tsherepovetsissa, kun fantastista runkosarjaa pelaava Severstal otti voiton puhtaasti 3-0.

Hyvästä sarjasijoituksesta huolimatta maalinteko on ollut TsSKA:lle vaikeaa. Osumia on syntynyt vasta 76, joka on 16:nneksi eniten KHL:ssä. Puolustus on ollut totutun tiivis, sillä omiin on mennyt ainoastaan 67 kiekkoa, joka on toiseksi vähiten koko sarjassa. Ylivoimatehokkuus 26,7% on KHL:n kolmanneksi paras, mutta ylivoimakertoja joukkue on saanut kolmenneksi vähiten (90). Alivoimalla prosentti on 77,4, joka oikeuttaa sarjassa 17:nteen sijaan.

TsSKA vahvistui täksi kaudeksi useilla viime kaudella NHL:ssä pelanneilla pelaajilla. Ruotsalaishyökkääjät Joakim Nordström ja Lucas Wallmark ovat laatupelaajia, mutta tottuminen uuteen sarjaan ottaa aikansa. Wallmark on ollut loukkaantumisen vuoksi sivussa viime viikosta lähtien. Pakistoon NHL:stä palannut Nikita Nesterov pelaa hurjia minuutteja ja on tehnyt myös kovat tehot (2+22=24).

TsSKA:n tehokkain pelaaja on ollut Sibir-kasvatti Konstantin Okulov, joka on iskenyt 28 peliin 6+19=25 pistettä. Hänen kohdallaan on viime vuosina huhuiltu Pohjois-Amerikkaan lähdöstä, mutta sopivaa tarjousta ei ainakaan vielä ole tullut. Okulovin ohella Mihail Grigorenko, Sergei Plotnikov ja Anton Slepishev ovat moskovalaisten ehdotonta kärkeä hyökkäyspäässä.

Tolppien väliin TsSKA teki täysremontin täksi kaudeksi. Monivuotinen luottovahti Lars Johansson siirtyi SKA:han ja tilalle tuli tämän maanmies Adam Reideborn. Lisäksi Ivan Fedotov tarttui haaviin Traktorista. Vastuu on jakautunut kahden huipputorjujan välillä puoliksi, sillä Fedotov on pelannut 17 ja Reideborn 15 ottelua.

TsSKA kohtaa Jokerit perjantaina ensimmäisen kerran tämän kauden osalta. Runkosarjakamppailuissa voitot on KHL-aikana tasattu numeroin 9-9. Pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet kolmesti ja aina moskovalaiset ovat menneet jatkoon. Viime kauden neljässä runkosarjapelissä voitot tasattiin 2-2.

Perjantai-illan huippuottelu alkaa klo 19.30. Hallin ovet avataan 1,5 tuntia ennen kamppailun alkua eli klo 18.00. Liput matsiin hankit Ticketmasterin verkkosivuilta.

Tervetuloa nauttimaan Euroopan parhaasta lätkästä ja kannustamaan Jokerit voittoon!

TsSKA:n kokoonpano 24.11. Severstal-pelissä:

9 Anton Slepishev - 15 Pavel Karnauhov - 25 Mihail Grigorenko
71 Konstantin Okulov - 94 Vladislav Kamenev - 16 Sergei Plotnikov
14 Joakim Nordström - 11 Sergei Andronov - 22 Aleksandr Popov
27 Maksim Sorkin - 87 Andrei Svetlakov - 97 Prohor Poltapov

6 Klas Dahlbeck - 89 Nikita Nesterov
88 Artjom Blazhijevski - 93 Artjom Sergejev
55 Bogdan Kiselevitsh - 3 John Gilmour
98 Vladimir Grudinin - 58 Viktor Svedberg

28 Ivan Fedotov (36 Adam Reideborn)