Lauri Mononen

Jokerit pelasi ensimmäisen SM-sarjaottelunsa 1.11.1969. Se voitti kotonaan toisen sarjanousijan, tamperelaisen Hilparan, peräti 16–2. Jokerien ensimmäisen SM-sarjamaalin teki Lauri Mononen. 

Lauri Mononen

Lauri Mononen, joensuulaisen veljeskatraan nuorin vesa, oli vastikään siirtynyt Jokereihin Lahden Reippaasta yhdessä seitsemän vuotta vanhemman Erkki-veljensä kanssa ja samaan aikaan kuin moni muu muualta tullut maajoukkuetason pelaaja. ”Laten” omintakeiset kiemurat tekivät hänestä nopeasti veljeään kirkkaamman tähden. Reitillä Joensuu-Lahti-Helsinki kehitys oli niin nousujohteista, että Lauri löysi pian itsensä suurten kiekkomaiden kimpusta. 

– Valmentajat lähtivät usein hakemaan huippumaita vastaan vain pieniä tappioita. En koskaan ymmärtänyt moista asennetta. Minulla oli aina suurten päänahka mielessä. Niinpä taisin pelatakin parhaat pelini venäläisiä ja ruotsalaisia vastaan, Mononen kommentoi. 

Hän teki aikanaan kiekkoilusta taidetta. Late pelasi enemmän yleisölle kuin valmentajalle, ja hänen jossain määrin kulmikas persoonansa loi pitkälle peliuralle niin paistetta kuin pilviäkin. Veljesten kahden yhteisen jokerikauden jälkeen ”Elmo” 

Mononen jäi yksin, kun pikkuveli siirtyi toisen joensuulaiskasvatin, Seppo Revon kanssa Karhu-Kissoihin. Late palasi vuoden kuluttua takaisin Jokereihin, Repo ei. Erkki Mononen sen sijaan palasi samaan aikaan Reippaaseen. 

Lauri Mononen oli Jokerien ensimmäisellä mestaruuskaudella (1972–73) joukkueensa neljänneksi paras pistemies. Hänen edellään oli vain Jokerien ylivoimavitja Timo Turunen - Timo Sutinen - Henry Leppä. Monosen pistepörssisijoituksen arvoa nostaa, että hän pelasi käytännöllisesti katsoen koko kauden kolmosketjussa. 

Jokereissa saavuttamansa mestaruuden jälkeen Lauri Monosella oli kova hinku rapakon taakse. Samana keväänä pelattujen Moskovan MM-kisojen piti olla lopullinen näytön paikka hyvän sopimuksen saamiseksi. Suomen MM-joukkueessa oli peräti seitsemän pelaajaa tuoreesta Suomen mestarijoukkueesta. Turnaus alkoi Monoselta ”liiankin” hyvin. Niinpä Puolan maalivahti katsoi parhaaksi eliminoida tehokkaan suomalaisen kehräsluun murtaneella mailaniskulla. Kisat olivat Monoselta ohi, ja näytöt jäivät antamatta. Turhautuneen pelimiehen kotimatkalla sattuneet käytöshäiriöt johtivat kaiken kukkuraksi kilpailukieltoon. 

– Isäni hautajaispäivänä sain lehdestä lukea, että minulle on langetettu vuoden loppuun kestävä kilpailukielto. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Lauri Mononen 

s. 22.3.1950 I laitahyökkääjä

1969–70 20 15 + 4 = 19 16 

1970–71 26 16 + 10 = 26 14 •

1972–73 36 20 + 16 = 36 27 •