Lämsän johtaman Salavat Julajevin puolustus ollut betonia

Tomi Lämsä toimii toista kauttaan Salavat Julajevin päävalmentajana. Kuva: KHL

Perjantain vastustaja Salavat Julajev Ufa luottaa tänäkin vuonna suomalaisosaamiseen niin valmennus- kuin pelaajapuolella. Joukkue on itäisessä konferenssissa toisena ja päästänyt koko KHL:ssä selkeästi vähiten maaleja.

KHL:n nuorin päävalmentaja Tomi Lämsä, 42, toimii viidettä kauttaan seurassa ja toista päävalmentajana. Fysiikkavalmennuksesta vastaa Matias Sarvela. Tämä kausi on alkanut erinomaisesti, sillä 14 pelistä on tullut 11 voittoa. Vain Metallurg Magnitogorskin rekordi idässä on ufalaisia parempi.

Kaukalossa tahtipuikkoa heiluttaa yksi KHL:n parhaista ketjuista: Teemu HartikainenSakari ManninenMarkus Granlund. Kolmikko käärii joukkueensa kaikista kenttäpelaajista isoimmat minuutit illasta toiseen. Hartikaisesta tuli tiistain Sotshi-pelissä KHL:n historian 15:s pelaaja, joka on rikkonut 400 tehopisteen rajan. Hänestä on muodostunut kansansuosikki Ufassa, sillä hyökkääjä ei ole KHL:ssä muita seuroja edustanut.

Ketjukaverien Mannisen ja Granlundin pistetahti on tämän kauden alussa ollut vielä Hartikaistakin hurjempaa. Granlund on Salavat Julajevin sisäisen pörssin kärjessä 14 pelin tehoin 2+12=14 ja Manninen toisena 7+6=13 pisteen saalilla. Hartikainen on takonut 13 kampailussa 5+2=7 paunaa.

Salavat Julajev hankki kesällä kärkiosaamista myös alempiin ketjuihin ja kakkosvitja Sergei ShmeljovAleksandr KadeikinNikolai Kuljomin onkin onnistunut mainiosti. Viktor Tihonov ja Stepan Sannikov ovat niin ikään kovia sarjajyriä. Salavat Julajevilla on materiaalia neljään vahvaan ketjuun ja ylikin.

Pakistossa joukkue rullaa tasaisesti kahdeksaa puolustajaa, joten peliajat eivät nouse edes lähelle 20 minuuttia. Huomio kiinnittyy erityisesti 19-vuotiaaseen Shakir Muhamadulliniin, joka on New Jersey Devilsin ykköskierroksen varaus toissa kesältä. Hänellä on edessään kirkas tulevaisuus ja oppia on hyvä ammentaa tällä hetkellä ex-jokeri Philip Larsenin pakkiparina.

Tolppien välissä luotettava Juha Metsola pysäyttää kiekkoja jo neljättä kauttaan Salavat Julajevissa. Tilastot ovat alkukaudesta täysin järjettömät, sillä päästettyjen maalien keskiarvo on 1,21 ja torjuntaprosentti 95,0. Salavat Julajev on päästänyt 14 pelissä vain 21 maalia, joten hyvällä syyllä voidaan puhua KHL:n tiiviimmästä puolustuksesta.

Jokereilla on 15 pelistä kasassa 23 ja Salavat Julajevilla 14 pelistä 22 pistettä. Myös erikoistilanteissa joukkueet ovat olleet tehokkuuden puolesta hyvin lähellä toisiaan. Helsinkiläisten ylivoimaprosentti 24,1 on sarjan seitsemänneksi ja ufalaisten 22,8 kahdeksanneksi parasta. Alivoimalla Jokerit (87,5) on neljäntenä ja Salavat Julajev (85,4) kuudentena.

Perjantai-illan otteluun kotijoukkue saapuu voitto alla, kun HK Sotshi kaatui tiistaina vieraissa tyylipuhtaasti 3-0. Sitä ennen tilille kirjattiin kaksi tappiota ensin Sibiriä ja perään paikallispelissä Ak Barsia vastaan.

Jokerit ja Salavat Julajev ovat kohdanneet KHL:ssä seitsemän viime kauden aikana 14 kertaa. Voitot ovat helsinkiläisten eduksi 10-4. Viime kaudella Jokerit oli kotonaan parempi luvuin 3-1 ja vieraissa 3-0.

Perjantain huippuottelu alkaa klo 17.00 Suomen aikaa. Suoraa lähetystä voit seurata discovery+-palvelun kautta. 

Salavat Julajevin kokoonpano 5.10. Sotshi-pelissä:

70 Teemu Hartikainen - 65 Sakari Manninen - 60 Markus Granlund
93 Sergei Shmeljov - 78 Aleksandr Kadeikin - 41 Nikolai Kuljomin
16 Geoff Platt - 62 Pjotr Hohrjakov - 19 Danil Bashkirov
17 Stepan Sannikov - 61 Danil Alalikin - 21 Vladislav Lukin

36 Philip Larsen - 85 Shakir Muhamadullin
33 Mihail Naumenkov - 2 Pavel Koledov
11 Grigori Panin - 28 Andrei Zubarev
14 Jevgeni Lisovets - 48 Jevgeni Birjukov

77 Juha Metsola (39 Aleksandr Sharjtshenkov)