Lähellä. Kaukana.

Oulu on kaukana. Niin kaukana, että vain yksi Jokerit -peli tuli nähtyä paikan päällä.

Peli päättyi 2-5. Ensimmäisessä erässä Kärpät hallitsi niin suvereenisti, että aloin tosissani katua pitkää pelimatkaa. Mutta sitten käänne tapahtui ja peli kääntyi meidän voitoksi. Sain lähteä hymyssä suin kohti Stadia.

Nyt kaukana on Siperia. Yksi haaveistani on jo pitkään ollut tehdä matka junalla Moskovasta Vladivostokiin. Matka on tuntunut haaveelta, joka ei tässä elämässä toteudu. Yrittäjällä ei ole aikaa sellaisiin matkoihin.

Mutta nyt matka alkoi kutkuttaa enemmän. Olisipa upeaa nähdä Jokerit pelaamassa tuossa kaukaisessa kaupungissa. Vladivostokissa! Siperiassa!

Olen lukenut tasan yhden Paolo Coelhon kirjan. Luin sen siksi, että siinä kerrottiin junamatkasta Siperiaan. Juuri samasta matkasta, josta itsekin haaveilen. Kirjan päähenkilö on Coelho itse. Hän kuvailee mitä oudoimpia metafyysisiä kokemuksia, joita hän matkalla koki ja joiden kautta hän vihdoin kohtasi itsensä aidosti. Coelho kirjoitti kokeneensa ”alefin”, hetken, jossa aika ja paikka yhdistyvät.

”Kammottavaa roskaa”, ajattelin kyseisestä teoksesta. Mutta luin sen loppuun. Minua kiinnostivat asemat, jossa pysähdyttiin ja päämäärä – Vladivostok. Tarunhohtoinen kaupunki Pohjois-Korean rajan lähellä, joka on kuulunut Kiinalle, liitetty Venäjään ja joka on ollut suljettuna ulkomaalaisilta. Miten kiehtova historia! Jos siellä ei kohtaa alefia, niin ei sitten missään.

Kohtasiko Jokerit alefin Siperiassa? Jotain ihmeellistä on tapahtunut, sillä venäläinen lehdistö uutisoi suomalaisesta kiekkokaukaloita valloittavasta erikoisjoukosta "spetsnaz". Meidän Jokerit! Alkukausi yhtä voitosta voittoon kulkemista! Paremmin ei voisi jokerifania hemmotella. 

Kirjoitan tätä Moskovan Dynamo  -pelin jälkeen. Huikea peli, kuten oli toisen moskovalaisjoukkueenkin kohtaaminen. Pelissä oli monta alef-hetkeä, jossa katsojakin koki nousevansa uusiin sfääreihin – niin voimakkaasti peli imi mukaansa.

Mietin välillä sitä, että ymmärretäänkö Suomessa miten arvokasta työtä Jokerit tekee? Miten huikeaa osaamista valmennusjohto osoittaa saadessaan joukkueen pelaamaan erinomaista ja voittoisaa peliä. Miten Jokerit tekee Suomea tunnetuksi, ei pelkästään KHL:n alueella, vaan kaikkialla, missä jääkiekkoa seurataan. Nämä erikoisjoukot on huomattu, se on varmaa.

”Turhaa hehkuttaa näin kauden alussa, vielä voi käydä miten vain”, näen jo sormien heristelyn siellä näyttöjen äärellä. 

Kyllä hehkun ja hehkutan. Nämä pelit nostavat arjen yläpuolelle. 

Kevääseen on aikaa, aion nauttia joka pelistä.

Ja ehkä vielä joku kerta heilutan jokerilippua Vladivostokissa. Kuka tietää.