Kutka

Kesä, tuo ammottava reikä jääkiekkojääräpään maailmassa, oli jälleen kerran tullut. En kuitenkaan luovuttanut, vaikka mieli oli jo monta kertaa tehnyt.

Korjaan: luovutin sentään verta. Toimituksen jälkeen oli hyvä omatunto, mutta heikotti. Palasin kotiin, tulin humalaan lasillisesta piimää, sössötin peilikuvalleni ja astuin epähuomiossa eteisen lattiaan maalaamani logon päälle. Tämän jälkeen, juuri kun olin ehtinyt kumartua tikkaiden ali, musta kissa juoksi poikki eteiskäytävän.

Ja ikään kuin pahoja enteitä ei olisi jo ollut riittämiin, helähti myös peili rikki, kun hivautin sitä synkeään kuvajaiseeni kyllästyttyäni. (Tässä yhteydessä luovutin jälleen hieman verta.)

* * *

Noin muuten en siis kumminkaan luovuttanut. Otin käyttöön niin monelta kesältä tutun keinovalikoiman.

Lukitsin oven, vedin verhot kiinni ja sammutin valot. Istuin pimeässä hautomassa kostoa Skudralle, killitin hajamielisesti MM-lätkää ja Änäkkälän kyläjuhlien pudotuspelejä. Katsoin repeatilla kevään 1994 neljättä finaalia. Piipahtelin keskustelupalstoilla ärisemässä.

Tämä riitti hetkeksi. Tarkkaan ottaen kyseinen hetki kesti useamman kuukauden. Off-season-depressiota silmälläpitäen hankitut ruokavarannot alkoivat huveta.

Alipalkatut ruokalähetit toivat sentään pizzaa ja muuta elintärkeää ovelle. Yritin usein keskustella näiden yleensä sangen palvelualttiiden ihmisten kanssa. Toisinaan, kun en saanut mielestäni kylliksi vastakaikua yksitotisille jorinoilleni, solvasin noita viattomia sivullisia vääräuskoisiksi, väärän joukkuen kannattajiksi ja oikean joukkueen väärinkannattajiksi. Raja tuli onneksi ennen pitkää vastaan.

* * *

Olisiko ollut tiistai, keskiviikko vai lauantai – no, joka tapauksessa koitti päivä, jolloin näin valon. Avasin verhot ja päästin valon sisään. Auringon kiila lankesi pöydälle ja tulostamalleni pelaajalistalle.

Kokoonpanosta oli hyvä kutina. Jos ei tällä joukkueella pärjätä/ voiteta mestaruutta/ vallata Kiinaa/ lennetä Neptunukseen/ ratkaista väkivalta- ja päihdeongelmaa niin... No, joka kesähän ne samat ajatukset ajattelee. Mutta tänä kesänä asia oli jotenkin eri.

Kun kutina puolestaan jatkui vielä seuraavallakin viikolla, ymmärsin vihdoin käydä suihkussa. Olin valmis unohtamaan menneet (Skudra) ja siirtämään katseen tulevaan (Skudra). Oli aika pukea sotisopa ylle.