Kuiskaus loskassa

Rakkaalla vihollisella on (yleensä) monta nimeä.

Vastustajista väännetyillä pilkkanimillä on vain usein valitettava taipumus olla enemmän tai vähemmän epätyydyttäviä ja väkinäisiä, minkä on huomannut esimerkiksi sanan ”julli” kohdalla, jota toki olen itsekin paljon paremman puutteessa viljellyt, mutta jonka lausuminen on aina sivutuottanut annoksen mietoa vaivautuneisuutta.

Kotimaisissa sarjoissa käytetyistä ja käytettävistä hellittelypilkkanimistä ainoa (ehkä ”näätien” ohella) jotenkin aivan nappiin osuva on ”narrit”, joka tietysti tuohon mainittuun nappiin osuessaan osuu myös omaan nilkkaan. Tästä syystä onkin kohtalaisen tyydyttävää, että nimitys on itseironisehkosti jo ajat sitten omiutunut sanastoon myös täällä jossain niinku ”meillä”.

KHL on tietysti tuonut omat vaikeutensa. Suurin ongelma lienee se, että kaikki vihollisuudet eivät muovaudu hetkessä, ja sama pätee luonnollisesti myös liikanimiin. On vaikea ähertää ivamukaelmaa joukkueen nimestä, jos ei osaa edes osoittaa kartalta, missä seura kotipelinsä pelaa.

* * *

Ratkaisu yllä hahmoteltuun ongelmaan löytyy läheltä. Tuossa (melkein) naapurissa majaansa pitää seura, jonka nimi on suomen kielen tulovinkkelistä ainutlaatuinen.

Kysymyksessä on tietysti Pietarin SKA, johon normifanin suhde on monista syistä vähintään kompleksinen. Mutta tällä kertaa asiaa tarkastellaan lähinnä kielen tasolla.

Kun asiaa vatvoo edes pintapuolisesti, huomaa nopeasti, kuinka paljon suomen kielestä löytyy kirjainyhdistelmän ”ska” sisältäviä sanoja. Ja vaikka se kaikkein ilmeisin sana (eli ”tupaskannaus”) sysättäisiinkin tästä lasten korvien ulottumattomiin, jää jäljelle vielä viljalti vaihtoehtoja. Seuraavassa lyhyt katsaus näihin mahdollisuuksiin.

* * *

Erisnimistön voi tietysti käydä nopeasti läpi ja todeta, että sävytys näiden kohdalla on riippuvainen kulloisenkin suodattajan henkilökohtaisesta kokemuspiiristä. Miska, Taiska, Mariska, Muska, Jaska, Virtaska, Arska ja Oskari jatkakoot siis rauhassa elämäänsä, kuten myös Ranska ja Tanska, joista jälkimmäinen on toki meillä päin erityisasemassa.

Asteen kiinnostavampia ovat sellaiset rajatapaukset, jotka objektiivisesti katsoen möllöttävät sijoillaan kutakuinkin neutraaleina, mutta saattavat sopivassa tilanteessa rojahtaa niin positiivisiksi kuin negatiivisiksikin. Ruska, hanska, pulska, pölyhuiska, pumaska, riuska, namiska, turska, katiska, eskari, kaskas, toskakakku, iskari (ehjänä) tai ruiskaunokki (poliittisesti värittymättömänä) eivät välttämättä herätä vielä sen ihmeempiä intohimoja, mutta kun vaikkapa kiska on kiinni, on tunnelma eittämättä jo synkempi.

Edelleen tällaisten subjektiivisten rajatapausten piiriin kuuluvat esimerkiksi raskaus, puska, maiskahdus, puuska, kuiskaus, ripaska, nuuska ja pirunpolska. Kuiskaus saattaa olla hellä, mutta tilanteessa jossa esimerkiksi karjuminen olisi suotavaa, luiskahtaa kuiskailu helposti jonkinlaisen askarruttavan suorituskammon piiriin. 

”Luiska” puolestaan saattaa olla hyvinkin arkipäiväinen ilmaisu, mutta luiskaotsaisuutta kai harvoin pidetään hyveenä. Myös kaikenlainen hurskaus mielletään tietyissä piireissä yksinomaan positiiviseksi ilmiöksi, mutta hurskastelusta monikaan meistä tuskin haluaa jäädä kiinni; uskallus taas on toisinaan hyvästä, mutta uskalluksenpuute esimerkiksi kaukalossa vakavampi asia.

Ja niin, kaikki hauskaksi tarkoitettuhan ei tietysti ole yksiselitteisesti hauskaa.

* * *

Kun hakemalla hakee, joukosta löytyy yksi jäännöksettömän positiivinen sana: skarppi. Se siis siitä.

Selkeästi negatiivisilta haiskahtavia SKA-muunnelmia löytyy jo enemmän, kuten juurikin haiskahtaminen, loska, roska, haaska, haaskalintu, tuska, raiska, kaaska, herska, potaska, perskarva, raskasmielisyys, moska, laiska, skandaali, annoskateus, skalpeeraus, luuska, tiskaaminen, turskatti, himskatti, pirskatti, niskalaukaus ja murskatappio.

Tämä puolueeton ja suomalaisuudestaan huolimatta kansainvälinen tutkimus osoittaa kiistattomasti ainakin sen, että tervehenkisen kansanhuvin, naapurille irvimisen, merkityspotentiaali ei ainakaan ole hupenemaan päin.

Niin että. Pitäis varmaan mennä töihin tai jotain.