KOLUMNI: Max Leipävaras

Just ja just täysi-ikäisenä yhdistin huvin ja hyödyn: vein lapsenvahtihommissa 5-vuotiaan Antin lätkämatsiin. Oli harjoituskausi ja Myyrmäen jäähallissa pelasivat Jokerit ja Krylja Sovetov. Jokerikiekko kohtasi Neuvostokiekon.

Just ja just täysi-ikäisenä yhdistin huvin ja hyödyn: vein lapsenvahtihommissa 5-vuotiaan Antin lätkämatsiin. Oli harjoituskausi ja Myyrmäen jäähallissa pelasivat Jokerit ja Krylja Sovetov. Jokerikiekko kohtasi Neuvostokiekon.

En muista tulosta, mutta Antin reaktiot muistan. Peli kiinnosti aikansa, mutta vastikään lukemaan oppineen huomion varastivat myös hallin mainokset.

-Mikä tuo Max Leipävaras on?

Minutkin vietiin aikanaan peliin. Olin 9 – ja tunnustan – ihailin Tapparan maajoukkuetähteä Pekka Marjamäkeä. Oli mahtavaa bongata livenä puolustaja, jonka oli aiemmin nähnyt muiden 1970-luvun tähtien kanssa vain televisiossa ja Apu-lehdessä:”Marjamäellä on Suomen kovin lämäri!”

Oli tammikuu 1977, pimeää ja kylmää. Tappara voitti 2-3. En kuitenkaan iloinnut. Matsin aikana olin valinnut puoleni, vaihtanut sitä. Matsin aikana olin ymmärtänyt, että Helsingin Jokerit on kotiseutujoukkueeni, minun joukkueeni.

Samoin taisi käydä eräälle helsinkiläiselle, mutta hämäläissukuiselle ystävälleni, jonka Max-poika kannattaa nyt oman kotikaupunkinsa joukkuetta Jokereita – poika ei muuten ole Max Leipävaras. 

Ja itse valittua, omin silmin oikeaksi havaittua joukkuetta ei sitten enää voikaan vaihtaa. Anttiinkin tehosi ensimmäinen kokemus niin hyvin, että hän on edelleen Jokeri-miehiä – 25 vuotta myöhemmin. 

Tappara tulee lauantaina Helsinkiin. Mahtavaa, sillä taas on tilaisuus samaan, jonka Antti, Max ja minä olemme jo kokeneet. Nähdä Jokerit ilmielävinä ja SM-liigassa legendaarisen hyvin menestynyt Tappara myös. Enää kaukaloon ei luistele Marjamäkeä, mutta monta muuta kiinnostavaa pelaajaa luistelee: liigan tehokkaimpiin puolustajiin kuuluva Juha Leimu, kyseenalaisena taklaajana tunnettu Tuukka Mäntylä, hyökkääjälupaus Niclas Lucenius, veteraanit Steven Guolla ja Shane Toporowski sekä jokerikasvatti Kim Strömberg.

Tappara on sarjataulukossa vähän Jokerien perässä ja molemmat tarvitsevat voittoa kipeästi. Kuten tiedetään, Jokerit on hävinnyt kolme edellistä otteluaan. Tapparastakin on puhuttu kriisijoukkueena.

Antti ei pääse peliin, koska on häämatkalla. Onnea edelleen! 

Mutta kuka tai mikä oli Max Leipävaras? Jos ihan tarkkoja ollaan, sellaista tekstiä Myyrmäen hallissa ei lukenut 1980-luvullakaan. Mutta pikkupojalle se oli paljon järkevämpi ajatus, kuin mainosteksti: Maxi Leppävaarassa. Jääkiekko-ottelussa voi nähdä ja kokea niin monenlaista!

Pasi Kostiainen

Kirjoitus ei edusta Jokerien virallista kantaa, vaan ainoastaan kirjoittajan omaa.