Koko Suomen joukkue

”On se hienoa, että Jokerit on onnistunut saamaan tällaisen buumin aikaiseksi”, kommentoi valmentaja Petri Matikainen Slovan Bratislava –pelin jälkeen.

Aika osuva kommentti, kun Jokerit teki juuri kyseisessä ottelussa Suomen kaikkien aikojen yhden kauden katsojaennätyksen, 305304 katsojaa! Buumi, totta tosiaan ja tämän jälkeen kauden jokainen runkosarjan kotimatsi on uusi ennätys!

Iltalehti kirjoitti: ”Peliesitysten lisäksi Jokerit on onnistunut myös nousemaan koko Suomen joukkueeksi, sen voi todeta kun erätauoilla kuunteli kuinka monella murteella illan tapahtumia hallissa käytiin läpi.”

Nyt on pakko tunnustaa, että ennen kauden alkua olin vähän epäilevällä linjalla. En sen suhteen, etteikö Jokerit menestyisi, vaan ”koko Suomen joukkue” vision suhteen. Kyllä Jokerien pitää olla meidän fanien joukkue, ajattelin. Niin nurkkakuntainen minä olin.

Vähän minä ymmärsin, mutta onneksi viisastuin. Olenkin nyt kääntänyt takkia aivan täysin. Ei ole meiltä faneilta pois, jos muutkin innostuvat Jokereista ja täyttävät katsomon. Sitä paitsi, enää ei ole lehdistölle tyhjiä penkkirivejä kuvattavaksi!

Koko Suomen joukkuetta kannattamaan on tullut ystäviä läheltä ja kaukaa. On myönnettävä, että sydäntä lämmittää erityisesti, kun törmää lähinaapurista, Töölön kulmilta, tulleisiin, hyvän jääkiekon ystäviin. Eräs heistä lausahti: ”tulin pitkin hampain, mutta nyt täytyy sanoa, että on tämä hienoa peliä”. No vastaavasti tiedän joidenkin ”meikäläisten” poikenneen naapurihallissa Liigaa fiilistelemässä. Eivätköhän puntit tässä asiassa ole kutakuinkin tasan.

Jokerit murtaa rajoja. Katsomossa näkee yhä useammin ekakertalaisia, joista monet ovat naisia. Naisia varten Jokerit järjesti tilaisuuden, jossa päästiin tutustumaan ja saamaan ensikosketusta jääkiekon saloihin.

Jääkiekolla on paljon annettavaa naisille. Sanotaanhan usein, että jääkiekko on tunnepeli. Kuinka usein olette kuulleet: ”mennään tunteella” tai ”tunteet pullahtivat pintaan” tai ”oikea tunne ei tahtonut löytyä”? Tunneäly ja tunnetilojen aistiminen liitetään usein juuri naisiin – jääkiekko ja Jokerit tarjoilevat kipakan lisämausteen tunteiden pitopöytään. 

Jokerimatsiin uskaltaa tulla ja jopa sanoa mielipiteensä pelistä, vaikka jääkiekosta ei tietäisikään mitään. Ajan myötä peli opettaa. Kun on oppinut seuraamaan kiekkoa ja tunnistamaan paitsion, niin muut hienoudet alkavat avautua ihan itsestään.

Miksi on hyvä tuntea paitsiosääntö? Jalkapallon paitsiosääntö on jääkiekkoa monimutkaisempi, mutta tarinani kuvastaa hyvin, miksi sääntö kannattaa opetella. Siinä säästyy nimittäin hermot!

Käyn kesäisin katsomassa HJK:n pelejä. Paitsiosääntö oli minulle aikanaan niin täyttä hepreaa, että en meinannut millään päästä siitä selville. Joka kerta, kun tuomari vihelsi, ärhentelin: ”mitä nyt taas!!”. Ja aina joku muistutti ystävällisesti, että kyseessä oli paitsio. Erään kerran takaani kuului kyllästynyt ääni ”no se on taas se paitsio”. Silloin ajattelin, että nyt on aika opetella se sääntö ja lakata kiusaamasta kanssakatsojia. Säännön opittuani peli alkoi saada uusia ulottuvuuksia ja nautinto matsin seuraamisesta kasvoi. Oppimisprosessia on tämä katsominenkin! 

Tulkaa siis naisetkin sankoin joukoin Arenalle! Jokerit pelaa Euroopan parasta jääkiekkoa ja siitä riittää paljon ammennettavaa omaan kokemusmaailmaan – huippuluokan viihteestä puhumattakaan.