Kohti KHL:ää – päävalmentaja haastattelussa

Jokerit valmistautuu historiansa suurimpaan haasteeseen, kansainväliseen KHL:ään siirtymiseen. Uusia asioita edessä on paljon, joten yksityiskohtiin on paneuduttava entistä tarkemmin. Päävalmentaja Erkka Westerlund kertoo kaksiosaisessa haastattelusarjassa lähtökohdista tulevaan kauteen.

Westerlund nimettiin Jokereiden päävalmentajaksi loppuvuodesta 2013. Tämän jälkeen kokenut valmentaja on johdattanut Leijonat olympiapronssille, mutta myös jokeriprojektille on ollut aikaa. Ennen täysipäiväistä paluuta seurajääkiekkoilun pariin edessä on vielä MM-kisat Minskissä.

-Lähinnä se (jokeripestiin valmistautuminen) on ollut vielä valmistelevaa ja ajatusten kokoamista siitä, miten lähdetään toimimaan. Jonkin verran olen auttanut Kurrin Jaria ja Vuorisen Jannea joukkueen kokoamisessa, mutta sitäkin hyvin vähän, Westerlund kertoo käytännön työstä Jokereiden parissa tähän mennessä.

KHL:n säännöt kieltävät joukkueiden yhteiset harjoitukset ennen heinäkuun loppua, jolloin harjoitusleirit pyörähtävät käyntiin. Menestyminen kansainvälisessä huippusarjassa vaatii tiettyjen tuttujen kokonaisuuksien loksahtamista kohdilleen.

-Aika suomalaisilta lähtökohdilta lähdetään liikkeelle. Pelitapa-asiat ovat niitä samoja, joita suomalaisessa ja omassa valmennusfilosofiassa on viime vuosina nähty; haluamme pelata aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa, johon kuuluu myös hyvä puolustuspelaaminen, Westerlund kertoo.

Yksilölähtöisyys oli isosti esillä Leijonien olympiaprojektin aikana. Westerlund puhui asiasta jo ennen paluutaan maajoukkueeseen ja myös Jokereissa yksittäinen pelaaja on keskiössä. Valmennusjohto luottaa, että siten saadaan paras suoritus ulos myös joukkueena.

-Ehkä isoin asia tässä on se, että urheilija saisi omista henkisistä voimavaroistaan mahdollisimman paljon irti. Että jokainen urheilija, joka tähän projektiin lähtee mukaan, on siinä täysillä mukana, Westerlund linjaa.

Haastattelun toinen osa ilmestyy torstaina.