Kärpät teki tilaa

Vain Joensuun Kiekkopojat oli Jokereita parempi divisioonajoukkue kaudella 1988-89. Neljän pisteen erolla susirajan pojat jättivät stadilaiset kakkoseksi. Molemmat pääsivät kuitenkin ottelemaan liigan häntäpäätä vastaan noususta.

Kärpät teki tilaa

JoKP kohtasi Ässät ja Jokerit Oulun Kärpät. Kolme voittoa tarvittiin liigapaikkaan, ja molemmissa ottelupareissa tahkottiin kaikki viisi ottelua. Hieman yllättäen sekä porilaiset että oululaiset suistettiin alemmalle sarjatasolle. Jokerit voitti ratkaisevan viidennen pelin Oulussa 5–2. Paluu liigaan oli tosiasia.

Kevääseen 1989 päättivät pitkän pelaajauransa muun muassa maalivahti Rauli Sohlman ja puolustaja Jarmo Koskinen. Sohlman ei ollut toisen divarikauden alussakaan enää terävimmillään, ja jokerijohto hankki kesken kauden maalin suulle rapakon takaa Cleon Daskalakisin, jonka torjunnat olivat lopulta ratkaisevassa osassa kevätkauden menestyksessä. Jenkkiveskarin ura Suomessa jäi kuitenkin puolen kauden mittaiseksi. Liigaan palannut Jokerit sai ykkösvahdikseen Jarmo Urosen HIFK:sta. Huomattavia muita vahvistuksia ei Kärpistä siirtynyttä Heikki Riihijärveä ja KalPa:sta tullutta kanadalaista Wayne Thompsonia lukuun ottamatta jokeripakkaan syksyksi ilmestynyt.

Ensimmäinen liigakausi kahden vuoden paussin jälkeen oli tahmeaa, ja huono onnikin kulki matkassa. Teemu Selänteen pelit päättyivät jo 11. ottelussa, kun superlupauksen sääri- ja pohjeluu katkesivat ottelussa JyP HT:tä vastaan. Jali Wahlsten tuli kesken kauden vahvistamaan Jokereita. Karsintavaaran kummitellessa hän oli Melametsän ja Thompsonin ohella Sami-veljensä kanssa elintärkeä pelaaja. Nuoremmat jokerit eivät olleet varsinkaan johtotähtensä loukkaannuttua vielä kypsiä menestymään liigatasolla. Jokerit sijoittui lopulta kymmenenneksi. Se riitti niukin naukin sarjasopimuksen uusimiseen ilman piinaavia karsintapelejä.