Kapasen kierros sulkeutuu

Niko Kapanen mietti tarkoin seuravalintaansa tulevalle kaudelle. Jokerit oli lopulta hänen ja perheen kannalta paras vaihtoehto.

On kulunut miltei 20 vuotta siitä, kun Kapanen teki debyyttinsä kotoisessa SM-liigassa HPK:n paidassa. Nuorten maailmanmestaruus ja ensimmäiset aikuisten MM-kilpailut keväällä 2000 nostivat keskushyökkääjän suomalaisten jääkiekkokannattajien tietoisuuteen.

Kapanen jätti kotimaan seurajääkiekkoilun taakseen TPS:n mestaruusjuhlien jälkeen keväällä 2001. Nyt hän palaa 13 vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maailmanmestarina, olympiamitalistina ja kaksinkertaisena KHL-mestarina.

-Innolla odotetaan, mitä tuleman pitää, Kapanen naurahtaa, kun pitkä ulkomaankierros umpeutuu.

-Perheen kanssa katsottiin, mikä olisi kokonaisuuden kannalta paras vaihtoehto ja Jokereista muotoutui sellainen. Oli selvää, että haluan pelata edelleen KHL:ssä, koska se on Euroopan kovin sarja.

Kapanen on pelannut KHL:ssä koko sarjan olemassaolon ajan eli kaudesta 2008-09 lähtien. Ak Bars Kazanin jälkeen hän edusti viime kaudella Lev Prahaa, joka eteni finaaleihin asti, mutta hävisi huippujännittävän seitsemän pelin sarjan Metallurg Magnitogorskille.

Kapanen oli Levin varakapteenina tyytyväinen joukkueen esityksiin. Päävalmentajaksi alkukaudesta tullut Kari Jalonen toi joukkueeseen menestyksen kannalta tärkeitä asioita. Niin taktiselle kuin mentaalipuolelle. Samanlaisen kokonaisuuden Kapanen näkee mahdolliseksi myös Jokereissa.

-Niiden ei tarvitse olla isoja asioita, hän huomauttaa valmennuksen roolista.

-Kojon (Jalosen) isoin vahvuus oli, että hän osasi käsitellä pelaajia oikein. Joukkueessa oli potentiaalia ja hän osasi vedellä oikeista naruista.

-Kun katsoo Jokereiden pelaajalistaa ja kokonaisuutta, niin näen paljon yhtäläisyyksiä. Meillä on nuori joukkue, jolla on ehdottomasti mahdollisuudet menestyä. Sekin oli tärkeää seuraa valittaessa.

Kapanen on nähnyt KHL:n kehityksen kuuden viime kauden aikana. Ak Barsissa ja Levissä puitteet olivat kunnossa, mutta myös kokonaisuutena sarja on mennyt eteenpäin. Pelillisesti vaatimustaso on korkealla.

-Eteenpäin on menty monella saralla. Olosuhteet ovat parantuneet paljon, samoin kaukalon sisäpuolella on tapahtunut kehitystä. Sarjan vetovoima on kasvanut, Kapanen sanoo.

Joukkueen menestyksen kannalta kokenut 36-vuotias pelaaja kokee tärkeäksi kaukalon sisäisten asioiden lisäksi logistiikkapuolen. Joukkue pelaa vuoroviikoin kotona ja vieraissa, joten kaikki palautumiseen saatava aika on plussaa.

-Paljon on kiinni aikataulutuksesta, että osaa ajoittaa kaiken sillä tavalla, että se palvelee joukkuetta. Se on iso juttu, Kapanen näkee.

-Meilläkin on joukkueessa tietysti pelaajia, jotka eivät ole siinä sarjassa ennen pelanneet. Peli voi olla erilaista kuin Suomen liigassa, muttei ero mielestäni kuitenkaan niin kovin suuri ole.

Viime vuosina keskushyökkääjä on ollut tärkeä palanen niin seura- kuin maajoukkueessa. Tulevalla kaudella pääfokus on luonnollisesti seuran edustamisessa, mutta lopullisesti kaksinkertainen olympia- ja viisinkertainen MM-mitalisti ei ole sulkenut mahdollisuutta pelata vielä Leijonissa.

-En ole sanonut sille puolelle vielä ”ei”. Mutta pelaaminen siellä vaatii monen asian loksahtamista kohdalleen ja pitää palvella molempia osapuolia, Kapanen muotoilee.