Kaksi kautta Suomen sarjassa

Maltillisesti Aimo Mäkinen jaksoi odottaa Jokerien ensimmäisen kauden ja seurata sivusta, kuinka Rauman Lukko Matti Keinosineen palasi takaisin pääsarjaan jättäen Jokerit Suomen sarjan lohkossaan kakkoseksi. Seuraavana vuonna oli jo pakko Jokerienkin nousta. Tilannetta ei kuitenkaan helpottanut se, että samaan lohkoon ilmestyi taas yksi maineikas SM-sarjasta pudonnut, Turun Palloseura. SM-sarjan karsintoihin pääsi Suomen sarjan kaksi parasta.

Kaksi kautta Suomen sarjassa

Niinpä kevään jatkopeleissä olivat mukana niin Jokerit kuin TPS:kin. Joukkueet keräsivät runkosarjassa yhtä paljon pisteitä, mutta Jokereilla oli parempi maaliero. Yksinkertaisen karsintasarjan ohjelmassa Jokerit joutui matkustamaan Turkuun, mistä helsinkiläiset kuitenkin hieman yllättäen hakivat tärkeät pisteet lähinnä Timo Relaksen loistavan maalivahtipelin myötä.

Karsintasarjan kahdelle parhaalle oli tiedossa SM-sarjan paikka, ja viimeiseen otteluun Hilparaa vastaan lähdettäessä oli asia vielä Jokerien kannalta avoin. Panokset olivat kovat 5. maaliskuuta 1969 kotihallissa Nordenskiöldinkadulla. Tapparan kakkosjoukkue oli kaadettava. Muuten nousu siirtyisi ainakin vuodella. Sitä ei Aimo Mäkisen lompakko kenties kestäisi. Jokerien tarina oli vaarassa jäädä lyhyeksi.

Mutta Timo Turunen otti ohjat käsiinsä, kun tasaisessa ottelussa alkoivat ratkaisuhetket lähestyä. ”Tumban” voittomaalin myötä Jokerit otti 4–3-voiton, ja paikka SM-sarjassa saavutettiin. Kahden lahtelaisseuran, Reippaan ja Upon Pallon, fuusion myötä SM-sarjaan nostettiin vielä karsintasarjan kolmonenkin, Hilpara. Näin Jokerit olisi loppujen viimeisen ottelun hävinneenäkin päässyt takaoven kautta pääsarjaan. Mutta eihän se olisi yhtään niin mahtavalta maistunut!

Tukku tähtiä pakkaan

Samana keväänä, kun Jokerien nousu toteutui, oli HIFK voittanut ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Aimo Mäkinen pani heti Jokerien SM-sarjapaikan varmistuttua hihat heilumaan. Kun lahtelaisfuusio vielä sopivasti vauhditti valtakunnallisia pelaajamarkkinoita, meni jokeripakka aika lailla uusiksi.

Lahdesta Aimon haaviin tarttuivat Monosen veljekset Erkki ja Lauri, Pertti Nurmi, Seppo Peräoja sekä huippuluokan puolustaja Ilpo Koskela. Porista Helsinkiin ja Jokereihin muuttivat nimekäs Veli-Pekka Ketola ja vielä tuolloin hieman nimettömämpi Alpo Suhonen. Opiskelu toi Turun Tovereista pääkaupunkiin ja Jokereihin Henry Lepän. Lisäksi HIFK:n mestarijoukkueen ykkösmaalivahti Eero Holopainen siirtyi Jokereihin.

Jokerien ensimmäisen SM-sarjakauden merkittävimpiä muuttolintuja oli myös Tampereen KooVee:stä tullut Timo Sutinen, joka tuolloin oli kiekkoilijana vielä täysi raakile. Niinpä Aimo Mäkinen ei katsonut edes aiheelliseksi lunastaa häntä vapaaksi tuolloin pelaajasiirroissa yleisesti käytössä olleesta karanteenista, varsinkin kun Sutinen oli syksyllä loukannut pahasti kätensä.

Karanteeni poistui automaattisesti vasta helmikuun alussa. Sutinen pelasikin ensimmäisellä jokerikaudellaan vain seitsemän peliä. Se oli tyyntä myrskyn edellä. Seuraavat viisi kautta ”Onska” oli Jokereille sananmukaisesti kullanarvoinen keskushyökkääjä. HJK:sta Jokereihin kesällä 1969 siirtynyt Pertti Arvaja veti niin ikään ensimmäisen narripaitatalvensa vähillä peleillä ja olemattomilla saldoilla, mutta oli seuraavilla kausilla tärkeässä roolissa Sutisen ketjun laitamiehenä.

Kovat nimet paperilla eivät useinkaan muodosta hyvää joukkuetta. Jokerien piti pelaajaluettelon perusteella olla heti ensimmäisellä SM-sarjakaudellaan mestariainesta. Alku olikin lupaava, kun toinen nousija Hilpara kaatui avausottelussa peräti 16–2 Lauri Monosen iskiessä Jokerien historian ensimmäisen pääsarjamaalin.

Muuten talvi kului kuitenkin takkuisesti. Vaikka Jokerit tekikin sarjassa toiseksi eniten maaleja ja kolme enemmän kuin mestari-HIFK, oli debytantin lopullinen sijoitus vasta viides.

Veli-Pekka Ketola kyllästyi yhdessä kaudessa pääkaupungin valoihin ja palasi Porin Ässiin. Alpo Suhonen seurasi kuin hai laivaa. Muut huiput jatkoivat Jokereissa, ja lisäksi saatiin kaksi tärkeää uutta pelaajaa kaudelle 1970-71. Oulusta puolustukseen tuli Jouko Öystilä. Hän pelasi koeottelun jokeripaidassa jo keväällä 1970, kun akateemisiin MM-kisoihin Suomeen saapunut Tšekkoslovakian joukkue pelasi harjoitusottelun Jokereita vastaan. Ensimmäisen SM-sarjaottelunsa Kärppien paidassa jo 15-vuotiaana kaudella 1967-68 pelannut Öystilä pärjäsi Vaclav Nedomanskyn, Ivan Hlinkan ja kumppaneiden kyydissä sen verran mukavasti, että Aimo Mäkinen halusi superlupauksen riveihinsä.

Toinen satsaus oli Seppo Repo Savonlinnan Pallokerhosta. Hän pelasi Jokereissa vain yhden kauden, mutta ehti jättää sen ajan jokerikannattajille yhdessä Monosen veljesten kanssa pysyvän mielikuvan siitä, minkälaista on karjalaiskiekkoilu parhaimmillaan.