Jussi Lepistö

Jussi Lepistöllä riitti liigavuosinaan vastuita sekä kaukalossa että kabineteissa. Kerran ”Kummolan kabinetti” sijaitsi keskellä Töölöntoria, kun Jokerien tulevaisuudesta taisteltiin.

Jussi Lepistö

Jussi Lepistö pelasi Jari Kurrin ja Matti Virmasen tavoin Kanada-sarjaa vuosaarelaisessa Toronto Maple Leafsissa. Jussi, Jari ja Matti harrastivat myös yleisurheilua ja juoksivat Viikinkien pikaviestijoukkueessa. 

Kun Toronton pojille jaettiin Vuosaaren kentällä ”näkkäreitä” eli jääkiekkohousuja, joulupukki pörräsi samaan aikaan helikopterilla karkkeineen paikalle. 

– Siinä oli monen pojan kiekkoura katkolla heti alkuunsa, Jussi naureskelee noin kymmenvuotiaille nassikoille yllättäen eteen tullutta valintatilannetta. 

Hän oli sittemmin voittamassa Jokereille sekä D- että C-nuorten Suomen mestaruutta. Miesten liigapeleihin Lepistö pääsi syksyllä 1978. Edellisessä vuodenvaihteessa hän pelasi Kurrin kanssa laitahyökkääjänä Jarmo Mäkitalon johtamassa ketjussa Helsingissä 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Ne päättyivät Suomen ja Neuvostoliiton kesken pelattuun ikimuistoiseen finaaliin ja Kurrin jatkoajalla tekemään mestaruusmaaliin. 

Lepistö oli todellakin niissä kisoissa hyökkääjä ja teki kaksi maalia, joista toisen finaalissa. 

– Pelasin junnumaajoukkueessa hyökkääjänä ja Jokerien junnuissa pakkina, myös sillä kaudella. Aiemmin olin pelannut joka toisen kauden oman ikäluokkani ja joka toisen kauden vuotta vanhempien kanssa. Viisyseissä olin hyökkääjä, mutta kuuskymppisten valmentaja Pentti Katainen teki minusta pakin. 

Liigassa Lepistö oli aina puolustaja. Helppoa ei ollut. Jokerit karsi paikastaan lähes joka kevät. 

– Pienen budjetin seura alkoi ammentaa pelkästään omista junioreista. Oli tietysti hyvä, että joukkueessa oli nuoria ja innokkaita kavereita. Mutta jääkiekossa tarvitaan muutakin kuin intoa, Lepistö huomauttaa. Pelilliset ongelmat eivät olleet ainoita. 

– Varsinkin vuosi 1980 oli raskas, kun ”istuttiin kivellä”. Jouduin parikymppisenä selvittelemään Jokerien tulevaisuutta Töölöntorin parkkipaikalla, Lepistö kertoo. Pientä istumalakon poikasta oli palkanmaksun pätkiessä ollut jo edelliskaudella. Loppukesästä Aimo Mäkinen oli siirtämässä liigajoukkuetta uudelle taustaryhmälle, Jokeriklubin Tuki ry:lle. Pelaajat halusivat jatkaa Matti Väisäsen valmennuksessa, mutta Mäkinen ja Tuki olivat hommanneet luotsiksi Olli Hietasen. 

– Elettiin elokuuta. Jääharjoitusten olisi pitänyt jo alkaa. Edelliskaudelta oli rahaakin saamatta. Kalervo Kummola oli silloin SM-liigan toimitusjohtaja ja tuli Tampereelta Helsinkiin sovittelemaan asiaa. Olimme hallilla odottelemassa. Kale soitti sinne ja käski jonkun pelaajan Töölöntorille, Lepistö kertoo. 

– Edelliskauden kapteeni Jari Kapanen oli lähtenyt IFK:hon. Väisänen, jonka ei annettu osallistua neuvotteluihin, käski minun mennä. Kakkoskoutsi Kari Malinen tuli mukaan, mutta Kummolan kanssa Töölöntorilla odotellut Mäkinen kielsi Malista tulemasta kymmentä metriä lähemmäksi. Seistiin sitten siinä keskellä Töölöntoria, minä, Aimo ja Kummola – ja Malinen kymmenen metrin päässä. 

Ratkaisu löytyi. Pelaajat saivat ainakin osan saatavistaan jo seuraavalla viikolla, ja jääharjoitukset päästiin aloittamaan. Niitä veti ”Molla” Hietanen. 

– Eihän meillä ollut siihen loppujen lopuksi sananvaltaa, Lepistö toteaa. Hietasen kanssa jatkettiin tutulla kaavalla: kaksi seuraavaakin kautta päättyi karsintoihin. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Jussi Lepistö

s. 28.2.1960 | puolustaja

SM-hopea 1983.

K O M S P RM O M S P RM
1978-79 35 5 3 8 27
1979–80 36 5 7 12 39 6 4 1 5 10*
1980–81 34 4 4 8 16 6 2 3 5 0*
1981–82 36 2 4 6 14
1982–83 32 5 8 13 28 8 0 3 3 2
1983–84 25 2 10 12 14
1986–87 44 7 11 18 40

*SM-karsinta, 81-82 karsintojen tiedot puuttuvat