Juniorien mitalien takaa

Kausi 2018-19 oli urheilullinen menestys Helsingin Jokerit Ry:n vanhemmille ikäluokille. B-nuoret voittivat SM-kultaa, C-nuoret sijoittuivat hopealle ja C2-joukkueet Jokerit ja Jokerit Viikingit sijoittuivat hopealle ja pronssille C2-lopputurnauksessa. Joukkueiden pelaajia oli hyvin edustettuina sekä poikien maajoukkueissa että Pohjola-leirillä.

Mitä Jokereiden junioreissa tavoitellaan ja miten tavoitteet pyritään saavuttamaan?

Jokerit junioreiden johtokunta ja työntekijät laativat vuonna 2016 strategian neljälle kaudelle 2016-2020. Visio on olla Euroopan paras kiekkoyhteisö 2020. Miten kiekkoyhteisön paremmuutta voi mitata? Valmennuskulttuurit ja resurssit ovat hyvin erilaisia. Kärppiä voi olla vaikea verrata Red Bullin akatemiaan Salzburgissa tai SKA:n Urheilukoulua Frölundaan. Urheilutoiminnan osalta visiomme konkretisoidaan kolmeen tavoitteeseen:

  • 1. Jokereiden yhteistyöseurojen kanssa tarjoamat PELAAJAPOLUT tuottavat eniten ammattiPELAAJIA huippusarjoihin
  • 2. PELAAJIA auttamassa Jokereissa toimii Suomen osaavimpia VALMENTAJIA
  • 3. Jokereiden nuorten vaiheen JOUKKUEET menestyvät valtakunnallisissa sarjoissa. Menestyminen tarkoittaa vuosittaista mahdollisuutta pelata mitaleista

Huipulle tähtäävän pelaajan polku on pitkä. Jokerit-junioriura kiekkokoulusta A-junioreiden viimeiseen kauteen on maksimissaan 18 vuotta. Kiekkokouluista D1-ikäluokkaan on 10 vuotta. Arjessa toistuvat positiiviset ja negatiiviset asiat kertautuvat ja aiheuttavat positiivisen tai negatiivisen kehityksen kierteen. Arki ratkaisee! Hyvän arjen tuoma kehitys ei välttämättä ilmene merkittävinä nopeina muutoksina, vaan pidemmällä aikavälillä ja pitkäkestoisina.

Mitä käytännön toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi on tehty?

Meistä puhutaan lasten kilpaurheiluseurana. Fraasi voi johtaa väärinkäsityksiin, mutta se antaa toiminnalle selkeän punaisen langan. Pelaajapolustomme alkaa kiekkokoulusta ja päättyy nuorten kilpajoukkueiden kautta ammattisarjoihin. Meidän vastuumme seurana on varmistaa, että toimintamallimme portaat ovat asteittaisia ja linjassa lasten kehityksen kanssa, ja että perheet ovat näistä asioista tietoisia. Seuralla, joukkueen toimihenkilöillä, vanhemmilla ja pelaajalla on polun aikana omat vastuunsa. Ne on hoidettava ensin ennen kuin voi arvioida muiden tekemisiä. 

Teemme yhteystyötä eri seurojen kanssa. Jääkiekkoseuroista yhteistyökumppaneitamme ovat EVU, Hunters, Icehearts, Kurra, K-Vantaa, LJK, PiTa/OKK ja Viikingit. Tavoitteemme on yhdessä kehittää kunkin seuran paikallisen jääkiekkotoiminnan laatua ja vetovoimaa. Näin pyrimme mahdollistamaan laadukkaan lasten vaiheen harrastusmahdollisuuden lähihallissa.

Urheilussa kehittyminen vaatii monipuolisuutta sekä kognitiivisia että urheilutaitoja.  Järkevä monilajisuus ei ehkä ole sataprosenttisen täydellinen vastaus jokaiseen tilanteeseen, mutta se on hyvä käytännön perusohje jääkiekkoperheille. Jääkiekon ulkopuolella kumppaneitamme ovat mm. Botnia, Game-of-Skills ja HVS-Tennis.  Kiekkokoulumme on liikunta- ja kiekkokoulu, jossa jääkiekkotaitojen lisäksi huomioidaan liikuntataitojen kehitys. Sama fokus jatkuu läpi lasten vaiheen ikäluokkien. 

Usein sanotaan, että erityisesti pienimmät tarvitsevat hyvää valmennusta. Vastauksemme tähän on G2-startti-ikäluokan seuravetoisuus. Vastuuvalmentajana toimii Junioripäällikkö. Näin jokainen ikäluokka aloittaa toiminnan samalla tavalla. Yleisesti lasten vaiheen toiminnan tavoite on olla lapsilähtöistä ja samalla sekä rapsakkaa, hauskaa että kehittävää. Haluamme luoda hauskan ja samalla urheilun makuisen ja yritteliään ilmapiirin. Tavoitteena on, että Leijonaliigasta isolle kentälle siirtyvällä lapsella on ikäisekseen hyvät laji- ja urheilutaidot ja hän pelaa aktiivisesti.

Pidämme D2-C2 vaihetta tärkeänä saranavaiheena lasten vaiheen ja nuorten kilpavaiheen välissä. Pelaajilta ei voi vaatia sinnikkyyttä, luonnetta, pettymisten sietämistä ja halua harjoitella, jos emme etene asteittain näitä vaalien. Harjoittelussa huomioidaan kilpavaiheeseen tähtäävän toiminnan vaatimukset. Tämä näkyy mm. siinä, että taitovalmentajan tärkein tavoite on kehittää E2-C2 joukkueiden jääharjoittelua. Myös systemaattinen ominaisuuksien testaaminen aloitetaan D2-ikäluokassa.

Kaikki käyvät läpi samat murrosiän kehitysasteet, mutta niiden ajoitus vaihtelee. Murrosiästä johtuvat kehityserot ovat suurimmillaan C2- ja C-ikäluokissa. Jokerit ja Viikingit ovat perustaneet yhteiset Jokerit Viikingit -joukkueet näihin ikäluokkiin. Haluamme varmistaa, että meillä on pelipaikka kaikille pelaajille, jotka ovat selkeästi kilpapolulla riippumatta siitä, onko murrosikä alkanut aikaisin vai myöhään. 

Resurssit ovat toiminnan tärkeä tukijalka. Jokerit Hockey Club Oy on Helsingin Jokerit Ry:n tärkein yhteistyökumppani. Tukiresurssit liikkuvat meillä ylhäältä alaspäin, ei toisinpäin. Tämä näkyy mm. alhaisina kuukausimaksuina B- ja C-junioreissa. Näitä kustannuksia eivät maksa nuorempien junioreiden perheet.

Pelaajien kehitystä tuetaan ammattimaisella jää- ja fysiikkavalmennuksella, testauksella ja henkilökohtaisen kehityksen seurantaan on käytössä nykyaikaista teknologiaa. Nuorten vaiheen pelaajien tukea ovat vahvistaneet myös yhteistyö Urhean ja ikäkausimaajoukkueiden valmentajien kanssa.

Laadukas valmennustoiminta on hyvän toimintamallin ja resurssien kanssa tärkein menestystekijä. Valmentaminen on kanssakäymistä. Se on taito, joka kehittyy kokemuksista ja motivaatiosta oppia. Haluamme, että Jokereihin valmentamaan tulee meille sopivia tyyppejä. Oikeiden tyyppien löytymisen jälkeen tärkeimmät työkalumme valmennustoiminnan kehittämiseksi ovat yhteistyö, mentorointi ja koulutukset.

Missä olemme suhteessa tavoitteisiin?

Pohjoisesta löytyy loistava vertailukohta. Emme mielestämme ole vielä tavoitteessa, mutta suunta on oikea. Tämä tarkoittaa, että teemme oikeita toimenpiteitä. Kehitys tapahtuu lähtökohtaisesti pelaajissa. Haluamme kiittää kaikkia toimijoita ja yhteistyötahoja, jotka Jokereissa ja sen ulkopuolella työskentelevät yhteisen tavoitteen eteen. KIITOS!

Helsingin Jokerit Ry

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2019/2020