Jouko Öystilä

Nuorten maajoukkuepelaajasta Jouko Öystilästä oli kantautunut tietoja Aimo Mäkisen korviin kauden 1969–70 aikana. Kun jo 15-vuotiaana Kärpissä ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Öystilä sitten tuli oululaisjoukkueensa mukana Helsinkiin Suomen sarjan (nyk. Mestis) otteluun, laittoi Mäkinen ”agenttinsa” Tomi Mäkipään ja Reijo Simolan tarkkailutehtäviin.

Jouko Öystilä

Lausunnot olivat sen verran myönteisiä, että Öystilä sai kutsun Helsinkiin heti sarjakauden päätyttyä. 

– Ensimmäinen pelini jokeripaidassa oli jo keväällä 1970. Jokerit pelasi harjoitusottelun Suomessa pidettyihin akateemisiin MM-kisoihin osallistunutta Tšekkoslovakian joukkuetta vastaan. Se oli samalla minun koeotteluni. Pelasin Kuusiston Oskun pakkiparina numerolla 24, Öystilä muistaa. Testattava puolustajalupaus pärjäsi hyvin, vaikka vastassa olivat muun muassa sellaiset hyökkääjätähdet kuin Vaclav Nedomansky ja Ivan Hlinka. 

– Sen jälkeen kirjoitettiin nimet papereihin ja Aimo Mäkinen alkoi järjestää minulle asuntoa ja asepalveluspaikkaa Helsingistä. Ensimmäisen jokerikautensa Öystilä viettikin osittain armeijan harmaissa. Samaan aikaan Santahaminan Urheilukomppaniassa palvelivat myös muun muassa Lauri Mononen ja Timo ”Tumba” Turunen. Asunto Öystilälle järjestyi Mannerheimintien varrelta samasta talosta, missä Mäkinen itsekin asui. 

– Meitä oli Henry Leppä, Seppo Repo ja minä, jotka asuimme siinä samassa talossa, ravintola Viiden Pennin yläkerrassa. 

Tuli varmaan joskus käytyä alakerrassakin? 

– Joo, kyllä me joskus siellä syömässä käytiin, naureskelee Öystilä jossain määrin hulvattomia nuoruusvuosiaan. Maajoukkueessa 1970-luvun alussa viidet peräkkäiset MM-kisat pelannut Öystilä esitti Jokerien mestaruuskaudella 1972–73 yhtä ratkaisevimmista mutta myös rankimmista rooleista. Joukkue eteni mestaruuteen käytännöllisesti katsoen kolmella puolustajalla. Kärppäkasvatit Öystilä ja Seppo Suoraniemi pelasivat oikean puolustajan paikan puoliksi. Vasen puolustaja Ilpo Koskela huilasi yleensä vain pelikatkot. 

– Niin minäkin sen muistan. Ilpo osasi luistella ja liikkua taloudellisesti ja oli todella kestävä pelaaja. Eipä onnistuisi kolmella pakilla pelaaminen nykykiekkoilussa, Öystilä tuumaa. 

Mestareiksi toki kruunattiin myös sen kauden muut jokeripuolustajat: Kari Kinnunen, Mika Rajala ja Tero Räty. Peliaikaa tuolle toiselle kolmikolle tosin siunaantui melko niukasti. 

Jokerien mestaruuskauden jälkeen joukkueesta lähti pois useampikin pelimies, Öystilä muiden mukana. 

– En enää oikein muista poislähdön varsinaista motiivia. Ehkä sitä halusi hakea jotakin uutta. Olin mennyt sinä vuonna naimisiinkin, ja nuorella parilla oli jostain syystä halu vaihtaa maisemaa.

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Jouko Öystilä

s. 25.2.1952 | puolustaja

SM-hopea 1971, SM-kulta 1973.

K O M S P RM O M S P RM
1970-71 32 6 7 13 12
1971–72 31 6 6 12 18
1972–73 36 6 10 16 14
1976–77 16 0 4 4 4
1977–78 36 2 7 9 6