Jorma Valtonen

Jokerit SM-kultaan kaudella 1972 – 73 torjunut Jorma Valtonen oli parhaimmillaan loistava, keskinkertaisenakin päivänään hyvä maalivahti.

Jorma Valtonen

Valtonen aloitti jääkiekkomaalivahdin uransa nykypäivän mittapuun mukaan suhteellisen myöhään, 16-vuotiaana. Lahjakkaan nuorukaisen tie vei nopeasti nuorten maajoukkueisiin, mutta kasvattajaseurassa, Turun Palloseurassa, ei ykköseksi ollut helppo päästä.

– Lasse Kiili oli silloin niin hyvä. Osittain opintojen vuoksi siirryin vuonna 1966 Poriin ja Rosenlewin Urheilijoihin, Valtonen muistelee.

RU-38 voittikin tuolla kaudella mestaruuden, kaudella, joka muuten on toistaiseksi viimeinen, jolloin Suomen pääsarjaa on pelattu ilman yhtään helsinkiläisjoukkuetta. Mestari-RU:n taru päättyi saman tien, ja fuusiosta Porin Karhujen kanssa syntyi Ässät. Valtonen jäi ässäleiriin viiden kauden ajaksi. Keväällä 1971 hän torjui Ässät mestariksi. Runkosarjan ykkönen Jokerit jätettiin loppukahinoissa hopealle.

Kun Valtonen kevään 1972 MM-kisoissa valittiin parhaaksi maalivahdiksi, heräsi Aimo Mäkisen kiinnostus lopullisesti. ”Valtsun” muutto Porista Forssaan maila- ja varustetehtaan tuotantopäälliköksi helpotti osaltaan Mäkisen ympäripuhumisurakkaa. Suomen ykkösmaalivahti siirtyi Jokereihin.

– Asuin Forssassa ja kävin päivittäin Helsingissä harjoituksissa, Valtonen kertoo.

Loistava maalivahti oli hyvään joukkueeseen kuin piste i:n päälle. Jokerit voitti mestaruuden selvällä pistemarginaalilla hopeajoukkue HIFK:hon ja päästi omiin vain 86 maalia 36 ottelussa. Vähämaalisessa nykykiekossa päästettyjen maalien keskiarvo ei olisi hämmästyttävän pieni, mutta kaudella 1972 – 73 vain Tappara selvisi Jokerien lisäksi alle sadan päästetyn maalin, muilla meni reilusti yli. Valtosen vahva panos jokerihistorian ensimmäisessä Suomen mestaruudessa on kiistaton.

– Minulle tulee siitä mestarijoukkueesta ensimmäisenä mieleen ”nallipyssyketju” (Pentti Hiiros – Timo Turunen – Timo Kyntölä). Valmentaja Matti Lampainen oli myös tärkeä tekijä, jakaa Valtonen kunniaa.

– Mutta olihan se kaiken kaikkiaan loistava ja hyvähenkinen joukkue, vaikka siihen monenlaisia pelaajapersoonia kuuluikin.

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Jorma Valtonen

s. 22.12.1946 | maalivahti

Saavutukset: SM-kulta 1972-73.

Kausi Ottelut Pelatut Laukaukset Päästetyt K-A Jäähyt
1972–73 36 36 918 86 10,67 5
1973–74 33 33 1019 99 10,29 4