Jokerit KHL:n seurarankingin kärjessä

Jokerit on noussut kärkijoukkueeksi KHL:n rankingissa, jossa seurat arvostellaan urheilullisen menestyksen, taloudellisen tilan sekä näkyvyyden ja yleisön kanssa tehtävän yhteistyön kanssa.

KHL:n johtokunta kokoontui viime viikolla Moskovassa, jossa esiteltiin tuorein ranking. Seurat saivat pisteitä kahdeksan eri kategorian mukaan kolmen edelliskauden perusteella.

  • Urheilullinen menestys (vaikutus kokonaistulokseen 30%)
  • Palkat (20%)
  • Valtiojohtoisten yritysten tuki (10%)
  • Palkanmaksun ongelmat (5%)
  • Areenan kapasiteetti (5%)
  • Areenan täyttöaste (10%)
  • TV-näkyvyys (15%)
  • Paikallismarkkinoiden potentiaali (5%)

Jokerit sai arvosanakseen 1,428, kun toisena olevan SKA Pietarin pisteet olivat 1,39 ja kolmantena olevan TsSKA Moskovan 1,286. SKA oli tilaston kärjessä kahdella edelliskaudella.

Urheilullisen menestyksen vaikutus taulukon pisteisiin oli 30 prosenttia. Jokerit oli tässä listauksessa sijalla seitsemän kaikista KHL-joukkueista TsSKA:n pitäessä kärkipaikkaa.

TV-näkyvyyteen pohjautuvaan arviointiin tuli merkittävä muutos, sillä KHL:n johtokunta päätti jakaa TV-tulot sen perusteella, miten joukkueet saavuttavat yleisöä television välityksellä. Aiemmin kaikki seurat saivat saman verran tuloista, mutta nyt jako perustuu näkyvyyden lisäksi paikallisuuteen. Seura saa 70 prosenttia siitä summasta, jolla paikallinen jakelija ja KHL ovat tehneet lisenssisopimuksen näyttää KHL-otteluita kyseisessä maassa. Jokerit oli kärjessä tässä kategoriassa, jonka osuus KHL-rankingin kokonaistulokseen oli 15 prosenttia.

Hallin täyttöasteen vaikutus kokonaistulokseen oli 10 prosenttia. Jokerit oli listalla sijalla 15, mutta Hartwall Arenan kapasiteetti on KHL:n kolmanneksi suurin Dinamo Minskin ja SKA:n jälkeen, mikä vaikutti helsinkiläisten kokonaistulokseen positiivisesti muihin nähden.

Paikallismarkkinan potentiaali perustuu kaupunkien asukasmääriin sekä niin kutsuttuihin paikallisotteluihin viereisten kaupunkien joukkueiden kanssa. Tässä listauksessa Jokerit jäi kauemmas kärjestä venäläisiin suurkaupunkeihin verrattuna.

Pelaajapalkkojen osuus rankingissa on 20 prosenttia. Arviointi perustuu pelaajabudjettiin, joka suhteutetaan urheilulliseen menestykseen. Jokerit ja Spartak Moskova olivat ainoat joukkueet, jotka pystyivät parantamaan tulostaan tässä kategoriassa edellisestä mittauksesta.

Valtion tai valtiojohtoisten yritysten vähenevään tukeen KHL oli raportissaan tyytyväinen. Jokerit oli yksi seuroista, joka ei saa lainkaan kyseistä tukea, joten myöskään miinuspisteitä ei voinut kategoriassa helsinkiläisille antaa.

Viime kauden aikana yhdeksän seuraa kärsi jossain kohtaa palkanmaksuongelmista. Jokerit ei näihin seuroihin kuulunut. KHL korosti, että palkkojen maksu ajallaan on kriittinen asia koko liigan kannalta, mutta huomautti myös, että asiaan on tullut parannusta. Jos palkat ovat myöhässä yli kahdella kuukaudella, seura saa liigalta sakon.

Ohesta näet koko rankingin. Kaikkien kategorioiden tuloksiin voit tutustua KHL:n verkkosivuilla.

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2019/2020