Jokerilegendat muistelevat: ”Hjalliksen sielu pelasti seuran”

Kun Hjallis Harkimo hankki Jokereiden osake-enemmistön kevättalvella 1991, oli seuran tila ollut alle vuotta aiemmin hiuskarvan varassa. Harkimon johdolla kurssi kuitenkin kääntyi nopeasti ja 28 vuoden Jokereista on kasvanut eurooppalainen suurseura.

Kesällä 1990 Jokereiden tulevaisuus oli vaakalaudalla. Seuran monet kerrat edellisen kymmenen vuoden aikana pelastanut Kalervo Kummola päätti kysyä Harkimoa mukaan toimintaan ja lopulta alle vuotta myöhemmin tämä oli seuran puheenjohtaja. Asiat tapahtuivat nopeasti, kuten Harkimon kanssa usein oli tapana.

-Pelaajat kyselivät koko ajan missä mennään, mutta enhän minä osannut heille mitään vastata. Kun Hjalliksen nimi lopulta tuli esiin, olin yllättynyt, koska ajattelin häntä bisnesmiehenä, kertoo Leo Äikäs, legendaarinen jokerivalmentaja.

-Heti ensimmäisen Hjalliksen pitämän palaverin jälkeen oli kuitenkin vakuuttunut. Hän sai meidät kaikki vakuuttumaan ja sopimuksia alettiinkin tehdä heti. Teemu (Selänne) oli tietysti ensimmäinen ja se sopimus oli iso signaali kaikille muille, Äikäs jatkaa.

Harkimo ymmärsi, että Jokereilla oli omissa junioreissaan valtava potentiaali. Hän ei välttämättä tiennyt jääkiekosta, mutta osasi kysellä uusista vahvistuksista oikeilta henkilöiltä. Näin seuraan saapui muun muassa Otakar Janecky.

Pelaajille kaikkein tärkeintä oli varmuus siitä, että palkkapäivä oli palkkapäivä. Hjallis piti aina sanansa ja pelaajat saivat keskittyä olennaiseen.

-Eivät he muuta tarvinneet kuin varmuuden, koska epätietoisuus oli kalvanut pitkään ja se oli ollut kaikkien kannalta karmeaa. Hjallis toi mukanaan uskottavuuden ja palkat maksettiin ajallaan. Siitähän se lähti ja jätkät olivat sen jälkeen ihan into piukassa, Äikäs painottaa.

Kaukalon ulkopuolelle paljon uutta

Waltteri Immonen nousi monen muun juniorin kanssa edustusjoukkueeseen 1980-luvun lopulla ja oli nostamassa Jokereita takaisin liigaan. Kun omat kasvatit saivat jatkaa omassa seurassaan ja ansaitsivat luottamuksen, vain taivas oli rajana.

-Johtoajatus oli se, ettei pelaajien tarvinnut olla huolissaan muusta kuin mitä tapahtuu kaukalossa ja hallilla, Immonen kiittelee Harkimon tekemiä ponnistuksia pelaajien ja heidän perheidensä eteen.

-Hjallis ja Leena (Harkimo) ymmärsivät, että pelaaja ei ole vain pelaaja, vaan ihminen. Kotona asioiden pitää olla kunnossa, joten he halusivat, että myös vaimot ja tyttöystävät olivat mukana ja onnellisia. Tämä näkyi kaukalossa pelaajien otteissa, Immonen jatkaa.

-Myös se oli uutta, että käytiin erilaisissa yhteistyökumppanien tilaisuuksissa ja oltiin enemmän esillä. Käytiin esimerkiksi myymässä jokeritorttua K-kaupoissa, legendaarinen jokerikippari naurahtaa.

Oli aika ennen internetiä ja sosiaalista mediaa. Harkimo panosti voimakkaasti Jokereiden näkyvyyteen, jossa menestyvät ja salskeat nuoret miehet tulivat tutuiksi muillekin kuin jääkiekkoa seuraaville. 

-Hjallis muutti kuvion ihan koko Suomen mittapuussa. Hän vei jokeribrändiä eteenpäin Teemu johtotähtenä. Panostettiin näkyvyyteen lehdistössä ja ulkomainonnassa. Hjallis teki näiden asioiden kanssa tosi taitavasti töitä, Immonen kehuu.

Menestyksen ja tukitoimien myötä fanikulttuuri alkoi kukoistaa. Jokereista tuli suomalainen suurseura, joka napsi 1990-luvulla myös kaksi Euroopan mestaruutta. Pienestä kasvattajaseurasta oli kasvanut jätti, jota kaikki muut vihasivat. TPS:n kanssa käydyt finaalisarjat olivat eeppisiä taistoja joka vuosi.

Seuraava iso ponnistus oli Hartwall Arena, joka valmistui keväällä 1997. Harkimo katsoi aina eteenpäin ja tavoitteena siinsi eurooppalainen huippuliiga. Menestyvää konseptia ei kuitenkaan löytynyt, vaan Jokerit jatkoi SM-liigassa. Vuonna 2013 Harkimo ilmoitti, että Jokerit siirtyy pelaamaan maanosan kovimpaan sarjaan, KHL:ään. Kansainvälinen huippuliiga oli aina ollut hänen tavoitteenaan.

Aina valmis auttamaan

Jokerit on aina ollut Harkimolle sydämen asia. Hän oli 1990-luvulla läsnä joukkueen arjessa ja osoitti niin teoillaan kuin puheillaan välittävänsä joukkueesta. Myös peleissä hän oli luonnollisesti aina hallilla.

-Mutta kolmansissa erissä kopissa, kun ei jännitykseltään uskaltanut katsoa otteluiden ratkaisuhetkiä, virnistää Jokereiden kaikkien aikojen pistemies Petri Varis.

-Todella paljon hän oli kuitenkin niihin aikoihin hallilla. Enää 2000-luvulla ei ihan niin paljon, koska kaikki ovat halunneet osansa hänestä ja monia projekteja on ollut käynnissä. Silti hän on ollut peleissä ja antanut palautetta suorasukaiseen tyyliinsä, Varis kertoo.

Hjallis ei kiertele, sen sanovat Äikäs, Immonen ja Varis kaikki kuin yhdestä suusta. Hän on ollut hyvä tekemään koviakin päätöksiä ja pitänyt niistä kiinni. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä arvailemaan, mitä seuraavaksi on luvassa.

-Se on hänen tyylinsä. Hän haastaa ja osaa tehdä päätöksiä. Sen jälkeen mennään sen mukaan ja pidetään sovitusta kiinni. Tykkäsin aina siitä, että hän kykeni nopeisiin päätöksiin, Varis kertoo.

Myös peliasioista tuli palautetta.

-Hjallis saattoi tulla kysymään suoraan, miksei peli kulje, jos ei ollut hetkeen tullut maaleja. Se palaute potki itseänikin eteenpäin, Varis naurahtaa.

Immonen muistuttaa, että Harkimolla oli kaksi puolta. Liiketoiminnan kannalta hän mietti koko ajan seuran parasta, eikä tyyli ole aina sopinut kaikille. Liki 30 vuoden puheenjohtajakauden aikana ehti tulla hyviä päätöksiä ja välillä virheitäkin.

Immonen korostaa Harkimossa ihmisläheisyyttä, joka välittyy hänestä tavallisessa arjessa. Pelaajille hän on aina ollut käytettävissä.

-Se jää ehkä monelta huomaamatta, että hän on piinkovan liikemiehen takana empaattinen ihminen, joka on aina valmis auttamaan kaikkia. Oli kunnia olla niin pitkään kapteenina hänen aikanaan, Immonen sanoo.

”Mikään ei ole ikuista”

Harkimon aika Jokereiden peräsimessä on sisältänyt käänteitä, joista voisi helposti kirjoittaa paksunkin kirjan. SM-liigan pohjamudista mestaruuksiin, uuteen halliin ja lopulta kansainväliseen huippusarjaan.

-Hjalliksella on aina ollut hyvä intuitio ja uskallus tehdä asioita. Sellainen näppituntuma on ollut olemassa, ja jotain hän on tehnyt oikein, kun katsoo, millaiseksi seura on kasvanut, Immonen miettii.

-Monesti ihmiset unohtavat tilanteen, jossa Hjallis otti Jokerit seuran haltuunsa. Seura oli velkainen, eikä menestystä ollut tullut. Siitä on tultu aika pitkä matka, Varis sanoo.

-Mikään ei ole ikuista. Hän on jättänyt jälkensä Jokereiden historiaan ja seura on henkilöitynyt paljon juuri Hjallikseen. Hienoa työtä hän on tehnyt Jokereiden eteen, Varis jatkaa.

Äikäs muistaa edelleen ensimmäiset päivät, kun Harkimo otti ohjat Jokereissa. Uusi omistaja ja puheenjohtaja oli valmis tekemään kaikkensa, jotta Jokerit menestyisi. Hän jättää nyt jääkiekkoseuran, joka on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista.

-Hjallis oli vakuuttava ja vakuuttunut, että Jokereista voi syntyä jotain suurta. Hän teki valtavasti töitä ja kannusti meitä. Kun Boriksen (Majorov) kanssa voitimme ensimmäisen mestaruuden, olin varma, että tästä syntyy pitkäaikainen juttu, Äikäs tunnelmoi.

-Voi sanoa, että Hjalliksen sielu pelasti Jokerit, hän päättää.

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2019/2020