Jari Kurri

Sattumille on aina tuhkimotarinoissa sijansa. Niin myös Jari Kurrin tapauksessa.  Jokerien Kanada-sarja käynnistettiin Itä-Helsingissä vuonna 1969. Kun Ville Kurri perheineen muutti myöhemmin samana vuonna pois Vuosaaresta Vantaan puolelle Vaaralaan, Jari ei vielä ollut pelannut jääkiekkoa joukkueessa.

Jari Kurri

– En muista, pyrinkö omasta vai isäni aloitteesta 9-vuotiaana kesken kauden vuosaarelaiseen Toronto Maple Leafsiin. Meitä oli kolme poikaa, joita joukkueen valmentaja, Virmasen Matin Leo-isä, luisteluttamalla testasi, Jari muistaa. 

– En myöskään muista, montako paikkaa joukkueessa oli auki, mutta minä joka tapauksessa läpäisin testin. 

Ville-isä joutui sitten kuskaamaan Jaria, sittemmin Kanada-sarjan kuuluisinta kasvattia, entistäkin tiheämmin Vaaralasta Vuosaareen ja takaisin. Isä-Kurri oli täysillä mukana ruveten huoltajan hommiin. 

Jari harrasti yleisurheilua Vuosaaren Viikingeissä, ja Toronton joukkueessa pelasi monta tuttua poikaa. 

– Ei siinä iässä – ainakaan siihen aikaan – ollut ykkös- ja kakkoslajeja. Kaikkea tehtiin, mitä ehdittiin. Pärjäsin ihan hyvin monissa lajeissa.

Ihan hyvin sujui Jarilta jääkiekkokin. 

– Olen vanhoista pistepörssilapuista todennut, että maaleja tuli jonkin verran jo silloin naputeltua. 

Kevättalvella 1973 Jari oli voittamassa Jokereille D-nuorten Suomen mestaruutta. Vain kerran ennen sitä helsinkiläisjoukkue oli voittanut jääkiekon juniorimestaruuden (Karhu-Kissojen A-nuoret 1950). C-nuorten mestaruutta Jari juhli Jokereissa 1976. Sekä D- että C-juniorimestarien valmentajana oli Pentti ”Kiukki” Katainen, entinen SM-sarjapelaaja, joka oli tullut jokerikuvioihin 1972. 

– Kiukki oli tiukka mutta hyvä koutsi. Vaatimustaso oli sopivan korkealla. Kiukin oma poika Panu sai kaikkein kovinta kyytiä, Jari nauraa. 

– Harjoitusjäitä haettiin Forssassa asti. Suuri kunnia poikien isille, jotka kuskasivat, ja tietysti myös Aimo Mäkiselle, jonka ansiota oli, ettei isien tarvinnut juurikaan omaa lompakkoaan esiin kaivaa.

Jokerien B-nuorissa kaudella 1976–77 Jari oli jo joukkueensa ylivoimaisesti paras pistemies. Miesten liigajoukkueen portit aukesivat hänen ollessaan 17-vuotias. Ensimmäisen liigaottelunsa Jari pelasi kauden avauskierroksella 9. lokakuuta 1977. Kotipelissä vastassa oli Rauman Lukko. Jari onnistui heti maalinteossakin. Hän teki heti puolet debyyttikauden osumistaan. 

– Joo, ei maaleja tullut tehtyä sillä kaudella kuin kaksi. Toista en edes muista. Pelasin ne kolme liigakautta pääasiassa Matti Heikkilän ketjun laitahyökkääjänä. Toisella laidalla oli kokenut pelimies Henry Leppä. Kahtena keväänä niistä kolmesta jouduimme karsimaan liigapaikasta. Ne olivat kovia hetkiä. 

Jarin ensimmäisellä liigakaudella Jokereissa ehti olla neljä vastuuvalmentajaa: Jorma Borgström ja Pentti Katainen sekä pelaajat Doug Roberts ja Timo ”Tumba” Turunen. Kausilla 1978–80 oli stabiilimpaa, kun valmentajana oli Matti Väisänen. Niillä kausilla Kurrin lämäri toimi jo hienosti miesten peleissäkin. 

– Takapihalla sitä laukausta oli aikoinaan – ihan tiedostamatta – tullut hiottua. Ja koko urani ajan minulla oli usein tapana jäädä treenien jälkeen ampumaan ihan tappiin asti.

Tammikuun 2. päivä 1978 pelattiin Helsingin jäähallissa eräs suomalaisen kiekkohistorian ikimuistoisimmista ja vaiheikkaimmista peleistä, 18-vuotiaiden EM-kisojen loppuottelu Suomi-Neuvostoliitto. Jari Kurri ratkaisi sen toisessa jatkoerässä kokonaisajassa 81.42 ja valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Jari Kurri 

s. 18.5.1960 I laitahyökkääjä

1977–78 29 2 + 9 = 11 12 6 1 + 7 = 8 2 *

1978–79 33 16 + 14 = 30 12 

1979–80 33 23 + 17 = 40 22 6 7 + 2 = 9 13 *

1994–95 20 10 + 9 = 19 10 • 

* SM-karsinta