Jari Kapanen

Jari Kapanen on kiistatta eräs Jokerien historian aliarvostetuimmista pelaajista. Kuutena peräkkäisenä kautena 1970-luvun loppupuolella hän oli Jokerien tehokkaimpia pelaajia, yhdellä kaudella kaikkein tehokkain. 

Jari Kapanen

Jari Kapanen tuli vuonna 1973 kolme vuotta vanhemman Hannu-veljensä perässä Joensuusta Helsinkiin, Jari tosin TPS:n kautta. Nuorempi Kapanen ostettiin Turkuun, kun hän oli debytoinut kohtuullisen hyvin SM-sarjassa Joensuun Kiekko-Pojissa (1971–72). 

Ensimmäisen yhteisen Helsingin-kautensa Kapaset pelasivat jumbojoukkue HJK/Karhu-Kissoissa, kunnes siirtyivät Jokereihin. Neuvottelut Aimo Mäkisen kanssa käytiin alkukesästä 1974 Vantaalla Kalustetalo Tauno Korhosen pihassa. 

– Muuten sujui kivuttomasti, mutta Aimolle oli tiukka paikka, kun halusimme kirjallisen sopimuksen, Jari Kapanen kertoo. 

– Taisi olla ensimmäisiä Mäkisen tekemiä kirjallisia pelaajasopimuksia. 

Jari pelasi Jokereissa kuusi, Hannu vain kolme kautta. Kolmesta yhteisestä jokerikaudesta kahdella ”Janne” oli pistepörssissä ”Hanneksen” edellä. 

Eki Liikanen lauloi 1970-luvun lopulla Jokerien tehoketjusta kappaleessaan ’Tekoneekeri Koikkalainen’: ’Koikkalainen, Koikkalainen, missä on sun lapanen, unohtui kun jäällä pelas Leppä, Sutinen ja Kapanen’. 

Liikanen tarkoitti Henry Leppää, Timo Sutista ja nimenomaan Jari Kapasta. Vuonna 1976 sekä olympia- että MM-kisat pelannut Hannu Kapanen on silti kaiketi jäänyt veljeksistä monen mieleen paremmin. Jari ei jostain syystä päässyt urallaan pelaamaan ensimmäistäkään A-maaottelua. 

– Hannu oli enemmän esillä; peräänantamaton tsemppaaja, jonka suukin kävi kovasti, Jari pohtii asetelmaa. Ensimmäisenä jokerikautenaan Jari Kapanen oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies, edellään vain molemmat ketjutoverinsa: koko sarjan pisteykkönen Sutinen ja toinen laitahyökkääjä Leppä. 

– Heidän vieressään oli hyvä pelata. Usein sain ylivoimalla lyödä kiekkoa takatolpalta tyhjiin, rightin puolelta ampunut Kapanen naureskelee. 

– Mutta ei se maalintekotaito ilmaiseksi tullut. Nuorena poikana Joensuussa tuli kesäisin aika paljon lauottua levyltä.

Sutinen lähti Forssaan, mutta Kapasen peli kulki sen jälkeen myös Ilkka Kaarnan ja Ilpo Kuisman laitahyökkääjänä. Kaudella 1976–77 hän oli Jokerien paras pistemies. Kesken tuon talven valmisteltiin helsinkiläistä siirtosensaatiota, kun IFK halusi ostaa molemmat Kapasen veljekset riveihinsä. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Jari Kapanen 

s. 1.3.1954 I laitahyökkääjä

1974–75 36 26 + 14 = 40 0

1975–76 36 16 + 8 = 24 8

1976–77 36 27 + 17 = 44 10

1977–78 35 14 + 10 = 24 12 6 7 + 6 = 13 0 * 

1978–79 35 9 + 17 = 26 16

1979–80 28 12 + 16 = 28 12 6 6 + 0 = 6 0 *

1974–75 SM-sarjan herrasmiespelaaja 

* liigakarsinta 

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2018/2019

X

Enemmän pelissä.

Jokerit on aina raivannut oman polkunsa. Haluamme olla jotain suurempaa, enemmän kuin muut. Vahva visio ja kunnianhimo ovat johtaneet meidät divarista suomalaisen lätkän kärkeen – ja sitä kautta KHL:n kovaan pyöritykseen. Samalla meistä on kasvanut seura, joka herättää tunteita.

Jääkiekko on suomalaisille pyhä asia, ja suurista unelmista ääneen puhuminen herättää mielipiteitä. Meitä on sanottu suuruudenhulluiksi, jopa pettureiksi. Vihaa tai rakasta, me viemme pilke silmäkulmassa suomalaista jääkiekkokulttuuria eteenpäin – koko intohimoisen Jokeriperheen voimin.

Jokerit on pelannut Euroopan parasta lätkää KHL:ssä jo viiden kauden ajan. Olemme tarjonneet monelle pelaajalle uransa suurimman haasteen ja rakentaneet puitteet mestariksi kasvamiseen.

Nyt edessä on uusi aikakausi ja meillä on kasassa yksi kaikkien aikojen jokerijoukkueista. Tavoitteemme on selkeä: haluamme kaapata himoitun Gagarin Cupin ensi keväänä Helsinkiin.

Meillä on enemmän pelissä.
Tule Pasilaan todistamaan, miltä se näyttää ja tuntuu.

Jari Kurri signature

Jari Kurri
Hallituksen puheenjohtaja
Jokerit Helsinki

Jatka jokerit.comiin