Idän seiska Barys pitkän vieraskiertueen viimeinen testi

Joni Ortio lienee tolppien välissä jälleen keskiviikkona Jokereita vastaan. Kuva: KHL

Jokerit päättää pitkän vieraskiertueensa keskiviikkona Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Vastustaja Barys pelasi helsinkiläisten tavoin viime viikolla Venäjän Kaukoidässä, josta se haki kaksi voittoa ja katkaisi neljän pelin tappioputkensa.

Barys on viime vuosina noussut KHL:ssä pudotuspelijoukkueeksi, joka on yltänyt kotietuunkin vaativassa itäisessä konferenssissa. Tällä hetkellä ryhmä majailee seitsemännellä sijalla ja on jälleen kiinni playoff-paikassa. Aivan samanlaista tähtisikermää ei kuitenkaan nyt ole kasassa kuin vielä pari vuotta sitten.

Joni Ortio on Barysille kultaakin kalliimpi, sillä turkulaislähtöinen maalivahti on joukkueen kiistaton ykköstorjuja. Ortio on esiintynyt jo 22 pelissä tällä kaudella torjuntaprosentilla 91,0 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,57. Hän pysäytti 34 laukausta lauantaina Habarovskissa 1-0-voitossa Amurista. Ortiolla on tältä kaudelta kasassa jo neljä nollapeliä, joka on kolmanneksi eniten KHL:ssä.

Puolustuksessa kiistaton ykköshahmo on Darren Dietz, jonka keskimääräinen peliaika 25 minuuttia ja 53 sekuntia on SKA:ssa kolme peliä pelanneen Mikko Lehtosen sekä TsSKA:n luottoratsu Nikita Nesterovin jälkeen sarjan kolmanneksi korkein noteeraus kenttäpelaajien osalta. Dietz on tehnyt mukavasti myös pisteitä, sillä 25 pelissä on tehoja syntynyt 9+7=16.

Hyökkäyksessä huomio kiinnittyy päävalmentaja Juri Mihailisin poikaan Nikita Mihailisiin, joka on nousemassa KHL:ssä tähtikategorian pelaajaksi. Hyökkääjä on tehnyt 25 peliin 9+16=25 pistettä ja on sarjan pistepörssissä seitsemäntenä. Hyvää tulitukea on antanut ketjukaveri Curtis Valk tehoin 7+16=23.

Barysilla on ollut viime viikkoina ongelmia loukkaantumisten kanssa. Viime otteluissa Vladivostokissa ja Habarovskissa kokoonpanossa oli vain 11 hyökkääjää, kun esimerkiksi Cody Kunyk ja Matt Frattin olivat sivussa vammojen vuoksi. Myöskään puolustaja Joe Morrow ei pelannut. Tulosta tuli silti, kun Admiral kaatui 4-1 ja Amur 1-0.

Jokerit ja Barys kohtasivat 18.9. Helsingissä, jossa punakeltaiset ottivat 3-2-voiton rankkarikilpailun jälkeen. Nicklas Jensen viimeisteli molemmat osumat varsinaisella peliajalla ja Barysilta vuorostaan osuivat Mihailis ja Frattin. Voittomaalikilpailussa Janne Juvonen oli ohittamaton.

Viime kaudella Nur-Sultanissa pelatusta ottelusta muodostui yksi KHL-ajan ikimuistoisimmista. Jokerit oli kolmannessa erässä jo 0-4-tappiolla, mutta kampesi uskomattomalla tavalla tasoihin ja vielä jatkoajalla voittoon. Brian O’Neill syötti neljä osumaa, joista viimeinen oli David Sklenickan iskemä ratkaisumaali.

Jokerit ja Barys ovat kohdanneet KHL:ssä 14 kertaa. Voitot ovat kazakstanilaisjoukkueen eduksi 8-6.

Keskiviikon kamppailu käynnistyy klo 15.30 Suomen aikaa. Suoraa lähetystä voit seurata discovery+-palvelun kautta.

Barysin kokoonpano 30.10. Amur-pelissä:

48 Roman Startshenko - 12 Jacob Berglund - 84 Kirill Savitski
29 Jakob Lilja - 14 Curtis Valk - 10 Nikita Mihailis
68 Dmitri Gurkov - 64 Arkadi Shestakov - 15 Jegor Petuhov
88 Ansar Shaikhmeddenov - 13 Dinmukhamed Kaiyrzhan

66 Eric Martinsson - 44 Darren Dietz
9 Olle Alsing - 74 Valeri Orehov
2 Roman Savtshenko - 4 Jegor Shalapov
65 Samat Danijar - 87 Adil Beketajev

31 Joni Ortio (43 Andrei Shutov)