Huippulahjakkuus Kravtsovin Traktor tulee kaupunkiin

Jokereiden maanantain vastustaja on Traktor Tsheljabinsk, jonka riveissä nähdään 18-vuotias huippulupaus Vitali Kravtsov. Itäisen konferenssin joukkue on kauttaaltaan laadukas nippu.

Viime kauden itäisen konferenssin finalisti on noussut takaisin huipulle, mikä ilahduttaa kiekkokaupungin kannattajakuntaa. Tsheljabinskistä maailmalle ovat ponnistaneet sellaiset suuruudet kuin Jevgeni Kuznetsov, Valeri Nitshushkin ja Jevgeni Dadonov. Nykyisen Traktorin kirkkain tulevaisuuden timantti on 18-vuotias Vitali Kravtsov, joka teki viime kevään pudotuspeleissä 16 pelissä 6+5=11 pistettä. Hänet varattiin NHL:ään ykköskierroksella New York Rangersin organisaatioon menneenä kesänä.

Kravtsoville on helppo povata erinomaista tulevaisuutta, sillä 192-senttisellä hyökkääjällä on kaikki avut nousta merkittävään rooliin NHL:ssäkin. Isokokoinen pelaaja on hyvä luistelemaan ja käsistä löytyy niin taitoa kuin laukaisuvoimaa. Traktor pääsee nauttimaan hänen otteistaan ainakin tämän kauden, mutta ensi keväänä sopimuksen loppuessa New York saattaa jo kutsua.

Suomalaisille tutuin Traktor-pelaaja lienee puolustaja Nick Bailen, joka edusti Tapparaa kaudella 2013-14 ja on sittemmin pelannut KHL:ssä Dinamo Minskissä ennen siirtoaan Tsheljabinskiin. Bailen kuuluu Traktorin kovaan ulkomaalaisvahvistusten ryhmään, jonka täydentävät ruotsalaiset Richard Gynge ja Alexander Bergström sekä kanadalainen Paul Szczechura ja amerikkalainen Ryan Stoa. Traktoria valmentaa TPS:n riveissä aikoinaan pelannut German Titov.

Tsheljabinskin ylpeys sai pidettyä hyvä kauden jälkeen ryhmänsä varsin hyvin kasassa kesän aikana. Isoin menetys oli maalivahti Pavel Francouz, joka suuntasi NHL:ään Coloradon organisaatioon. Viime kaudet vastuun tshekin kanssa jakanut 24-vuotias Vasili Demtshenko on nyt selkeä ykkösmaalivahti. Hän pelasi viime kaudella puolet runkosarjasta torjuntaprosentilla 93,1 ja pudotuspeleissä viisi kamppailua prosentilla 94,3.

Merkittävä menetys oli myös päävalmentaja Anvar Gatijatulinin lähtö SKA Pietarin  ja Venäjän maajoukkueen valmennustiimeihin. Hän oli yksi iso syy Traktorin nousuun itäisen konferenssin kärkikastiin kahden viime kauden aikana. Tilalle tullut Titov ei ole menestystä niittänyt KHL:ssä, mutta Tsheljabinskissä hänellä on pelaajamateriaali, josta voi kaiken onnistuessa repiä irti kotietuun vaadittavat tehot.

Joukkueen peräpäässä isointa vastuuta kantaa Bailen, joka huhkii liki 22 minuuttia ottelua kohden. Pienikokoinen ja kevyesti liikkuva puolustaja rakentaa maalipaikkoja hyökkääjille ja toimii pelinrakentajana ylivoimassa. Hän on viidessä pelissä saanut kasaan kuusi syöttöpistettä ja on näillä tehoilla Traktorin ykköspistemies. Runkopakkeja ovat myös Jevgeni Rjasenski, kapteeni Aleksandr Shinin sekä Grigori Zheldakov.

Hyökkäyksessä Traktorilla on kaksi vahvaa hyökkäyspäässä tasaisesti tehoihin kykenevää vitjaa, joista ensimmäistä johtaa Szczechura ja toista Stoa. Nelosketjussa uurastava Igor Poligalov pelaa myös ylivoimaa ja on tehnyt jo kolme maalia. Traktorilla on kasassa tasainen hyökkäyskalusto, joka pystyy vääntämään tasaisesti kenen tahansa joukkueen kanssa illasta toiseen.

Traktor sai hyökkäyspään tehoja neljän ensimmäisen ottelun jälkeen kunnolla lauantaina, kun Metallurg kaatui 6-5. Tehtyjä maaleja on viiteen kamppailuun kuitenkin vain 11. Joukkueen ylivoimapeli on ollut tehokasta alkukaudesta, sillä 17 yrityksellä on syntynyt kuusi osumaa. Pakkopeli on KHL:n viidenneksi tehokkainta. Alivoimalle Traktor on viiden ensimmäisen ottelun aikana joutunut vain 13 kertaa ja omissa on soinut kolmesti. Tehokkuus oikeuttaa KHL:ssä sijalle 16.

Jokerit ja Traktor kohtasivat viime kaudella kahdesti ja molemmilla kerroilla helsinkiläiset veivät voiton luvuin 3-0. Hartwall Arenalla Traktor ei ole vielä kertaakaan voittanut, sillä kolme aiempaa kohtaamista on mennyt Jokereiden nimiin.

Maanantain ottelu alkaa klo 18.30 ja liput hankit Ticketmasterin verkkosivujen kautta tai hallilta ennen peliä. Tervetuloa kannustamaan Jokerit voittoon!

Kokoonpano lauantain Metallurg-ottelussa:

22 Alexander Bergström - 38 Paul Szczechura - 11 Richard Gynge
74 Vitali Kravtsov - 34 Ryan Stoa - 51 Anton Glinkin
37 Jevgeni Lapenkov - 10 Aleksandr Ribakov - 45 Semjon Kokujov
60 Artjom Penkovski - 10 Igor Poligalov - 68 Marsel Sholohov

16 Aleksandr Shinin - 55 Nick Bailen
57 Jevgeni Rjasenski - 72 Grigori Zheldakov
23 Nikita Hlistov - 6 Nikita Nikitin
47 Aleksei Petrov

94 Vasili Demtshenko (90 Aleksandr Sudnitsin)

Official Key Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2021/2022